RDW

Retrospectiva civis 2011

Retrospectiva agendei ONG-urilor pe 2012 este uşor dezechilibrată în favoarea prezentării evenimentelor din Bucureşti. Suntem convinşi că în restul ţarii au existat mai multe momente importante, însă acestea nu au reușit să întâlnească mijloacele necesare pentru a fi diseminate la nivel naţional spre a le cunoaşte şi prezenta. Vă rugăm să consideraţi acest articol ca invitaţie spre a prezenta, în cadrul rubricii Actualitatea Civis, astfel de momente viitoare.

 

10 ianuarie

Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Bucureşti-Ilfov-Giurgiu (CZMI) propune, la solicitarea Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), avizarea post-factum a demolărilor realizate de primărie de-a lungul diametralei Buzeşti – Berzei.

Mai multe ONG-urile trimit o adresă către CZMI în care se prezintă motivele pentru care avizul nu ar trebui acordat şi organizează un pichet în timpul şedinţei CZMI. Ulterior, direcţia emite aviz.

 

11 ianuarie

Ministerul Culturii afirmă că şedinţele Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice (CNMI) nu sunt publice. Documentele comisiei nu sunt publice, iar Direcţia de Cultură poate refuza publicului accesul la avizele emise. Apare astfel întrebarea dacă România respectă Convenţia de la Granada pentru protecția patrimoniului arhitectural al Europei (art. 14) în ceea ce priveşte transparenţa luării deciziilor.

 

14 ianuarie

Finalizarea demolării de către PMB a Hotelui Marna. Hotelul fusese declasat din Lista Monumentelor Istorice în baza unui dosar minimal şi cu nerespectarea procedurii. Declasarea fusese contestată în justiţie de către Asociaţia Salvaţi Bucureştiul (ASB). Legislaţia în domeniu prevede păstrarea statutului de monument până la pronunţarea definitivă a instanţei. Tribunalul Bucureşti a suspendat autorizaţia pe 21 decembrie. Primul termen de judecată al cazului era pe 25 ianuarie. Nu este singura acţiune de demolare de-a lungul diametralei Buzeşti – Berzei discutabilă din perspectiva legislaţiei de protecţie a patrimoniului construit.

 

17 ianuarie

Primarul Bucureştiului anunţă public că va chema în instanţă ONG-urile care au întârziat lucrările de-a lungul diametralei Buzeşti – Berzei. Declaraţia nu s-a materializat.

 

19 ianuarie

Ordinul MDRT 2701/30.12.2010 pentru aprobarea Metodologiei de informare şi consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism este publicat în Monitorul Oficial.

 

20 ianuarie

Miting în faţa Ministerului Culturii pentru înscrierea sitului Roşia Montană în Lista Tentativă a României pentru UNESCO, prima fază a înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial (LPM), în contextul finalizării revizuirii Listei Tentativă.

Încă din 2005, ICOMOS a transmis statului român faptul că situl are potenţial de a fi înscris în LPM, iar mai multe foruri româneşti (de exemplu, Academia Română) au avut poziţii în acest sens. La minister, singurul abilitat să demareze procedura, exista depusă documentaţia necesară din iunie 2009, iar ministerul declarase că analizează oportunitatea înscrierii.

 

în jur de 20 ianuarie

Al treilea val de evacuări pe strada Berzei după cele din noiembrie şi decembrie 2010, deşi articolul 5781 din Codul de Procedură Civilă interzice evacuările între 1 decembrie şi 1 martie. În 2011, locuitorii neevacuaţi vor fi ameninţaţi de hoţii de materiale de construcţii şi nevoiţi să convieţuiască cu o organizare de şantier cvasi-inexistentă.

 

24 ianuarie

Academia Română, ICOMOS România, OAR, UAR, Pro Patrimonio trimit o scrisoare deschisă ministrului culturii şi CNMI pentru înscrierea sitului Roşia Montană în Lista Indicativă a României.

 

26 ianuarie

CNMI dezbate înscrierea sitului Roşia Montană în Lista Indicativă a României şi se pronunţă în unanimitate pentru aceasta. În cele din urmă procesul de revizuire a listei nu a fost finalizat. Pagina web a UNESCO, consultată în ianuarie 2012, prezintă 2005 ca anul ultimei revizuiri.

În aceeaşi şedinţă, urmare a unei vaste culegeri de texte privind problematica diametralei Buzeşti – Berzei depuse de PpB, CNMI se adresează PMB pentru protecţia monumentelor şi a zonelor protejate situate de-a lungul diametralei Buzeşti – Berzei.

 

26-29 ianuarie

Zile în care vandalizarea clădirilor de pe traseul diametralei Buzeşti – Berzei pentru obţinerea de materiale de construcţie atinge cote maxime.

 

6 februarie

Asociaţia Bucureşti şi Alburnus Maior organizează serbarea celor 1.880 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane în localitate şi 14 oraşe din ţară şi Republica Moldova.

 

11 februarie

Publicarea în Monitorul Oficial a OUG 7/2011 de modificare a Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.

 

12 februarie

O manifestaţie a PpB pentru salvarea Halei Matache nu este aprobată. Cetăţenii sunt invitaţi ca, păstrând ordinea publică, afişând un produs alimentar sau obiect verde să îşi dea întâlnire în zona halei sau să o deseneze/ fotografieze. Peste două zile are loc lângă hală un flash-mob în care participanţii – căzând – simulează, în acelaşi timp, un atac de cord.

 

22 februarie

La UAUIM are loc, practic, prima prezentare publică amplă a proiectului Buzeşti – Berzei.

 

începutul lui martie

Protestul societăţii civile împotriva defrişării şi pavării Parcului Custozza şi a altor plantaţii din Cetatea Alba Carolina intră pe agenda publică şi din alte oraşe. În cursul anului, pe măsură ce se vor face descoperiri arheologice marcante (în faţa Catedralei Romano Catolice sau în parc) societatea civilă va cere schimbarea proiectului iniţial pentru punerea lor în valoare.

 

2 martie

La Palatul Parlamentului are loc o dezbatere privind proiectul de Lege a Capitalei. După o scurtă perioadă în care au loc şi alte dezbateri, subiectul iese de pe agenda publică.

 

10 martie

Cotidianul Tribuna alături de Direcţia pentru Cultură Sibiu şi Centrul „Anthropoesis” lansează campania „Salvează-ţi trecutul! Salvează monumentul!”, de strângere de fonduri pentru salvarea unui monument din judeţ aflat în stare avansată de degradare.

 

28 martie

Lansarea workshop-ului dedicat găsirii modului optim de dezvoltare a zonei diametralei Buzeşti – Berzei, „Bucureşti alternativ: atelier interdisciplinar”, organizat de Asociaţia Spaţiu Urban Bucureşti, Grupul pentru Dezvoltare Locală, Asociaţia pentru Tranziţie Urbană (ATU) şi Centrul „Anthropoesis”. Ulterior, un grup de arhitecți, cuoscuți ca „Arhitecții Voluntari”, vor demonstra lipsa unei viziuni privind dezvoltarea durabilă a zonei în acţiunile Primăriei și vor deveni din ce în ce mai activi privind construirea unei viziuni pentru zonă.

 

28 martie

Încep lucrările la pasajul suprateran denivelat „Km. 0” din Craiova. Subiectul este absent din agenda societăţii civice.

 

29 martie

La inițiativa europarlamentarului Monica Macovei, Freedom House, Pro.Do.Mo. şi ASB organizează o dezbatere de tipul public hearing la Bruxelles despre starea patrimoniului construit din România, având ca punct central situaţia din zona Buzeşti – Berzei.

 

1 aprilie

Lansarea concursului de arhitectură adresat studenţilor “Ce pui lângă Mincu?” pentru oferirea unei alternative de construire pe terenul aflat vizavi de Şcoala Centrală, din Bucureşti. Concursul a fost iniţiat de Asociatia Prietenii Scolii Centrale. ONG-ul câştigase în urmă cu un an în instanţă anularea PUD-ului aprobat de Primăria Sector 2 prin care investitorul a câştigat Hmax = 45m (în condiţiile în care PUZ Zone Construite Protejate prevedea 10m).

 

17 aprilie

Flash-mob organizat de Grupul pentru Acţiune Socială (GAS) pentru stoparea lucrărilor din Parcul Feroviarilor din Cluj. Protestatarii au mâncat un sandvici aşezaţi pe o pătură la fântâna din Polus Center (proprietarul mallului, Arpad Paszkany, este şi finanţatorul clubului de fotbal CFR Cluj, care a ridicat mai multe construcţii în parc). Anterior, GAS organizase un protest pentru strângerea de semnături pentru salvarea parcului. Organizaţia s-a adresat instanţei invocând ilegalitatea lucrărilor. În cele din urmă, acestea au fost oprite.

 

începutul lunii mai

Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Istorie a României demarează o colectă publică pentru marcarea cu plăcuţe descriptive a monumentelor istorice din Curtea de Argeş. Cu fondurile adunate au fost realizate şi montate 48 astfel de plăcuţe. Cu un an înainte, beneficiind de o finanţare externă, 396 de monumente istorice din Bucureşti au beneficiat de plăcuţe descriptive.

 

14 mai

Este prezentată în Parcul Cazzavillan (Bucureşti) colectia de modă Antitesis, semnată Denis Predescu. Evenimentul a fost realizat pentru a atrage atenţia asupra demolărilor din cartierul Buzeşti – Berzei.

 

2 iunie

În aprilie, Tribunalul Bucureşti şi cel din Cluj, la solicitarea ASB şi Pro.Do.Mo., anulaseră, respectiv suspendaseră PUZ-ul diametralei Buzeşti – Berzei. Între 13-15 mai, PMB demolează clădirea din Calea Griviţei 119, parte a monumentului istoric de tip ansamblu „Calea Griviţei”. ONG-urile protestează în faţa MDRT faţă de inerţia ISC la noua situaţie juridică. Ministerul dispune ISC oprirea lucrărilor de-a lungul diametralei Buzeşti – Berzei.

 

10 iunie

„Getting closer – EU strategy for the Roma and local realities”, eveniment organizat de Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice, care a inclus şi o vizită a reprezentanţilor Comisiei Europene şi PNUD la aşezarea de locuinţe sociale realizată de Primăria Cluj în zona gropii de gunoi Pata Rât (practic, la 4 km de oraş), unde circa 20 de familii, în majoritate formate din etnici romi, au fost evacuate din centrul oraşului în decembrie 2010.

 

10-12 iunie

Street Delivery Bucureşti şi Timişoara

 

16 iunie

Tribunalul Bucureşti dispune suspendare utilităţii publice a proiectului diametralei Buzeşti – Berzei. Din acest moment, dintre interesul public de realizare a arterei şi interesul public al conservării monumentelor istorice aflate anterior în conflict, singurul care trebuie să fie activ este cel din urmă.

 

23 iunie

PMB prezintă public rezultatul „Cadastrului Verde al Municipiului Bucureşti – Registrul Spaţiilor Verzi”. Potrivit acestuia, în Bucureşti sunt 23,21 mp spațiu verde / locuitor. Evaluarea orientativă anterioară era de 12 mp spațiu verde / locuitor. Până în 2013, trebuie să se ajungă la 26 mp / locuitor. ONG-urile de mediu au suspectat nereguli în cadastru, precum includerea între spaţiile verzi a luciului de apă al lacurilor.

 

25 iunie

„Translare prin desfacere şi reconstruire în materiale tradiţionale” (potrivit panoului de organizare de şantier) a monumentelor istorice din str. Berzei 81 şi 89. Propriu-zis, a fost vorba de o demolare obişnuită precedată de extragerea unor decoraţii parietale.

O serie de evenimente organizate de Centrul Comunitar pentru Educaţie şi Artă Activă laBOMBA cu ocazia Zilei Cartierului Rahova – Uranus.

 

11 iulie

Apariţia în Monitorul Oficial a Legii 153/2011 privind măsurile de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor (cunoscută ca legea obligării proprietarilor de a reabilita faţadele).

 

11iulie -31 august

Şcoala de la Buneşti (Asociaţia Prietenii „Şcolii de la Buneşti”) organizează trei şantiere-şcoală în tehnici tradiţionale de construire.

