RDW

Reabilitarea Pieței Cetății-Turnul Ștefan din Baia Mare

Perspectivă aeriană Piața Cetății

Perspectivă aeriană Piața Cetății

Piaţa Cetăţii şi Turnul Ştefan, emblemă a municipiului Baia Mare, sunt puncte de atracţie principale pentru numeroşi turişti din ţară şi din afara graniţelor acesteia.

Pentru transformarea Pieţei Cetăţii într-un spaţiu urban cu destinaţie preponderent culturală şi religioasă, din dorinţa de a pune în valoare Turnul Ştefan alături de evidenţierea existenţei Bisericii „Sf. Ştefan” (dispărute la mijlocul sec. al XIX-lea), precum și pentru armonizarea cu celelalte clădiri ecleziastice din zonă, Primăria Municipiului Baia Mare a iniţiat toate demersurile pentru includerea acestui proiect în cele finanţate prin POR Axa 1, NV/1/1.1/PDU/1/7/16.03.2010, Cod SMIS 18165.

Aici sunt amplasate:

Ansamblul Turnul Ştefan (sec. al XIV-lea), monument istoric MM-II-m-A-04436 compus din:

Turnul Ştefan (sec. al XV-lea), monument istoric MM-II-m- A-04436.01

Fundaţiile bisericii gotice (1347), monument istoric MM-II-m-A-04436.02

Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”a fostei mănăstiri iezuite (1717-1719), monument istoric MM-II-m-A-04437.01

Casa Degenfeld (sec. XVI-XVII ), monument istoric MM-II-m-B-04450.

Biserica „Sf. Ştefan” a fost demantelată în anul 1847, păstrându-se doar turnul. Locul bisericii a fost luat de o plantaţie de arbori selectaţi care au evoluat în armonie cu toate monumentele istorice din piaţă, fapt ce a şi determinat clasarea zonei în categoria de scuar public cu arbori seculari.

Scopul acestei lucrări este readucerea în memoria oraşului a celui mai important edificiu ecleziastic – Biserica „Sf. Ştefan” – legat de perioada de naştere a localităţii Rivulus Dominarum. În urma săpăturilor arheologice desfăşurate în Piaţa Cetăţii cu ocazia lucrărilor de reabilitare, s-au putut reconstitui forma și dimensiunile bisericii, care vor fi marcate în pardoseală. Materialul deosebit de valoros descoperit de arheologi va fi vizibil în cinci puncte, care vor permite vizitatorilor să ia cunoştinţă de structura și forma clădirii.Totodată pe latura vestică s-a dezvelit zona de acces principal în Biserica „Sfântul Ștefan”, latura nordică a portalului, elemente care astfel vor putea fi văzute. Interiorul turnului a fost consolidat și conservat, scara de acces a fost reabilitată, clopotele și ceasul au fost restaurate, spațiile interioare vor putea deveni simeze pentru diferite expoziţii. În fostul lapidariu de la baza turnului s-a propus refacerea altarului care a funcţionat aici în secolul al XX-lea.

Cu ocazia lucrărilor de reabilitare au mai fost descoperite alte două clădiri ecleziastice despre care existau informaţii sumare, Biserica „Sfânta Ecaterina” și Biserica „Sfântul Martin”, a căror prezență a fost evidenţiată.

Lucrările de reabilitare au urmărit două aspecte, în primul rând, cel de conservare, consolidare şi restaurare a unui obiectiv de patrimoniu şi, implicit, punerea acestuia în valoare, şi, în al doilea rând, realizarea unui nou spaţiu muzeal de ţinută europeană, cu multiple informaţii legate de istoria cetăţii medievale Rivulus Dominarum. În acest sens se impunea realizarea unui punct de primire şi informare pentru turişti, care a fost amplasat în imediata vecinătate a Turnului Ștefan.

Provocarea majoră a acestui proiect a constat în iluminatul vestigiilor arheologice și al Turnului Ștefan, cel mai vizitat obiectiv turistic al oraşului. Turnul este azi pus în valoare printr-un iluminat ornamental direcționat pe elementele de arhitectură, precum rozeta sau ancadramentele de la ferestre, cu o lumină caldă. Pe partea coifului, tabla de cupru este luminată cu un spectru cromatic rece.

Pentru a pune accentul pe vestigiile din piaţă, am ales o lumină generală foarte discretă, de ansamblu, folosind mai mult iluminatul indirect. Astfel, iluminatul copacilor, al vestigiilor, al clădirilor de pe perimetrul parcului și al zidurilor istorice a trecut într-un registru cald, iar clădirile contemporane, mai exact punctul de informare și zona nou-construită peste ruinele Bisericii „Sfântul Martin”, sunt accentuate prin contrast cu lumină rece.

Prin acest proiect de iluminat am desenat contururile ruinelor pe timpul nopţii, prin punerea în valoare a vestigiilor atât pentru turişti, cât și pentru băimărenii care își descoperă trecutul și identitatea. Proiectul nu îi uită pe istoricii, arheologii și cercetătorii interesaţi de acest subiect. Există aşadar o dualitate în perceperea spaţiului nou-creat în lumina zenitală și iluminatul nocturn care, datorită acestui proiect, aduce plusvaloare zonei istorice a oraşului Baia Mare.

Proiectant general, arhitectură: S.C. 9OPTIUNE S.R.L.

Rezistenţă: S.C. CONCEPT INVEST S.R.L

Instalaţii electrice: S.C. PROCONCEPT S.R.L.

Instalaţii curenţi slabi: S.C. ELECTROTREND S.R.L.

Instalaţii sanitare, termice: S.C. NORD CLIMA S.R.L.

Expertiză tehnică: S.C. DIKO S.R.L.

Studiu preliminar de istoria artei: drd. WEISZ ATTILA

Cercetare arheologică: MUZEUL JUDEȚEAN DE ISTORIE

ȘI ARHEOLOGIE BAIA MARE

Expertiza biologică: S.C. GREEN PARTNERS S.R.L.

Studiu geotehnic: SC MOODY S.R.L.

Studiu topografic: P.M. GROUP TRADE S.R.L.

Fotografii: © Ovidiu Micșa

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog