Actualitatea internă

Networking și inspirație RIFF 2015

27.04.2016

În perioada 26-27 octombrie 2015 s-au desfășurat, la Hotelul Radisson Blu, din București, lucrările Expoconferinței Internaționale de Arhitectură RIFF – acoperișuri, izolații, fațade, în organizarea ABPlus Events în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Partenerul principal media al evenimentului a fost revista „Arhitectura”, cu o prezență importantă pe parcursul celor două zile.

Conceptul expoconferințelor RIFF este centrat pe arhitect, performanțe și bune practici ale birourilor de arhitectură. Au fost prezentate fațade cu soluții inovative, clădiri eficiente din punct de vedere al consumului energetic, materiale și soluții noi de izolații și acoperișuri, toate întregind imaginea unui domeniu contemporan de mare efervescență. În total, peste 70 de prezentări în plenare și sesiuni tematice desfășurate simultan.

Invitatul special al RIFF a fost biroul Barozzi Veiga Studio, Spania, câștigătorul Premiului Mies van der Rohe, prestigiosul trofeu al Uniunii Europene pentru Arhitectură, cu lucrarea Filarmonica din Szczecin. Așteptat de auditoriu, arh. Alberto Veiga a fost înlocuit în ultimul moment de arh. Marta Grządziel, care a prezentat proiectul realizat în centrul capitalei unei regiuni cu tradiții hanseatice.

Speakerul principal al expoconferinței a fost arhitectul Tony Ling, directorul Jestico+Whiles din Marea Britanie, laureat al unui Premiu RIBA în 2014, care a prezentat proiectul National Graphene Institute, un sediu al cercetării de vârf în domeniul fizicii de la Universitatea din Manchester.

Alți invitați de notat pentru lucrările prezentate sunt: Adriaan Mout (Olanda), Borys Czarakcziew (Polonia), Mihai Ene (România), Marianne Loof (Olanda), Szabolcs István Guttmann (România), Alper Aytac (Turcia), Diogo Burnay (Portugalia) ș.a.

Programul a inclus și o dezbatere pe o tematică puțin abordată în astfel de conferințe: „Arhitecți și constructori pentru un mediu construit durabil în satele românești. Noi roluri, noi responsabilități”, moderată de prof. sociolog Vintilă Mihăilescu și beneficiind de o participare de ținută.

La propunerea revistei „Arhitectura”, a fost invitat ca speaker arh. Zoran Popovici (unul din coordonatorii numărului „Digitalism”) să prezinte proiectul – publicat de altfel în numărul 4-5/2015 – 3D Modelling of Facades and Entrances based on Algorithm Edit Design – Hidden Nest, la secțiunea tematică „Fațade și izolații”.

Arhitecții Jana Crepon, din Olanda, care a prezentat proiecte ale biroului Inside Outside, și Oskar Grąbczewski, din Polonia, care și-a prezentat proiectele biroului propriu din Katowice, au acordat revistei câte un interviu.

Redactorul-șef al revistei „Arhitectura”, Monica Lotreanu, a moderat secțiunea tematică „Acoperișuri și izolații”, din 27 octombrie, unde și-au prezentat proiectele inovative arhitecții Köllő Miklós (Contemporary Uses of Wood), Adrian Cristescu (Stejarii Country Club), Matthias Bauer (House H36 din Stuttgart – excelent discurs profesional în beton armat aparent!), Sergiu Petrea (Casa CHE), Javier Pérez Herreras (The Health Science Faculty în Zaragoza, Spania), Octavia Popeea (Pensiuni în Delta Dunării), EFdeN (Proiect experimental de locuință pasivă). Trebuie amintiți și reprezentanții unor sponsori sau firme de materiale de construcții care au completat cele 2 runde ale secțiunii.