RDW

Valorizarea spaţiilor uitate Renaşterea fluidităţii spaţiilor

Zona Regie

Zona Regie

Tema de reflecţie a Seminarului „Robert Auzelle”, ediţia 2010-2011, aduce în prim-plan „importanţa spaţiului vid în arta urbană”, evocată de Robert Auzelle1: „Spaţiul gol, fie că este liber sau plantat, constituie esenţialul artei urbane – arhitectura oraşului nefiind decât una din numeroasele închideri care delimitează spaţiul”. Astfel, pentru a ameliora cadrul vieţii noastre urbane, Robert Auzelle ne invită să participăm la căutările lui Gaston Bachelard2, „vrem să examinăm, de fapt, imagini foarte simple, imaginile unui spaţiu fericit…”.

Ca răspuns la problema generală a lipsei spaţiilor verzi şi de agrement amenajate în Bucureşti, proiectul propune revalorificarea spaţiilor vide adiacente universităţilor aflate de-a lungul râului Dâmboviţa, care în prezent sunt izolate: centrele universitare, spaţiile verzi adiacente lor şi zonele culturale de interes.

Astfel, proiectul „Renaşterea fluidităţii spaţiilor” identifică zonele vide aflate de-a lungul Dâmboviţei şi le pune în valoare prin crearea de legături şi prin integrarea lor într-un sistem care să formeze un ax cultural, social şi de biodiversitate al oraşului.

Dezvoltarea propunerii a avut la bază două argumente: valorificarea calităţii râului Dâmboviţa de a deveni un ax de coerenţă la nivelul oraşului şi a potenţialului reprezentat de fluxul de studenţi ce frecventează zona.

Într-o primă fază, studiul a arătat că de-a lungul râului Dâmboviţa sunt concentrate majoritatea centrelor universitare, numărând un total de 150.000 de studenţi care utilizează acest spaţiu. Astfel, utilizatorul-ţintă căruia i se adresează propunerea este în principal studentul, fiind cel dispus să se deplaseze pe jos, cu bicicleta de la un punct de interes la altul. (…)

Citiți textul integral în numărul 6 / 2015 al Revistei Arhitectura

Perspectivă parc

Perspectivă parc

Perspectivă Splai Regie

Perspectivă Splai Regie

schema concept

plan dambovita_inainte si dupa

sectiuni

NOTE 

1 Robert Auzelle, L’architecte, Paris: éd. Vincent, Fréal & Cie, 1965, p. 79.

2 Gaston Bachelard, La poétique de l’espace, Paris: éd. PUF, 1970, p. 17.

 

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog