RDW

Anuala de Arhitectură București 2011 – Premiul secţiunii arhitectură, categoria social-culturale: Pensiune turistică Atra Doftana – arh. Bogdan BABICI, arh. Alex MAFTEI, arh. Bogdan BRANDIBURG

PROIECT: PENSIUNE TURISTICĂ ATRA DOFTANA, comuna Valea Doftanei, jud Prahova

PROIECTANT GENERAL: SC TECON SRL

AUTORI: BOGDAN BABICI. ALEXANDRU MAFTEI

COAUTOR: BOGDAN BRANDIBURG

AN FINALIZARE: 2011

FOTO: COSMIN DRAGOMIR

– suprafața totală construită 955 mp

– suprafața desfășurată supraterană 330 mp

Clădirea este situată pe malul unui lac de munte și este configurată pe două volume majore, profitând de forma naturală, ce prezenta 2 căderi de nivel majore intercalate cu 2 zone aproximativ plane: volumul ce va adăposti unităţile de cazare şi recepția şi cel ce va adăposti spaţiile de divertisment, cele de utilităţi şi cele tehnice, ambele volume fiind astfel articulate încât să exploateze cât mai benefic configuraţia geometrică a terenului, orientarea şi priveliştile pe care situl le are, acordând o atenţie sporită modului de inserare în sit şi felului în care clădirea dialoghează cu mediul înconjurător.

Primul dintre volume, ce adăpos­teşte unităţile de cazare este am­­pla­­sat cu un nivel sub zona de acces pe teren, generând pe acoperişul său platforma necesară parcării au­tomobilelor şi a spaţiilor de ma­ne­vră necesare acestora. Astfel dis­­pus, volumul se află într-o pozi­ție subterană (faţă de cota de nivel a accesului), lăsând neatinsă ima­ginea cadrului natural. Al doilea volum speculează declivitatea mare a terenului înspre zona luciului de apă şi este amplasat sub primul volum, conferindu-i celui dintâi o extindere a spaţiului verde de curte, permițându-se astfel deschiderea spre privelişte a tuturor spațiilor de cazare. Cel de al doilea volum conţine zona de zi a pensiunii: sala de mese, restaurantul cu spaţiile anexă de depozitare.

Clădirea este finisată folosind în mare măsură materiale specifice locului şi funcţiunii, nivelul cazării este îmbrăcat în lemn în timp ce zonă de zi este finisată cu piatră la exterior. Construcţia profită de natura terenului, exhibând minimum de suprafaţă, cu excepţia su­pra­feţelor vitrate prin care se poate admira priveliştea lacului, majoritatea anvelopantei este înve­lită de pământ.

 

Comments

comments

Powered by Jasper Roberts - Blog