RDW

Huet. Un festival urban

Instalaţii urbane Huet.Urban: PREMIUL I

Instalaţii urbane Huet.Urban:
PREMIUL I

De trei ani, începutul verii vine la Sibiu cu un festival urban care animă cea mai veche piaţă din oraş, implicând în organizarea şi desfăşurarea evenimentelor atât arhitecţi, ingineri, meşteşugari tradiţionali, cântăreţi, actori, cât şi elevi de toate vârstele. Per ansamblu, un festival colorat, în cadrul căruia orice vizitator, fie el sibian sau turist, îşi găseşte locul la un stand, la un atelier, pe o bancă sau într-un colţ de iarbă verde. Şi toate într-un singur loc. În Piaţa Huet.

Festivalul Huet. Urban, organizat de fundaţia HERITAS (Fundaţia Transilvană pentru dezvoltare integrată, protecţie şi revitalizare a patrimoniului cultural) în perioada 1-2 iunie, şi-a propus, în primul rând, transformarea Pieţei Huet într-un un spaţiu urban pentru bună dispoziţie. Locurile de parcare, care ocupau o mare parte din suprafaţa pieţei, au fost înlocuite cu ateliere meșteșugărești (prelucrare fier la forjă, ţesături la războiul de ţesut, restaurare mobilă etc.), cu workshopuri foarte bine primite de copii (pictură pe sticlă şi lemn, prelucrare lut, Atelierul de arhitectură De-a casele), cu expoziții de fotografie, desen sau obiecte din materiale reciclabile, cu picnic pe iarbă naturală şi cu târgul tinerilor designeri.

Ediţia din acest  an a Festivalului Huet.Urban a avut două teme principale:  „Smart” şi „Green”. Smart, pentru că festivalul a deschis noi posibilități de comunicare în managementul urban. Specialiști în urbanistică și în ecologie au prezentat, în cadrul micilor seminarii practice, soluțiile viitorului pentru ca orașul să devină unul din ce în ce mai adaptat cerințelor din acest domeniu. Conferințele și atelierele s-au concentrat pe eficiența energetică, pe abordarea ecologică a conceptelor urbane în Sibiu, dar, în același timp, și pe promovarea turistică a orașului de pe malul Cibinului. „Tema Smart este una infinit mai complexă decât cea din anul precedent. Ne oferă nenumărate oportunități de a crea, de a căuta soluții, de a reuni specialiști în domenii ce până acum rar au ieșit în prim-plan. La Huet.Urban s-au prezentat soluții viabile pentru viitor”, a explicat  Michael Engel, directorul Fundației HERITAS.

Dacă partea „Smart” pare mai pretențioasă, ea a fost pe deplin compensată de partea „Green”. În locuri pe care sibienii le știau acoperite de ciment sau piatră cubică a răsărit iarba şi s-a stat la picnic. „Ideea unui picnic într-o piață ce folosește mai mult drept parcare decât spațiu urban ne-a încântat de la bun început. Am avut pregătite coșuri de picnic, suprafețe generoase de iarbă naturală, am vrut ca sibienii și turiștii ce au vizitat festivalul să fie uimiți de schimbarea la față a Pieței Huet”, a mai spus Michael Engel.

Anul acesta, ca noutate, Piața Huet a fost redecorată cu ajutorul unor instalații urbane inedite, construite special pentru acest eveniment. Peste 25 de arhitecți și designeri din întreaga țară au trimis schițe de instalații urbane în cadrul unui concurs organizat de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS) împreună cu Fundația HERITAS. Trei dintre ele au fost selectate în urma unui concurs și au fost construite în Piața Huet, devenind atracţia principală a festivalului.

Propunerile participanţilor au trebuit să exceleze prin calităţile lor estetice, dar şi prin capacitatea de a răspunde cerinţelor temei Festivalului Huet.Urban (Green is Smart) şi de buget, oferind o soluţie implementabilă, capabilă de a fi pusă în aplicare în cel mult 12 ore, chiar de către câştigători.

S-a urmărit: identificarea unei noi funcţionalităţi a parcărilor auto din Piaţa Huet astfel încât acestea să fie redate cetăţenilor, crearea unui spaţiu public pentru comunitatea locală şi turişti, punct de atracţie care să cuprindă componente de natură culturală, turistică şi socială, integrarea intervenţiei în sit şi asigurarea funcţionalităţii propunerii, valorificarea cadrului natural şi construit existent şi asigurarea compatibilităţii instalaţiei urbane propuse, integrarea instalaţiei urbane propuse în traseul de vizitare a Festivalului Huet.Urban, ce a cuprins spaţii de ateliere meşteşugăreşti şi ateliere pentru copii, zonă de relaxare şi zonă destinată copiilor, zonă de expoziţie cu vânzare de artă şi creaţii vestimentare, zonă de concerte etc.

Din juriu au făcut parte: Stela Matioc (Primăria Municipiului Sibiu), Răzvan Pop (Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu),Tudor Şt. Popa (AIOS), Michael Engel (HERITAS) şi Anda Ghazawi.

Uniunea Arhitecţilor din România, prin Filiala Judeţeană Sibiu, a fost parteneră a acestui festival.

Fotografii:

Camelia Repede,

Mircea Ţibuleac, 

AIOS/HERITAS

Câştigătorii concursului de instalaţii urbane Huet.Urban:

PREMIUL I

autor: arhitect Bogdan Neagu, Bucureşti

colaborator: student-arhitect  Theodoru Niculae

Birou proiectare: NBC-arhitect

AIOS, HERITAS -LOCUL 1 PAG -1_1

AIOS, HERITAS -LOCUL 1 PAG -2_1

PREMIUL II

autor: student-urbanist Ioana Rusu-Buturin, Bucureşti

colaboratori: student-urbanist Ruxandra Neagu, student-inginer Andrei Neagu, student-urbanist Lazăr Radu Emanuel

 

Imagine cu instalația realizată

Imagine cu instalația realizată

AIOS, HERITAS -LOCUL 2 PAG -1_1

AIOS, HERITAS -LOCUL 2 PAG -2_1

PREMIUL III

autor: arhitect Cătălina Dinu, Bucureşti

colaborator: arhitect Ionuț Oprea

 

Imagine cu instalația realizată

Imagine cu instalația realizată

AIOS, HERITAS -LOCUL 3 PAG -1_1

AIOS, HERITAS -LOCUL 3 PAG -2_1

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog