RDW

Anuala de Arhitectură București 2011 – Premiul secţiunii restaurări: Reabilitarea Conacului Bertola – arh. Cristina CONSTANTIN, arh. Cosmin PAVEL

Proiect: Reabilitarea Conacului Bertola

Loc: Chiţorani, Prahova

Timp: 2007-2009

Beneficiar: Familia Ristache

Suprafaţă: 352 mp

Autori: Cristina Constantin şi Cosmin Pavel

Conacul Bertola a fost, în vremea inter­belică, o casă la ţară urcată pe un deal, în mijlocul unei podgorii. Ocupată pentru o vreme de un sediu CAP, în 2007 se afla într-o stare destul de proastă. Reabilitarea a dorit să redea demnitatea unui loc frumos.

De departe, spaţiul cel mai grăitor la momentul de început al proiectului a fost pivniţa. Un beci semiîngropat, cu ziduri de piatră, bolţişoare de cărămidă şi o consolidare anterioară mai puţin inspirată. Am adăugat o pardoseală din cărămidă pe pat de nisip şi un perete, tot din cărămidă, într-un schelet din profile metalice. Peretele separă şi conturează un spaţiu mare care se învârte în jurul unui stâlp, stâlpul casei.

În casă se ivesc locuri noi, dar vechi. Locuri cu sobe albe de zid, laviţe şi nişe, locuri cu scări de lemn şi ferestre, locuri cu ziduri de cărămidă şi var. Pe-afară sunt trepte. Trepte ample de cărămidă adunate înspre pridvorul cu arcade, trepte rotunjite din piatră coborând către piviniţă sau traverse de lemn înfipte în deal.

 

Comments

comments

Powered by Jasper Roberts - Blog