RDW

URBAN STAMP Arhitectură în lumină şi culori

Folosind o tehnologie de aproape un secol, dar cu o idee cât se poate de originală și de actualitate, la Timişoara, în Piaţa Unirii, s-a realizat un eveniment artistic care a încântat privirile a mii de oameni. Aşadar, la primul sfârşit de săptămână din luna iunie a anului trecut, mii de timişoreni au privit imagini uriaşe, pictate de tineri artişti şi proiectate pe clădirea Palatului Baroc al Muzeului de Artă.

Evenimentul, asemenea altor sărbători de acest gen care şi-au găsit locul mai din vreme pe agenda culturală a altor mari oraşe europene precum Lyon, Berlin sau Amsterdam, a fost apreciat, demonstrând încă odată, dacă mai era cazul, că Mica Vienă este preocupată de o astfel de expresivitate artistică.

Proiecţiile arhitecturale, în realizarea lor, constau într-o serie de variabile, parametri ce au fost luaţi în considerare de către organizatori încă de la început. Urban Stamp a debutat în seara de 3 iunie 2011, în Piaţa Unirii. Organizarea propriu-zisă a durat aproximativ două săptămâni, timp insuficient – ar spune unii, însă spectacolul a mers mai departe şi s-a concretizat. Mii de oameni s-au alăturat spectacolului de sunet şi lumină, privind metamorfoza faţadei Palatului Baroc. Artişti cunoscuţi şi recunoscuţi sau de circumstanţă, vârste diferite, de la grădiniţă, şcoli generale, licee sau studenţi ai facultăţilor de Arhitectură şi de Arte Plastice. Oameni obişnuiţi sau cunoscători. Interesaţi, curioşi, trecători. Români sau străini. 120 de participanţi la concurs, ustensile, culori şi „pânza“ (din sticlă) de pictat şi proiectarea ei directă pe faţada clădirii, fără retuşuri sau prelucrare.

Este aproape imposibil să descrii în doar câteva cuvinte evenimentul acesta, enumerările de mai sus surprind esența efortului depus de către Asociația de la 4, din Timișoara, de a oferi orașului ceva cu totul și cu totul special. Mai concret, totuşi, au participat artiști de toate vârstele, de la copii de grădiniță, la elevi de liceu și studenți de la facultățile de Arhitectură și de Arte Plastice, lăsând în același timp porțile deschise tuturor celor care au dorit să se exprime pe sticlă şi în culoare. Au existat, de asemenea, şi participanţi din alte ţări care și-au măsurat talentul cu artiștii locali. Evenimentul s-a finalizat cu un concurs online, autorul picturii cu cele mai multe voturi avea să câștige un aparat foto digital. Manifestarea s-a dorit a fi unicat, ca toate activitățile Asociației de la 4, ideea fiind una îndrăzneaţă, deoarece nu se mai făcuse nimic asemănător, nedorindu-se doar o proiecţie de mari dimensiuni, ci realizarea unui adevărat eveniment artistic.

Celor 120 de participanți de toate vârstele li s-au pus la dispoziție trei imagini reprezentând partea din clădire aferentă fiecărui proiector, dintre cele trei utilizate. Toate picturile s-au realizat cu pensulă pe o sticlă pătrată cu latura de 18 centimetri, care, apoi, a fost lăsată la uscat până seara, când a fost introdusă direct în proiector. În absenţa unei etape intermediare, imaginea redată pe clădire a fost direct pictura realizată de fiecare artist, fapt ce a dat unicitate evenimentului, exprimând o nouă viziune şi o modalitate aparte de a interpreta arhitectura. Cu sprijinul Pani Projection and Lighting Vetriebs GmbH (Austria) şi a partenerului companiei austriece din România – Rheinbrucke Architecture, s-au folosit proiectoare de mari dimensiuni BP6, lămpi de 6 kilowaţi. Muzica lui Gheorghe Iovu a completat atmosfera spectacolului de lumină. Tot spectacolul a fost greu de cuprins mental de către unii, apreciat de cunoscători şi de marele public, lăsând loc şi pentru comentarii în timp real asupra operelor prezentate, dar mai ales asupra evenimentului în sine.

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog