Urban ID: concurs de idei pentru amenajarea spațiului din jurul Stadionului Lia Manoliu
Doi tineri arhitecți din Timișoara au câștigat concursul de idei inițiat de Ambasada Marii Britanii la București, pentru amenajarea spațiului din jurul Stadionului Lia Manoliu. Proiectul, intitulat “Mens Sana in Corpore Sano”, propune o abordare sustenabilă prin folosirea energiei alternative și recrearea ecosistemelor sociale, prin îmbunătățirea sănătății fizice și a stării generale a utilizatorilor spațiului.
“Am pornit de la ideea de a schimba în bine starea actuală a sănătății populației, ne referim la nivelul alarmant al creșterii obezității în România, în directă legătură cu diminuarea spațiului verde pe cap de locuitor și scăderea interesului pentru sport și pentru performanțele sportive naționale”, au spus câștigătorii, Marius Stelian Găman și Ana-Maria Branea.
Drept recompensă, câștigătorii au plecat la Londra în perioada 20-23 martie, unde au vizitat Parcul Olimpic.
Premiul II a fost câștigat de Miruna Pavoni, iar premiul III de Ciprian Mateescu, ambii studenți la arhitectură, în București.
Proiectele au fost jurizate de reprezentanți ai Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București, Primăria Municipiului București, Primăria Sectorului 2 al Capitalei, Ambasada Marii Britanii și Consiliul Român pentru Clădiri Verzi. Criteriile luate în calcul au fost contextualitatea, fezabilitatea, claritatea, originalitatea și versatilitatea proiectelor.
Locurile I-III: ideile câștigătoare Potrivit unui comunicat trimis de ambasada Marii Britanii, juriul a apreciat pragmatismul, fezabilitatea și complexitatea proiectului câștigător, care a abordat cel mai mare număr de probleme și din cele mai multe unghiuri, de exemplu utilizarea și configurarea spațiului, ecologie și peisagistică.
Propunerea a convins prin soluția de menținere a fondului bogat de vegetație, deja existent, ideea amenajării unui deal artificial cu funcție de peluză vara și de pârtie de săniuș iarna și, mai ales, accentul pus pe dezvoltarea unor terenuri sportive publice.
Câștigătoarea locului II a impresionat juriul prin manifestul împotriva alienării în fața computerelor. Ea a propus crearea unui spațiu public care să le ofere utilizatorilor o alternativă la Web 3.0 și să îi ajute să își regăsească identitatea colectivă, prin restabilirea relației cu mediul înconjurător și cu orașul în care locuiesc. Proiectul propune crearea unei axe de legătură între Teatrul de vară, ca loc de evenimente publice, și Turnul de parașutism, un element simbolic extrem de puternic.
Ocupantul locului III a venit cu o idee îndrăzneață, care include remodelarea topografiei terenului, prin translatarea suprafeței naturale a parcului peste sălile de sport și clădirile anexe. În plus, el a propus implementarea unui sistem de elemente autonome, dinamice și versatile, care să adăpostească vizitatorii ziua și să anime parcul pe timp de noapte, prin lumină și culoare. Pentru implementarea soluțiilor, se recomandă folosirea unor materiale naturale, reciclate și necostisitoare, cu beneficii în reducerea amprentei de carbon și a efectului de insulă urbană.
Ambasada Marii Britanii la București a organizat acest concurs pornind de la succesul construcției Parcului Olimpic de la Londra – cel mai vast proiect de regenerare urbană din Europa. Deși este un concurs care a scos la iveală idei bune, din nefericire, nu există nicio garanție că proiectul câștigător va fi implementat.