Viziuni ale orașului

Urban Stamp: Arhitectură în lumină și culori

Folosind o tehnologie de aproape un secol, dar cu o idee cât se poate de originală și de actualitate, la Timișoara, în Piața Unirii, s-a realizat un eveniment artistic care a încântat privirile a mii de oameni. Așadar, la primul sfârșit de săptămână din luna iunie a anului trecut, mii de timișoreni au privit imagini uriașe, pictate de tineri artiști și proiectate pe clădirea Palatului Baroc al Muzeului de Artă.

Evenimentul, asemenea altor sărbători de acest gen care și-au găsit locul mai din vreme pe agenda culturală a altor mari orașe europene precum Lyon, Berlin sau Amsterdam, a fost apreciat, demonstrând încă odată, dacă mai era cazul, că Mica Vienă este preocupată de o astfel de expresivitate artistică.

Proiecțiile arhitecturale, în realizarea lor, constau într-o serie de variabile, parametri ce au fost luați în considerare de către organizatori încă de la început. Urban Stamp a debutat în seara de 3 iunie 2011, în Piața Unirii. Organizarea propriu-zisă a durat aproximativ două săptămâni, timp insuficient - ar spune unii, însă spectacolul a mers mai departe și s-a concretizat. Mii de oameni s-au alăturat spectacolului de sunet și lumină, privind metamorfoza fațadei Palatului Baroc. Artiști cunoscuți și recunoscuți sau de circumstanță, vârste diferite, de la grădiniță, școli generale, licee sau studenți ai facultăților de Arhitectură și de Arte Plastice. Oameni obișnuiți sau cunoscători. Interesați, curioși, trecători. Români sau străini. 120 de participanți la concurs, ustensile, culori și „pânza“ (din sticlă) de pictat și proiectarea ei directă pe fațada clădirii, fără retușuri sau prelucrare.

Este aproape imposibil să descrii în doar câteva cuvinte evenimentul acesta, enumerările de mai sus surprind esența efortului depus de către Asociația de la 4, din Timișoara, de a oferi orașului ceva cu totul și cu totul special. Mai concret, totuși, au participat artiști de toate vârstele, de la copii de grădiniță, la elevi de liceu și studenți de la facultățile de Arhitectură și de Arte Plastice, lăsând în același timp porțile deschise tuturor celor care au dorit să se exprime pe sticlă și în culoare. Au existat, de asemenea, și participanți din alte țări care și-au măsurat talentul cu artiștii locali. Evenimentul s-a finalizat cu un concurs online, autorul picturii cu cele mai multe voturi avea să câștige un aparat foto digital. Manifestarea s-a dorit a fi unicat, ca toate activitățile Asociației de la 4, ideea fiind una îndrăzneață, deoarece nu se mai făcuse nimic asemănător, nedorindu-se doar o proiecție de mari dimensiuni, ci realizarea unui adevărat eveniment artistic.

Celor 120 de participanți de toate vârstele li s-au pus la dispoziție trei imagini reprezentând partea din clădire aferentă fiecărui proiector, dintre cele trei utilizate. Toate picturile s-au realizat cu pensulă pe o sticlă pătrată cu latura de 18 centimetri, care, apoi, a fost lăsată la uscat până seara, când a fost introdusă direct în proiector. În absența unei etape intermediare, imaginea redată pe clădire a fost direct pictura realizată de fiecare artist, fapt ce a dat unicitate evenimentului, exprimând o nouă viziune și o modalitate aparte de a interpreta arhitectura. Cu sprijinul Pani Projection and Lighting Vetriebs GmbH (Austria) și a partenerului companiei austriece din România - Rheinbrucke Architecture, s-au folosit proiectoare de mari dimensiuni BP6, lămpi de 6 kilowați. Muzica lui Gheorghe Iovu a completat atmosfera spectacolului de lumină. Tot spectacolul a fost greu de cuprins mental de către unii, apreciat de cunoscători și de marele public, lăsând loc și pentru comentarii în timp real asupra operelor prezentate, dar mai ales asupra evenimentului în sine.