RDW

S-au anunțat câștigătorii concursului pentru realizarea standului României la Congresul UIA

Ordinul Arhitecților din România a anunțat, la jumătatea lunii iulie, câștigătorii concursului pentru realizarea pavilionul României cu care organizația va participa la cel de-al 24-lea Congres al Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor, la Tokio, în perioada 26-28 septembrie 2011. Premiul I a fost acordat arhitecților de la AS Design 95 în colaborare cu arh. Bogdan Pop, arh. Astrid Rottman, arh. Marius Urzică, arh. Lidia Stoica și student-arhitect Cassandra Pop.

Tema concursului a fost: Decalogul unei arhitecturi receptive şi responsabile – 2050. Bugetul de realizare al pavilionului este de 100.000 lei. OAR a ales să organizeze concurs „pentru a asigura o participare notabilă, de ţinută şi inspiratoare”.

Premiul I (14.000 lei): Proiectul nr. 30

Concept: „Keep the message, Pass the frame on to a child”

Autor principal: AS DESIGN 95 SRL, Bucureşti

arh. Bogdan Pop (curator), arh. Astrid Rottman, arh. Marius Urzică – LEED AP, arh. int. Lidia Stoica, stud.-arh. Cassandra Pop

Premiul II (7.000 lei): Proiectul nr. 27

Autor principal: arh. Sorin Vladimir Popescu, Bucureşti (curator)

Coautor: arh. Anca Diana Popescu

Premiul III – Nu s-a acordat

În plus, s-au acordat trei mențiuni a câte 1.750 lei fiecare următoarelor proiecte:

Proiectul nr. 25

Autori: arh. Daniel Şerban, București (curator), arh. Elisabeta Mănescu

Proiectul nr. 28

Autori: arh. Raluca Munteanu, Bucureşti (curator), urb. Gruia Bădescu, urb. Oana Druță, arh. Celia Ghyka, arh. Adrian Mihăescu

Proiectul nr. 39

Autor principal: arh. Ovidiu Marian Taloş, Braşov (curator)

Coautor: arh. Miruna Paula Stroe

Colaborator tehnic: Marius Braşoveanu

 

Juriul concursului, prezidat de prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade, a fost alcătuit din arh. Rudolf Gräf, din Timişoara, arh. Dan Marin, profesor la UAUIM din Bucureşti, Ciprian Mihali, filosof şi profesor la UBB din Cluj-Napoca, Oana Tănase, critic de artă la MNAC în Bucureşti, şi arh. Ina Stoian (membru supleant).

Tema principală a Congresului UIA este

DESIGN 2050 şi comportă trei subteme:

– mediu: planeta noastră, arhitectura dura­bilă, dezastre naturale, apă, agricultură, mediul cosmic;

– schimb cultural: societatea avansată orien­tată către informaţie, probleme urbane, economie, transport, educaţie, moşteniri culturale;

viaţă: probleme ale populaţiei, îmbătrânirea societăţii, boli infecţioase, viaţă artificială, biodiversitate.

După momentul tragic din martie 2011, Comi­tetul de coordonare al Congresului UIA a decis adăugarea unei teme secundare: arhitecţii acţionând prin solidaritate, dincolo de dezastre, către dezvoltare durabilă.

Pornind de la tema congresului UIA, OAR a propus pentru pavilionul României tema: Decalogul unei arhitecturi receptive şi respon­sa­bile – 2050.

În ciuda catastrofei care a lovit Japonia în martie 2011, Uniunea Internaţională a Arhi­tecţilor a decis, împreună cu organizatorii ja­po­nezi, să păstreze locul şi programul Congresului UIA din 2011, ca semn al solidarităţii comunităţii internaţionale a arhitecţilor şi al încrederii în capacitatea şi voinţa poporului japonez de autodepăşire în faţa unui dezastru copleşitor.

 

Pentru Bucureştiului 2050+, decalogul propus pentru o arhitectură receptivă şi responsabilă, adică, în viziunea noastră, inteligentă și sustenabilă, este următorul:

1. holistică        2. inteligentă        3. senzorială        4. interactivă        5. discretă

6. adaptabilă    7. interdependentă       8. bio-mimetică

9. protectoare        10. temporară

„Ideea amenajării este o ilustrare a conceptului nostru («Keep the message, Pass the frame on to a child»), folosind exact ce avem la dispoziție – în cazul acesta, doar materialele obligatoriu de furnizat – în încercarea de a atinge scopul propus – obținerea unui spațiu minimalist și interactiv, fără utilizarea unor energii și resurse suplimentare; minimalist și ca un omagiu adus gazdelor noastre și a perioadei complicate prin care acestea trec; interactiv pentru testarea ideilor prezentate pentru arhitectura B 2050+”, se arată în eseul atașat proiectului câștigător.

Comments

comments

Comments
One Response to “S-au anunțat câștigătorii concursului pentru realizarea standului României la Congresul UIA”
  1. valcotea spune:

    felicitari!suntem foarte mandri de voi!chiar daca nu pricepem …poate percepem…

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.

Powered by Jasper Roberts - Blog