…și ale artelor cu care se leagă

Expoziția-concurs de fotografie Octavian Radu Topai

În perioada 19 octombrie-11 decembrie, Filiala Teritorială Timiș a OAR a organizat un concurs național de fotografie de arhitectură adresat tuturor membrilor filialelor Ordinului Arhitecților din România. Ideea unui concurs de fotografie de arhitectură a apărut ca urmare a comemorării unui an de la dispariția tragică și prematură a arhitectului și fotografului timișorean Octavian Radu Topai.

„Expoziția-concurs de fotografie de arhitectură Octavian Radu Topai” 2015 este un proiect cultural finanțat din taxa de timbru de arhitectură, care și-a propus expunerea unor fotografii realizate de Octavian Radu Topai într-o formă care să evidențieze personalitatea și căutările sale de arhitect și fotograf, precum și expunerea fotografiilor înscrise în concurs, cu dorința de a crea un eveniment cu tradiție anuală și de a institui „Premiul pentru fotografia de arhitectură Octavian Radu Topai”.

Octavian Radu Topai era pasionat de arhitectură, fotografie, călătorie, alpinism și speologie, fiind „una din cele mai strălucitoare personalități ale tinerei generații de arhitecți absolvenți ai Facultății de Arhitectură din Timișoara”, menționează Vlad Gaivoronschi, președintele Filialei Timiș a OAR.

În 1997, odată cu admiterea la facultate, acesta devine membru al Clubului Alpin Român, iar trei ani mai târziu începe colaborarea cu revista „De Arhitectură” din postura de fotograf și redactor de imagine. În anul 2003 a absolvit Facultatea de Arhitectură din Timișoara, iar în anul 2004 primește diploma de masterand în urma frecventării cursurilor de „Restructurarea ambientelor și clădirilor istorice”, din cadrul aceleiași facultăți. În același an înființează firma de proiectare Arhland, în care va activa ca șef de proiect începând din anul 2009.

Tavi Topai, cum îl numeau prietenii, a fost membru fondator al mai multor asociații ce au ca scop protejarea mediului natural și a participat la numeroase acțiuni de ecologizare. A întreprins numeroase expediții și/ sau călătorii fotografice în țări precum: Rusia, Spania, Austria, Germania, Grecia, Georgia, Italia, Noua Zeelandă și Argentina și a câștigat premii la diverse competiții de profil.

Lucrările sale, cu atenție gândite în cele mai mici detalii, trădează o pasiune imensă pentru imaginea clasică, pentru peisajul amplu și totodată eteric, iar muntele cu crestele sale și atmosfera dramatică dată de lupta perpetuă dintre nori, stâncă și lumină este folosit mereu pentru a exprima viziunea sa despre eternitate și puritatea depărtărilor.

Așa cum spune fotograful Dinu Lazăr, imaginile surprinse de Tavi sunt „sensibile și sublime, arată o căutare fără de sfârșit, demonstrează o energie lăuntrică incredibilă și sunt realizate cu mare măiestrie tehnică”.

Totodată sunt mult mai mult decât ceea ce a văzut și a simțit, sunt o filosofie despre singurătate, puritate, o căutare a unor înțelesuri mai adânci, a unor întrebări fără răspuns sau a sufletului, așa cum spunea el însuși.

La prima ediție, concursul a avut șase secțiuni și au fost premiate cele mai bune fotografii ale fiecărei secțiuni. Pentru anul 2016, expoziția-concurs își propune includerea studenților-arhitecți printre persoanele eligibile pentru participare. Revista „Arhitectura” a acordat un premiu special uneia din fotografiile înscrise în concurs, purtând girul preselecției juriului.

Până atunci, vă invităm să vizionați fotografiile înscrise în concurs la prima ediție, precum și o selecție din fotografiile arhitectului Octavian Radu Topai pe site-ul: premiuloctaviantopai.ro.