RDW

RIBA – Premiul Sterling 2015

© Rob Parrish

© Rob Parrish

A fost anunţată ultima şi cea mai prestigioasă distincţie acordată de Royal Institute of British Architects (RIBA) pentru anul 2015: Premiul Sterling pentru cea mai bună clădire nouă din Marea Britanie. Râvnitul premiu aflat la cea de a 20-a ediţie a fost câştigat de Şcoala Burntwood din Wandsworth, Londra, lucrare a biroului Allford Hall Monaghan Morris (AHMM).

Transformarea Şcolii Burntwood în viziunea biroului AHMM a dus la reimaginarea campusului unei şcoli gimnaziale de fete din anii ’50, de mare capacitate – 2.000 de eleve, 200 de persoane angajate. Arhitecţii au creat noi clădiri ale departamentelor şi două mari clădiri culturale care amplifică şcoala modernistă proiectată de renumitul arhitect al anilor ’50-’60, Sir Leslie Martin (cunoscut pentru Royal Festival Hall din Londra). Fiecare dintre clădiri este plină de aer şi lumină, cu spaţii de înălţime dublă la capetele fiecărui coridor, ceea ce sporeşte lumina naturală şi creează deschideri largi spre priveliştea de afară. Proiectul oferă o serie de spaţii tehnice, de la sălile de clasă convenţionale până la spaţiile deschise interactive. Clădirea existentă fiind foarte sculpturală, AHMM a lucrat îndeaproape cu un artist care a utilizat pereţi mari foarte coloraţi, dispuşi de-a lungul clădirilor, combinând signaletica cu arta modernă.

Juriul Premiului Sterling a justificat că Şcoala Burntwood este cea mai desăvârşită dintre cele şase clădiri nominalizate ca finaliste deoarece „demonstrează o paletă largă de abilităţi pe care arhitecţii le pot oferi societăţii. Lucrarea probează o proiectare contemporană de mare calibru şi o reutilizare deşteaptă a clădirilor existente, precum şi o splendidă integrare a componentei artistice, a peisagisticii şi ingineriei. Este un proiect de colaborare autentică. A existat o minunată relaţie de lucru între directorul şcolii şi arhitect: un veritabil parteneriat între egali”.

La ceremonia de decernare, preşedintele RIBA, Jane Duncan, a spus:

„Şcoala Burntwood ne arată cum un proiect superb de şcoală poate fi motorul creşterii bucuriei şi performanţei educaţionale a copiilor noştri. AHMM, fiind un birou cu arhitecţi experimentaţi în proiectarea de şcoli, a creat un campus uluitor. A produs spaţii încântătoare, eficiente energetic şi pline de resurse pentru întreaga comunitate pe termen lung”.

La primirea premiului, directorul biroului Allford Hall Monaghan Morris, Paul Monaghan, a afirmat că „şcolile pot fi ceva mai mult decât clădiri practice şi funcţionale; ele trebuie să ridice nivelul aspiraţiilor copiilor, profesorilor şi ale întregii comunităţi. Nişte proiecte bune de şcoli îi pot face pe elevi să-şi evalueze educaţia şi pe ei înşişi. Faptul că o şcoală a câştigat Premiul Sterling în 2015 sperăm să însemne că merită investiţia”.

Celelalte cinci lucrări nominalizate ca finaliste au fost:

Darbishire Place, Peabody Housing, Londra (locuinţe sociale) autor: Niall McLaughlin Architects

Maggie’s Lanarkshire, Airdrie, Scoţia (locuinţe joase pentru un centru de îngrijire a bolnavilor de cancer) autor: Reiach and Hall Architects

Neo Bankside, South Bank, Londra (turnuri cu apartamente de lux) autor: Roger Stirk Harbour + Partners cu John Robertson Architects

University of Greenwich, Stockwell Street Building, Londra (clădire pentru biblioteca universităţii şi facultăţile de arhitectură, peisagistică şi arte) autor: heneghan peng architects

The Withworth, University of Manchester (extindere a galeriei universităţii din sec. al XIX-lea) autor: MUMA

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog