RDW

World Architecture Festival 2014

World-Architecture-Festival-2014

© The Chapel, al grupului A21studio, www.worldarchitecturefestival.com

Cea de-a şaptea ediţie a celui mai important festival din domeniu, World Architecture Festival, a avut loc anul acesta între 1 şi 3 octombrie, în Singapore, adunând peste 2.000 de participanţi. Pe lângă seminarii, workshopuri, expoziţii şi conferinţe la care au participat nume sonore precum Richard Rogers sau Moshe Safdie, festivalul este renumit pentru concursul internaţional de arhitectură pe care îl găzduieşte.

În primele două zile au fost acordate premiile pentru secţiunile ce corespund unui program de arhitectură. Câştigătorii acestor secţiuni au avut dreptul de a-şi  înscrie proiectele pentru competiţia finală şi de a le prezenta în faţa unui „superjuriu”, format anul acesta din Richard Rogers, Rocco Yim, Julie Eizenberg, Enric Ruiz Geli şi Peter Rich.

Punctul culminant al festivalului l-a constituit desemnarea premiilor World Building of the Year ce a revenit proiectului The Chapel, al grupului A21studio, şi Future Project of the Year acordat pentru Art Gallery of Greater Victoria, realizat de 5468796 Architecture + number TEN architectural group.

Capela proiectată de A21studio a fost concepută ca spaţiu al comunităţii locale, fiind amplasată într-o nouă zonă urbană, la periferia oraşului Ho Chi Minh din Vietnam. Destinată locuitorilor, în special tinerilor, a fost gândită pentru a putea găzdui conferinţe, expoziţii sau pentru a fi folosită ca spaţiu de întâlnire.

Proiectul premiat la categoria Future Project of the Year reprezintă o extindere şi renovare a ansamblului existent, format dintr-o clădire istorică şi o serie de pavilioane moderniste. Noua structură se ridică deasupra pavilioanelor, printre trunchiurile copacilor. Forma sa sculpturală închide o serie de spații expoziţionale în spatele unui sistem inovativ din elemente de lemn ce ies în consolă dintr-un mesh structural. Această suprafaţă are rol de parasolar protejând operele de artă şi asigurând, în acelaşi timp, o iluminare difuză a spaţiilor interioare.

Premiul pentru categoria Small Project of the Year a fost acordat proiectului intitulat The Pinch al Departamentului de Arhitectură al Universităţii din Hong Kong, iar la categoria World Landscape of the Year a fost desemnat câştigător proiectul National Arboretum Cambera al arhitecţilor peisagişti Taylor Cullity Lethlean și Tokin Zulaikha Greer. Anul acesta au fost introduse două noi categorii, Innovative Use of Colour on Exteriors Prize şi Wood Excellence Prize câştigate de DSDHA cu proiectul pentru un atelier de bijuterie din zona protejată Bermondsey, din Londra, respectiv biroul de arhitectură Cook Robotham pentru clădirea Universităţii de Studii Economice din Prater, Viena.

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog