Huet. Un festival urban
24.07.2013
De trei ani, începutul verii vine la Sibiu cu un festival urban care animă cea mai veche piață din oraș, implicând în organizarea și desfășurarea evenimentelor atât arhitecți, ingineri, meșteșugari tradiționali, cântăreți, actori, cât și elevi de toate vârstele. Per ansamblu, un festival colorat, în cadrul căruia orice vizitator, fie el sibian sau turist, își găsește locul la un stand, la un atelier, pe o bancă sau într-un colț de iarbă verde. Și toate într-un singur loc. În Piața Huet.
Festivalul Huet. Urban, organizat de fundația HERITAS (Fundația Transilvană pentru dezvoltare integrată, protecție și revitalizare a patrimoniului cultural) în perioada 1-2 iunie, și-a propus, în primul rând, transformarea Pieței Huet într-un un spațiu urban pentru bună dispoziție. Locurile de parcare, care ocupau o mare parte din suprafața pieței, au fost înlocuite cu ateliere meșteșugărești (prelucrare fier la forjă, țesături la războiul de țesut, restaurare mobilă etc.), cu workshopuri foarte bine primite de copii (pictură pe sticlă și lemn, prelucrare lut, Atelierul de arhitectură De-a casele), cu expoziții de fotografie, desen sau obiecte din materiale reciclabile, cu picnic pe iarbă naturală și cu târgul tinerilor designeri.
Ediția din acest an a Festivalului Huet.Urban a avut două teme principale: „Smart” și „Green”. Smart, pentru că festivalul a deschis noi posibilități de comunicare în managementul urban. Specialiști în urbanistică și în ecologie au prezentat, în cadrul micilor seminarii practice, soluțiile viitorului pentru ca orașul să devină unul din ce în ce mai adaptat cerințelor din acest domeniu. Conferințele și atelierele s-au concentrat pe eficiența energetică, pe abordarea ecologică a conceptelor urbane în Sibiu, dar, în același timp, și pe promovarea turistică a orașului de pe malul Cibinului. „Tema Smart este una infinit mai complexă decât cea din anul precedent. Ne oferă nenumărate oportunități de a crea, de a căuta soluții, de a reuni specialiști în domenii ce până acum rar au ieșit în prim-plan. La Huet.Urban s-au prezentat soluții viabile pentru viitor”, a explicat Michael Engel, directorul Fundației HERITAS.
Dacă partea „Smart” pare mai pretențioasă, ea a fost pe deplin compensată de partea „Green”. În locuri pe care sibienii le știau acoperite de ciment sau piatră cubică a răsărit iarba și s-a stat la picnic. „Ideea unui picnic într-o piață ce folosește mai mult drept parcare decât spațiu urban ne-a încântat de la bun început. Am avut pregătite coșuri de picnic, suprafețe generoase de iarbă naturală, am vrut ca sibienii și turiștii ce au vizitat festivalul să fie uimiți de schimbarea la față a Pieței Huet”, a mai spus Michael Engel.
Anul acesta, ca noutate, Piața Huet a fost redecorată cu ajutorul unor instalații urbane inedite, construite special pentru acest eveniment. Peste 25 de arhitecți și designeri din întreaga țară au trimis schițe de instalații urbane în cadrul unui concurs organizat de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS) împreună cu Fundația HERITAS. Trei dintre ele au fost selectate în urma unui concurs și au fost construite în Piața Huet, devenind atracția principală a festivalului.
Propunerile participanților au trebuit să exceleze prin calitățile lor estetice, dar și prin capacitatea de a răspunde cerințelor temei Festivalului Huet.Urban (Green is Smart) și de buget, oferind o soluție implementabilă, capabilă de a fi pusă în aplicare în cel mult 12 ore, chiar de către câștigători.
S-a urmărit: identificarea unei noi funcționalități a parcărilor auto din Piața Huet astfel încât acestea să fie redate cetățenilor, crearea unui spațiu public pentru comunitatea locală și turiști, punct de atracție care să cuprindă componente de natură culturală, turistică și socială, integrarea intervenției în sit și asigurarea funcționalității propunerii, valorificarea cadrului natural și construit existent și asigurarea compatibilității instalației urbane propuse, integrarea instalației urbane propuse în traseul de vizitare a Festivalului Huet.Urban, ce a cuprins spații de ateliere meșteșugărești și ateliere pentru copii, zonă de relaxare și zonă destinată copiilor, zonă de expoziție cu vânzare de artă și creații vestimentare, zonă de concerte etc.
Din juriu au făcut parte: Stela Matioc (Primăria Municipiului Sibiu), Răzvan Pop (Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu),Tudor Șt. Popa (AIOS), Michael Engel (HERITAS) și Anda Ghazawi.
Uniunea Arhitecților din România, prin Filiala Județeană Sibiu, a fost parteneră a acestui festival.
Fotografii:
Camelia Repede,
Mircea Țibuleac,
AIOS/HERITAS
Câștigătorii concursului de instalații urbane Huet.Urban:
PREMIUL I
autor: arhitect Bogdan Neagu, București
colaborator: student-arhitect Theodoru Niculae
Birou proiectare: NBC-arhitect
PREMIUL II
autor: student-urbanist Ioana Rusu-Buturin, București
colaboratori: student-urbanist Ruxandra Neagu, student-inginer Andrei Neagu, student-urbanist Lazăr Radu Emanuel
PREMIUL III
autor: arhitect Cătălina Dinu, București
colaborator: arhitect Ionuț Oprea