Operând pe comunitate

„Sursa interactivă de lumină naturală”

Coordonator de proiect: Bogdan Demetrescu Echipa: Radu Dorgo, Andrei Lazăr, Adrian Mihai, Ovidiu Mihuțescu (UPT, Facultatea de Arhitectură, an V) Proiectul propune rezolvarea unei probleme a blocurilor construite în perioada comunistă, casele de scară neluminate natural. În anii ‘70-‘80 s-au construit masiv cartiere de locuințe colective, în proiectarea acestor blocuri favorizându-se economia și rapiditatea de construire în locul confortului, esteticii și funcționalității. Casele de scară din aceste blocuri reprezintă spații cu care oamenii intră în contact zilnic. În momentul de față, casa de scară este un spațiu rezidual, negativ, prin care suntem nevoiți să trecem de la prima oră a dimineții până la ultimul ceas al zilei. Casa de scară este singurul spațiu comun din bloc în care locatarii intră în contact. Ideea urmărește îmbunătățirea relațiilor sociale și a celei om-spațiu, a calității mediului ambiental având potențialul de a influența direct starea interioară a omului. Introducerea luminii naturale în acest spațiu are potențialul de a rezolva aceste probleme. Soluția propusă este alcătuită din două dispozitive: unul interior și unul exterior. Citiți textul integral în numărul 1/2013 al revistei Arhitectura – Număr special Timișoara
[gallery link="file" columns="2" include="6925, 6924"]