Actualitate internațională

La méthode Piano

În perioada 11 noiembrie 2015-29 februarie 2016, Cité de l’architecture et du Patrimoine din Paris onorează cariera de 50 de ani a cunoscutului arhitect Renzo Piano printr-o expoziție care reflectă abordarea participativă a biroului Renzo Piano Building Workshop, accentuând dimensiunea colectivă și experimentală a proiectelor, din punct de vedere al soluțiilor tehnice de inovare, de exploatare a potențialului unor materiale și de proiectare la scară urbană.

Spre deosebire de alte retrospective ale activității sale, această expoziție urmărește procesul care a condus la realizarea viziunilor sale. Piano descrie metoda lui ca „inclusivă”; astfel, arhitecții, inginerii, consultanții și, desigur, clienții sunt implicați în procesul de proiectare, fiind promovată „gândirea laterală”, fără să se acorde atenție tendințelor din domeniu, această regulă aplicându-se oricărui proiect, indiferent de amploarea sa.

Acest workshop-expoziție este o călătorie prin recentele proiecte RPBW cu ajutorul unor mese de lucru foarte detaliate, care invită vizitatorul să observe geneza și logica specifică fiecărui proiect. „La méthode Piano” este structurată în șapte secțiuni: Preistorie. Lucrări de început; Peisaje; Confruntări; Patrimoniu urban; Înălțimi; Fragmente ale orașului; Materiale.

Turul tematic este construit în jurul unor proiecte recente, selectate din Europa și Statele Unite ale Americii, fiecare masă de lucru ilustrând un proces de gândire și metode de cercetare diferite. Acest lucru este evident în secțiunea Confruntări, unde două proiecte de Piano sunt comparate mai întâi cu proiectul lui Louis Kahn pentru Muzeul Kimbell din Fort Worth și apoi cu cel al lui Le Corbusier pentru Monastère Sainte-Claire în Ronchamp.

Sunt expuse un număr mare de planuri, schițe, modele și fotografii ale șantierelor. De fapt, vizitatorul este înconjurat de proiectele RPWB: diferite versiuni, machete și schițe ale proiectelor post-2000, cum ar fi: Shard, noua aripă a Muzeului Whitney din New York, cartierul „Le Albere” din Trento și, în special, spitalul de pediatrie din Uganda.