RDW

Orașul viitorului: Galați 2050

Pe 15 aprilie 2011 a avut loc şi jurizarea proiectelor înscrise în prima fază a concursului de invenţii urbane: “Orașul Posibil – episodul Galaţi 2050”, coordonat de arhitect Ina Stoian, în parteneriat cu Asociaţia Plusminus şi OAR, filiala Dunărea de Jos. Din 20 de proiecte înscrise în competiţie, zece vor merge în faza a doua. Concursul s-a adresat tinerilor profesioniști de până în 35 de ani şi are ca scop “introducerea creativităţii în lucrul cu oraşul românesc”.

 

1. proiectul HB1890

Coordonator proiect: Lucian Sandu Milea;

Coautori: Lucian Sandu Milea, David Matei.

 

2. proiectul MFW187

Coordonator proiect: Laura Ioana Panait;

Autori: Laura Ioana Panait, Teodora Dănilă, Silviu Medeșan, Alice Oprică

Colaboratori: Marius Nedelcu.

 

3. proiectul NW0101

Coordonator proiect: Daniela Calciu;

Autori: Daniela Calciu, Andrei Victor Guţu.

 

4. proiectul TB0000

Coordonator proiect: Oana Cătălina Gherghiu;

Autori: Oana Cătălina Gherghiu, Tiberiu Bălașa, Zamfira Răzvan.

 

5. proiectul QQ0016

Coordonator proiect: Cozma Alexandru;

Autori: Simionescu Oana, Cozma Alexandru.

 

6. proiectul 110979

Coordonator proiect: Ioana Cristian; (DAEDALUS Proiect);

Autori: Ioana Cristian, Alexandru Cristian, Mihaela Ciolache.

 

7. proiectul 200647

Coordonator proiect: Alexandru Axinte; (Studio Basar);

Autori: Alexandru Axinte, Cristi Borcan:

Colaboratori: Alexandru Bălășescu, Doru Ruşti, Ana Vlad, Adi Voicu.

 

8. proiectul 543179

Coordonator proiect: Sabin Purice;

Colaboratori: Adina Segal.

 

9. proiectul 622171

Coordonator proiect: Andra Jurgiu;

Autori: Andra Jurgiu, Cristina Costea.

 

10. proiectul EA1002

Coordonator proiect: Alexandru Fleșeriu;

Autori: Alexandru Fleșeriu, Peter Eszter;

Colaboratori: Oana Alexandra Popescu.

 

Juriul concursului a fost format din: arh. Florentina Iugan, arh. Șerban Popescu Criveanu, arh. Dan Dinoiu şi fotoreporter Cristian Movilă, consultant.

 

“Transformările urbane recente, majoritatea procese necontrolate și, mai nou, pretexte ale unor strategii generice, impun reevaluarea relației dintre spațiu și utilitatea sa, dar și a formelor de interveție. Lipsa unor politici publice, dezvoltarea urbană necontrolată, progeria manifestată la nivelul fondului constuit, abandonul instituțiilor culturale și sociale, scăderea și îmbătrânirea populației, reducerea activității zonelor industriale sau iminenta ieșire din uz în 2050 a ansamblurilor (complexe) de locuit sunt câțiva dintre factorii care trebuie să provoace revizuirea gândirii tinerei generații de profesioniști.

Aflat în extrema sud-estică a țării, orașul Galați și-a cunoscut apogeul în anii ‘60, prin dezvoltarea industriei siderurgice. Desemnat în 2008 pol urban de dezvoltare, orașul trece pe o poziție ierarhică inferioară celei anterioare – de mare centru economic. Dezinteresul generalizat față de spațiile urbane, nevalorificarea specificului de oraș la Dunăre, părăsirea unor zone aferente industriei, diminuarea activităților culturale au condus către degradarea vizibilă a calității vieții la nivelul orașului în asemenea măsură, încât ideea de a aparține unui loc a devenit inadecvată. Deși suferă vizibil de efectele turbo-urbanismului, orașul prezintă un potențial de dezvoltare și de recuperare a unei identități pierdute. Situația actuală a Galațiului oferă oportunitatea schițării unor noi strategii urbane, evaluând valorile culturale sau modelele de gândire și acțiune existente”, se arată în data de temă.

În faza a doua a concursului, finaliştii vor trebui să detalieze proiectele. După finalizarea proiectelor, între 10-19 iunie, se va organiza o expoziţie cu planşele prezentate în concurs, la Platul Navigaţiei din Galaţi. Astfel, se va sonda părerea gălăţenilor despre ideile propuse. De asemenea, proiectele vor fi prezentate autorităților. Acest concurs este atipic, scopul său nefiind desemnarea unor câștigători și implementarea proiectului, ci generarea unor idei care să contribuie la dezvoltarea orașului și conștientizarea problemelor cu care se confruntă urbea.

Proiectul a fost finațat din taxa de timbru a OAR și UAR.

 

Click aici pentru mai mult detalii

Comments
One Response to “Orașul viitorului: Galați 2050”
  1. vio spune:

    mama, ce interes ptr discutii!! Viitorul este asigurat!

Powered by Jasper Roberts - Blog