 

15 iulie

Pe parcursul avizării unor PUZ-uri, Ministerul Dezvoltării organizează o dezbatere cu PMB şi societatea civilă, în care hotărăşte deblocarea şantierului diametralei Buzeşti – Berzei, căutarea de soluţii alternative de păstrare pe amplasament a Halei Matache, organizarea unui concurs de amenajare a zonei halei, realizarea de propuneri legislative privind intervenţiile coordonate la scară urbană etc. MDRT şi PMB anunţau la începutul lui august găsirea de soluţii pentru păstrarea pe amplasament a Halei Matache.

Până la sfârşitul anului, deşi au existat mai multe promisiuni din partea PMB privind măsuri de protecţie, vandalizarea halei pentru recuperarea unor materiale de construcţie o aduce în pragul colapsului.

 

14 iulie

În urma propunerii de aviz venite din partea Comisiei Naţionale de Arheologie, fără discutarea în CNMI, Direcţia pentru Cultură Alba a emis la solicitarea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) certificatul de descărcare arheologică pentru cea mai mare parte din Masivul Cârnic din Roşia Montană, conţinând cei 7 km de galerii de epocă romană, componenta cea mai valoroasă a sitului. Un certificat similar a fost anulat în justiţie în 2008.

 

17-27 iulie

Are loc Universitatea de Vară de restaurare de monumente şi situri – „Restaurare Şcoala Veche şi Repertoriul patrimoniului rural Bucium“, organizată de Rencontres du Patrimoine Europe – Roumanie.

 

26 iulie

PMB demarează o consultare publică privind regulamentul de implicare a publicului în proiectele de urbanism (potrivit Ordinului MDRT 2701/2010, acest regulament trebuia adoptat în 60 de zile începând din 19 ianuarie). Pe 5 august, Primăria organizează o dezbatere publică. ONG-urile prezente aduc mai multe propuneri. Ulterior dezbaterii, subiectul a fost abandonat, regulamentul nefigurând pe ordinea de zi a Consiliului General. În 2010, un parcurs identic: consultare web – dezbatere – interes crescut din partea societăţii – lipsă consecinţe a cunoscut ROF CTATU şi procedura de propunere a avizului în CTATU.

 

12-15 august

FânFest, ediţia a VI-a, manifestare culturală de opoziţie la proiectul RMGC.

 

29 august

Este publicată în Monitorul Oficial, O.G. 16 / 24.08.2011 privind reducerea riscului seismic la construcţiile existente. Norma metodologică de aplicare, deşi trebuia să apară în 60 de zile, nu a fost realizată încă.

 

30 august – 20 septembrie

Workshop organizat de Asociaţia Turnuu urmat de realizarea unei structuri de protecţie pentru Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Călugăreni. Pe 5 decembrie a avut loc la MTR un concert caritabil pentru finanţarea restaurării bisericii.

 

31 august

Protest al muncitorilor chinezi de la ansamblul Palas din Iaşi, generat de salariile mici. Nu am identificat alte manifestări publice faţă de ansamblul ridicat în spatele Palatului Culturii din Iaşi care îi afectează în mod semnificativ percepţia. În 2010, Curtea de Apel Oradea a anulat, la solicitarea unor societăţi comerciale, HCL de trecere a terenului pe care s-a ridicat proiectul în domeniul privat al primăriei şi de asociere cu investitorul. Pagina web a proiectului anunţă inaugurarea ansamblului în aprilie 2012.

 

10 septembrie

Concert caritabil organizat de Pro Patrimonio şi OAR pentru finanţarea restaurării biserici de lemn Buna-Vestire din Urşi.

 

început septembrie

Au loc mai multe intervenţii publice ale ONG-urilor de mediu în care sunt prezentate argumente împotriva unui proiect legislativ de ample derogări privind exproprierile pentru lucrări de utilitate publică, fondul forestier, construcţiile, patrimoniul arheologic etc. menite a face mai rapidă avizarea exploatărilor miniere. Sunt strânse peste 100.000 de semnături împotrivă, iar proiectul este retransmis spre analiză comisiilor de specialitate ale Camerei.

 

1-15 septembrie

Şcoala de Vară a asociaţiei Arhitectură. Restaurare. Arheologie., organizată la Roşia Montană, a cuprins prelegeri, documentarea patrimoniului arhitectural şi lucrări de restaurare.

 

9 septembrie – 6 octombrie

ONG Fest în 10 oraşe din ţară, 400 de organizaţii participante, 30 de evenimente.

 

21 septembrie

Lansarea dezbaterii publice pentru Planul Integrat de Dezvoltare Urbană „Central Bucureşti”.

 

21-30 septembrie

Peste 500 de activişti din Europa participă la „Tabăra Internațională de Solidaritate de la Roşia Montană”, organizată de reţeaua internaţională Reclaim the Fields alături de Asociaţia Alburnus Maior şi mai multe ONG-uri.

 

1 octombrie

Prezentare realizată de Pierre Housieaux, preşedintele Paris Historique, a activităţii ONG-urilor care se ocupă de protecţia patrimoniului din Franţa în cadrul proiectului „Istoria Labirintului”, realizat de asociaţiile Pro.Do.Mo şi CeRe.

 

26 octombrie

Ghid-manual de bune practici pentru proprietarii de monumente istorice din Câmpulung, realizat de primărie împreună cu Muzeul Municipiului Câmpulung şi Facultatea de Arhitectură din Timişoara, dintr-o finanţare AFCN. Câte un exemplar al ghidului a fost distribuit fiecărui proprietar de monument istoric.

 

11-13 octombrie

Are loc, la Brăila, seminarul naţional „Conservarea, Restaurarea și Punerea în Valoare a Monumentelor și Zonelor Istorice Protejate din România”, organizat de Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, UAUIM, CJ Brăila, Primăria Brăila, Muzeul Brăila şi Direcția pentru Cultură Brăila.

 

12-16 octombrie

Are loc, la Iaşi, simpozionul naţional „Monumentul – Tradiţie şi Viitor“, organizat de MCPN, Complexul Naţional Muzeal „Moldova”, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Direcția pentru Cultură Iaşi, Institutul Naţional al Patrimoniului.

 

26-27 noiembrie

Conferinţa naţională extraordinară ce marchează 10 ani de existenţă ai OAR. Au fost adoptate Strategia OAR, Codul deontologic şi Declaraţia de la Bucureşti.

 

10 noiembrie

Gala Premiilor Participării Publice, organizată de Centrul de Resurse pentru Participare Publică.

 

25 noiembrie

TVR lansează campania Comori în paragină. În cadrul „Telejurnalului”, este prezentată situaţia unor clădiri de patrimoniu aflate în stare fizică proastă.

 

27 noiembrie – 2 decembrie

A XVII-a Adunare Generală ICOMOS a adoptat două texte privitoare la doctrina protejării patrimoniului construit (referitor la patrimoniul industrial şi la aşezărilor urbane istorice) şi declaraţia „Patrimoniul ca vector al dezvoltării”. Prin rezoluţia nr. 22, Adunarea a cerut statului român să acorde prioritate punerii în valoare a patrimoniului cultural de la Roşia Montană.

 

28 noiembrie

Lansarea în cursa pentru Primăria Bucureşti a unei cunoscute figuri publice din lumea ONG-urilor, Nicuşor Dan, preşedintele ASB.

 

sfîrșit de noiembrie

Pe pagina web a Conceptului Strategic Bucureşti 2035, fiind încărcate documentele fazelor I şi II, se aşteaptă reacţia cetăţenilor înaintea definitivării strategiei.

 

6 decembrie

Inaugurare la terminarea lucrărilor pe un tronson de circa 400 metri liniari din diametrala Buzeşti – Berzei – Uranus – Gara Progresul. În acel moment, pentru întregul traseu aflat în şantier au fost realizate lucrări de 80.000.000 lei. CGMB alocase iniţial 30.000.000 lei, iar în urma rectificărilor bugetare, au fost retrase 10.000.000 lei.

 

9-10 decembrie

Conferinţa Naţională de Educaţie Urbană organizată de Asociaţia Komunitas şi ATU, cu ocazia lansării Ghidului de Educaţie Urbană, un pas în realizarea în 2012 a unui manual pentru licee dedicat problematicii de urbanism.

 

31 decembrie

ONG-urile active în promovarea turismului la Roşia Montană organizează petrecerea revelionului în localitate.

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog