RDW

Kiasma Museum of Contemporary Art

Helsinki, Finlanda, 1998, arh. Steven Holl. Program : muzeu de artă, galerii, teatru, cafenea, shop, ateliere ale artiștilor Client : Ministerul Finlandez al Construcțiilor Publice

Kiasma Museum of Contemporary Art este situat între două noduri principale de transport ale orașului. Imaginea sa iconică – un nou landmark pentru Helsinki – se profilează pe melanjul arhitectural al spațiului pe care îl subordonează încă din 1998, când municipalitatea a finalizat proiectul laureat al arhitectului american Steven Holl. Deși pe majoritatea laturilor muzeul își trădează arhitectura tectonică, de inspirație nordică, una dintre ele păstrează caracteristicile vis-à-vis-ului – o membrană parțial transparentă de sticlă în care se reflectă agitația caracteristică zonei. Odată ajuns în interior, spațiul își relevă caracterul de cadru al operelor de artă contemporană. Limbajul arhitectural este unul simplu, cavernal, materialele alese sunt compacte și monocrome, iar lumina este cea care pune în valoare în același timp spațiile, cât și obiectele expuse. Vizitatorul este ghidat în parcursul său expozițional de jocul lumină-umbră, realizat cu precădere cu ajutorul luminii zenitale.

În același spirit nordic, binecunoscut prin intermediul realizărilor arhitectul finlandez Alvar Aalto, Steven Holl a acordat atenție sporită detaliilor care dau esența spațiului. La același nivel de studiu cu relaționarea nou-existent, modularea spațiului interior, a gestionării luminii naturale ca un element primordial în proiectare, au fost realizate și corpurile de iluminat de interior. Linii clare, simple, proiectate pe un fond plin de culoare și de textură.

Un spațiu silențios, dinamizat de liniile curbe ale zidurilor și rampelor și dramatizat prin folosirea luminii naturale ca „material” de arhitectură.

Foto: George SAVU

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog