RDW

EFdeN un proiect românesc la o competiţie internaţională

14531976217_c41f3de590_o

Proiectul EFdeN nu este un simplu proiect de arhitectură, ci este rezultatul unei acțiuni interdisciplinare ce a permis reprezentarea României în finala celui mai prestigios concurs de arhitectură solară şi tehnologii integrate, Solar Decathlon Europa 2014. Peste 70 de studenți de la 4 universităţi din Bucureşti – Arhitectură, Construcţii, Politehnica şi SNSPA – au făcut acest proiect posibil, studenţi cu specializări diferite, dar care au realizat una dintre puținele iniţiative de proiectare integrată din România.

Prototipul EFdeN este o locuinţă P+1, caracterizată de o arhitectură minimalistă şi compusă din volume primare ce exprimă zonificarea din interior. Liniile simple ale volumetriei nu sunt specifice unei case solare, acest proiect încercând să exploreze un nou limbaj arhitectural pentru acest tip de construcții, unul care stilizează principiile tradiționale într-o arhitectură contemporană.

Volumetria prototipului EFdeN răspunde diferit față de orientarea cardinală, astfel în partea de N, NE fațada este foarte compactă, cu puține goluri, iar cea de S este fragmentată, având o suprafață mai mare expusă la soare și, de asemenea, cea mai mare suprafață vitrată.

Prototipul a fost, de fapt, gândit ca făcând parte dintr-un complex de locuințe semi-individuale, iar fațada de sud este cea mai expusă comunității. Aceasta împrumută din arhitectura locală ideea de planuri suprapuse pentru a crea un spațiu de tranziție între cel privat și cel public, lucru realizat cu ajutorul serei, a cărei volumetrie se află în prim-plan și care amintește de grădinile locuințelor individuale.

Sera, elementul principal, este cea care asigură confortul fizic și psihic al locuinței. Aceasta are mai multe valențe fiind folosită precum un buffer termic pe timp de iarnă și precum un spațiu de urban farming pe timp de vară. De asemenea, joacă un rol important în iluminarea locuinței introducând o sursă de iluminat indirectă, complementară celei directe. Pentru evitarea efectului de seră pe timp de vară și pentru obținerea unui microclimat plăcut, sera prezintă un sistem de umbrire exterior, din pânză albă, iar dispunerea ușilor și a ferestrelor asigură ventilarea adecvată.

Prisma vitrată este folosită și ca un element de separare între diferitele încăperi ale casei, iar spațiul interior, deși despărțit fizic de aceasta, se percepe vizual precum unul continuu. Configurația planului surprinde ideea de plecare a proiectului – de a integra natura în cadrul locuinței și de a orienta toate zonele către aceasta pentru a obține conexiunea dintre om și natură – deseori uitată în proiectele de locuințe colective.

Din punctul de vedere al organizării spațiului interior, prototipul EFdeN este caracterizat prin versatilitate, întrucât compartimentarea este de tipul open-space, ce permite reamenajarea în funcție de cerințele și nevoile utilizatorului. Parterul destinat activităţilor diurne este configurat sub formă de bucătărie, living şi dining, iar etajul, destinat activităţilor nocturne, este configurat în două dormitoare şi o baie. Interiorul a fost echipat cu un mobilier transformabil cât mai subtil pentru ca sera, punctul central al casei, să invadeze întregul spaţiu. Acesta este şi motivul pentru care s-au folosit nuanţe foarte deschise, discrete, dar şi accente de lemn.

Mobilierul a fost realizat printr-o strânsă colaborare cu echipa ATIPIC, atât pe partea de proiectare, cât şi de execuţie, iar rezultatul a fost unul de excepție. Românesc și modern, interiorul casei EFdeN a fost vizitat şi apreciat de peste 10.000 de oameni în Versailles.

Segregarea funcţională a casei a ţinut cont și de crearea unei zone care să acționeze precum un buffer termic pe partea de nord prin cele două camere tehnice, windfangul și scara.

Au fost folosite și alte strategii pasive în realizarea casei EFdeN care ajută la obținerea confortului termic în interior. Fațada ventilată realizată din ceramică albă, foarte subțire,  previne pe timp de vară supraîncălzirea, iar pe timp de iarnă acționează ca o termoizolație. Datorită culorii deschise a anvelopantei şi a materialului reflectant de pe acoperiş se previne efectul de heat island. Eficienţa energetică a prototipului este garantată şi de materialele cu schimbare de fază la interior sau cu inerție termică mare în zone strategice. Urmărind acelaşi principiu, în fața serei a fost folosită o pardoseală de granit care înglobează căldură pe timp de zi şi o emite pe timp de noapte.

Întrucât EFdeN se asociază sustenabilității, materialele folosite sunt reciclate, reciclabile sau regenerabile. Au mai fost luate în considerare și alte criterii, precum: să fie materiale locale, să aibă o energie înglobată mică, să aibă o amprentă redusă de carbon și emisii scăzute de substanțe volatile.

Cercetarea în domeniile sustenabilității şi eficienţei energetice este continuarea pe care mizează EFdeN. Îndeplinirea tuturor cerințelor pentru certificarea Living Building Challenge a prototipului, alături de transformarea sa într-un centru de cercetare care să contribuie fundamental la crearea viitorilor specialiști sunt paşii urmăriţi. EFdeN va fi primul Centru de Cercetare a Locuinței din România și va fi reconstruit în incinta Facultății de Inginerie a Instalațiilor, Pache Protopopescu, nr. 66, Sectorul 2.

Comments

comments

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.

Powered by Jasper Roberts - Blog