RDW

Expo Milano 2015 – Feed the Planet, Energy for Life

Recunoscută pentru cultura sa culinară, Italia se pregăteşte să găzduiască timp de 184 de zile, între 1 mai şi 31 octombrie, expoziţia universală Expo Milano 2015. După expoziţia de acum 5 ani din Shanghai, desfăşurată sub mottoul Better City – Better Life, în ediţia aceasta atenţia este concentrată asupra temei Feed the Planet, Energy for Life.

Vizitatorii expoziţiei vor fi implicaţi în trasee tematice, putând să exploreze tendinţele legate de alimentaţie, agricultură sau biodiversitate, să vadă şi să deguste produse din toate colţurile lumii într-o singură „grădină” ce implică toate aspectele unui proiect la o asemenea scară: sustenabilitate, utilizarea energiei solare, a apei, folosirea materialelor biodegradabile.

Conceptul pentru Masterplanul expoziţiei este rezultatul colaborării dintre Stefano Boeri, Jacques Herzog, Mark Rylander, Ricky Burdett şi William McDonough. Amplasat între ansamblul târgului Fiera di Milano, definit de structura proiectată de Massimiliano Fuksas, şi unul dintre cimitirele oraşului, proiectul îşi găseşte punctul de pornire în dispoziţia axelor celor doi vecini – cea comercială şi cea a tăcerii. Celor două axe convergente spre centrul oraşului li se adaugă artera principală a expoziţiei ce determină dispunerea pavilioanelor şi a spaţiilor expoziţionale după un sistem de trasee ortogonale cu cardo şi decumanus, ca reprezentare a celei mai simple forme de organizare a oraşelor. Umbrită în întregime de pânze albe, artera principală are rolul de a reproduce atmosfera italiană şi specificul pieţelor comerciale urbane. Viaţa este adusă în stradă prin succesiunea locurilor de odihnă şi degustat, a restaurantelor şi a grădinilor la scară redusă. Punctele extreme ale arterei sunt marcate de două amfiteatre în aer liber şi un deal înverzit. Întregul sit este înconjurat de un canal navigabil inspirat din sistemul de canale existente în zona rurală a Lombardiei care, cu ocazia expoziţiei, vor fi renovate şi incluse într-un traseu turistic. Oglinda de apă perimetrală sitului pătrunde în interiorul reţelei ortogonale printr-un lac artificial pe care este amplasată o structură pentru spectacole, cu scenă centrală.

România va fi reprezentată la această expoziţie de pavilionul proiectat de arh. Radu Teacă, ce a fost gândit drept „una din soluţiile convieţuirii între tehnologia mileniului trei şi a unui tip de viaţă urbană cu natura şi grădina, încă atât de prezente în civilizaţia românească” (www.raduteaca.ro)

Următoarea ediţie a Expoziţiei universale va avea loc în anul 2020, în Dubai.

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog