Arhetipuri 2011 are finaliști
Prima etapă a concursului internațional de arhitectură pentru spațiul public urban Arhetipuri 2011 s-a încheiat. Doar 4 orașe au rămas în competiție: Bistrița, București, Cluj-Napoca și Iași. Premierea proiectelor calificate în finala competiției a avut loc în cadrul Galei Finaliștilor Arhetipuri 2011, desfășurată pe 30 iulie, la Sibiu.
La sfârșitul celei dintâi etape a concursului internațional de arhitectură pentru spațiul public urban Arhetipuri 2011, un număr total de 121 de proiecte au fost înscrise în competiție. Cele mai bune 50 de proiecte, elaborate de arhitecți din 13 țări: Austria, Australia, Belgia, Brazilia, Chile, Elveția, Franța, Germania, Moldova, Olanda, România, Serbia și Spania au fost stabilite în urma unei preselecții online. Dintre acestea, juriul a desemnat cele 10 proiecte finaliste și două mențiuni speciale.
„Toate proiectele prezente în concursul ARHETIPURI 2011 au răspuns cu grade diferite de profunzime și de calitate arhitecturală temei atât de generoase de „activator” al spațiului urban. Faptul că 121 de echipe au admis și au propus, prin proiectele lor, o soluție mai bună pentru un spațiu urban este primul mare câștig al acestui concurs. Cele 50 de proiecte reținute pentru etapa 1 au dezvăluit elemente arhitecturale și scenarii de utilizare, cu coduri de lectură diferite. În alegerea celor 10+2 mențiuni speciale, juriul internațional a avut o misiune încântătoare, însă dificilă. Complexitatea noțiunii de „pavilion temporar” și diversitatea amplasamnetelor au condus la un proces foarte interesant de nuanțare a criteriilor de selecție. Proiect de proiect, am urmărit o scală relevantă în intensitatea conceptului (enunțat sau savant disimulat), identificarea unor propuneri magnetice, sesizarea impactului pe care pavilionul îl are asupra zonei de implant, calitatea obiectului arhitectural propus a fi interactiv), posibilitatea de construcție și modalitatile de reutilizare”, a declarat Françoise Pamfil, Lector Doctor Arhitect la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, membru titlular în juriul Arhetipuri 2011.
Echipele premiate în cadrul Galei Finaliștilor Arhetipuri s-au calificat pentru etapa a doua a competiției. Doar 4 orașe din cele 13 înscrise au mai rămas în concurs. Au fost alese proiecte finaliste care valorifică siturile Piața George Enescu și Podul Calicilor (București), Poarta Lemnelor (Bistrița), Platoul Sălii Sporturilor (Cluj-Napoca), Râpa Galbena (Iași).
Amplasamentele au fost înscrise în concurs de către autoritățile publice locale, echipele participante având posibilitatea de a proiecta în siturile respective un pavilion temporar după principiile sustenabilității. Proiectul câștigător urmează a fi construit cu un buget de maximum 100.000 euro si va fi expus pentru o perioadă de 12 luni în spațiul pentru care a fost conceput.
„Sustenabilitatea este o mare provocare pentru dezvoltarea urbană, în special atunci când discutam despre orașele din România. Proiectele expuse în cadrul Galei Arhetipuri 2011 sunt proiecte care, cu siguranță, ne‑ar ajuta să clădim orașe mai frumoase, mai vii și mai luminoase. Avem nevoie de un exercițiu de solidaritate în privința dezvoltării spațiului public urban și cred că «Arhetipuri» ne oferă această șansă minunată de a realiza «ceva» împreună pentru viitor și pentru generațiile următoare”, a declarat Elena Baidan, Manager Departament Suport Relații Publice, Raiffeisen Bank.
A doua etapă a concursului se va încheia în 3 septembrie 2011 la Bucuresti, în cadrul unei conferințe de arhitectură la care vor fi vorbitori membrii juriului și alți arhitecți de calibru, recunoscuți pentru promovarea arhitecturii sustenabile.
Arhetipuri 2011 este un concurs internațional de arhitectură destinat spațiului public urban din România, aflat la a doua ediție. Competiția se adresează studenților și profesioniștilor din domeniul arhitecturii și din alte domenii conexe și este concepută sub forma unui parteneriat între administrațiile publice locale și companiile private, în beneficiul comunităților locale.
Arhetipuri 2011 își propune să îmbunătățească spațiul public urban din România, prin activarea unor spații ignorate, abandonate sau pentru care nu s-au găsit încă soluții regenatoare.
Carmen DRĂGAN este Project Manager al concursului Arhetipuri 2011