RDW

Metaforma Fonografitecturi

Studiu volumetric pentru pentru pachetul vizual al albumului “Sparrow Island” produs de nord-irlandezul Chris McKeown (2ndMOUSE). Album lansat exclusiv in format digital in 2013 sub label-ul Cupboard Love Records.

Studiu volumetric pentru pentru pachetul vizual al albumului “Sparrow Island” produs de nord-irlandezul Chris McKeown (2ndMOUSE).
Album lansat exclusiv in format digital in 2013 sub label-ul Cupboard Love Records.

Teo Tudorică este autor de fonografitecturi in cadrul proiectului său

metaFORMA.

Studii de arhitectură la UAUIM București și UP Timișoara.

www.behance.net/metaForma

Revista Arhitectura: Este prestigiul profesiei de arhitect în declin? De ce?

Teo Tudorică: Termenul declin mi se pare, poate, prea tare. În mod cert meseria îşi schimbă felul şi aria de influenţă în societate. În acelaşi timp, raportarea societăţii la profesia de arhitect (m-aş aventura chiar să mă refer la profesionist în genere) îşi urmează propriile developări şi condiţionări. Mi se pare esenţial ca pofesionistul să îşi reamintească întotdeauna faptul că el trebuie să răspundă nevoilor comunităţii – să fie proactiv în raport cu societatea pentru şi în care performează. Cu alte cuvinte, nu susţin o atitudine defensivă, uneori lamentativă chiar, a arhitectului în raport cu contextul social căruia i se adresează în ultimă instanţă.

 

R.A.: Simţiţi o ameninţare evidentă? De ce tip? Cum o depăşiţi?

T.T.: Da. În cazul meu, ameninţarea s-a concretizat chiar. Din discuţii cu colegi mai vechi şi mai noi în breaslă, trag concluzia că este o situaţie cu care se confruntă o mare parte din arhitecţii debutanţi. E vorba de rutină. Prin această rutină subînţeleg mai multe aspecte, cum ar fi: birocraţia proverbială românească; nivelul uneori deprimant al colaborării cu investitori, clienţi, colaboratori; remuneraţia neadecvată etc. Modul meu de a-mi păstra echilibrul şi creativitatea a presupus un pas mai drastic. Am renunţat la practica de arhitectură. Probabil nu definitiv, dar în mod sigur nu înainte de a-mi reveni pofta sinceră de a proiecta.

 

R.A.: Profesia de arhitect se deprofesionalizează şi ultraprofesionalizează. De ce?

T.T.: Ambele. Arhitectul pare a se deprofesionaliza în raport cu societatea prin compromis, prin tarifare derizorie, prin comunicare inadecvată. Concomitent, arhitectul se ultraprofesionalizează în raport cu breasla.

Citiți interviul integral în numărul 3/2013 al revistei Arhitectura

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog