Actualitate civis

Retrospectiva civis 2011

Retrospectiva agendei ONG-urilor pe 2012 este ușor dezechilibrată în favoarea prezentării evenimentelor din București. Suntem convinși că în restul țarii au existat mai multe momente importante, însă acestea nu au reușit să întâlnească mijloacele necesare pentru a fi diseminate la nivel național spre a le cunoaște și prezenta. Vă rugăm să considerați acest articol ca invitație spre a prezenta, în cadrul rubricii Actualitatea Civis, astfel de momente viitoare.

10 ianuarie

Comisia Zonală a Monumentelor Istorice București-Ilfov-Giurgiu (CZMI) propune, la solicitarea Primăriei Municipiului București (PMB), avizarea post-factum a demolărilor realizate de primărie de-a lungul diametralei Buzești - Berzei.

Mai multe ONG-urile trimit o adresă către CZMI în care se prezintă motivele pentru care avizul nu ar trebui acordat și organizează un pichet în timpul ședinței CZMI. Ulterior, direcția emite aviz.

11 ianuarie

Ministerul Culturii afirmă că ședințele Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice (CNMI) nu sunt publice. Documentele comisiei nu sunt publice, iar Direcția de Cultură poate refuza publicului accesul la avizele emise. Apare astfel întrebarea dacă România respectă Convenția de la Granada pentru protecția patrimoniului arhitectural al Europei (art. 14) în ceea ce privește transparența luării deciziilor.

14 ianuarie

Finalizarea demolării de către PMB a Hotelui Marna. Hotelul fusese declasat din Lista Monumentelor Istorice în baza unui dosar minimal și cu nerespectarea procedurii. Declasarea fusese contestată în justiție de către Asociația Salvați Bucureștiul (ASB). Legislația în domeniu prevede păstrarea statutului de monument până la pronunțarea definitivă a instanței. Tribunalul București a suspendat autorizația pe 21 decembrie. Primul termen de judecată al cazului era pe 25 ianuarie. Nu este singura acțiune de demolare de-a lungul diametralei Buzești - Berzei discutabilă din perspectiva legislației de protecție a patrimoniului construit.

17 ianuarie

Primarul Bucureștiului anunță public că va chema în instanță ONG-urile care au întârziat lucrările de-a lungul diametralei Buzești - Berzei. Declarația nu s-a materializat.

19 ianuarie

Ordinul MDRT 2701/30.12.2010 pentru aprobarea Metodologiei de informare și consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului și de urbanism este publicat în Monitorul Oficial.

20 ianuarie

Miting în fața Ministerului Culturii pentru înscrierea sitului Roșia Montană în Lista Tentativă a României pentru UNESCO, prima fază a înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial (LPM), în contextul finalizării revizuirii Listei Tentativă.

Încă din 2005, ICOMOS a transmis statului român faptul că situl are potențial de a fi înscris în LPM, iar mai multe foruri românești (de exemplu, Academia Română) au avut poziții în acest sens. La minister, singurul abilitat să demareze procedura, exista depusă documentația necesară din iunie 2009, iar ministerul declarase că analizează oportunitatea înscrierii.

în jur de 20 ianuarie

Al treilea val de evacuări pe strada Berzei după cele din noiembrie și decembrie 2010, deși articolul 5781 din Codul de Procedură Civilă interzice evacuările între 1 decembrie și 1 martie. În 2011, locuitorii neevacuați vor fi amenințați de hoții de materiale de construcții și nevoiți să conviețuiască cu o organizare de șantier cvasi-inexistentă.

24 ianuarie

Academia Română, ICOMOS România, OAR, UAR, Pro Patrimonio trimit o scrisoare deschisă ministrului culturii și CNMI pentru înscrierea sitului Roșia Montană în Lista Indicativă a României.

26 ianuarie

CNMI dezbate înscrierea sitului Roșia Montană în Lista Indicativă a României și se pronunță în unanimitate pentru aceasta. În cele din urmă procesul de revizuire a listei nu a fost finalizat. Pagina web a UNESCO, consultată în ianuarie 2012, prezintă 2005 ca anul ultimei revizuiri.

În aceeași ședință, urmare a unei vaste culegeri de texte privind problematica diametralei Buzești - Berzei depuse de PpB, CNMI se adresează PMB pentru protecția monumentelor și a zonelor protejate situate de-a lungul diametralei Buzești - Berzei.

26-29 ianuarie

Zile în care vandalizarea clădirilor de pe traseul diametralei Buzești - Berzei pentru obținerea de materiale de construcție atinge cote maxime.

6 februarie

Asociația București și Alburnus Maior organizează serbarea celor 1.880 de ani de atestare documentară a Roșiei Montane în localitate și 14 orașe din țară și Republica Moldova.

11 februarie

Publicarea în Monitorul Oficial a OUG 7/2011 de modificare a Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.

12 februarie

O manifestație a PpB pentru salvarea Halei Matache nu este aprobată. Cetățenii sunt invitați ca, păstrând ordinea publică, afișând un produs alimentar sau obiect verde să își dea întâlnire în zona halei sau să o deseneze/ fotografieze. Peste două zile are loc lângă hală un flash-mob în care participanții - căzând - simulează, în același timp, un atac de cord.

22 februarie

La UAUIM are loc, practic, prima prezentare publică amplă a proiectului Buzești - Berzei.

începutul lui martie

Protestul societății civile împotriva defrișării și pavării Parcului Custozza și a altor plantații din Cetatea Alba Carolina intră pe agenda publică și din alte orașe. În cursul anului, pe măsură ce se vor face descoperiri arheologice marcante (în fața Catedralei Romano Catolice sau în parc) societatea civilă va cere schimbarea proiectului inițial pentru punerea lor în valoare.

2 martie

La Palatul Parlamentului are loc o dezbatere privind proiectul de Lege a Capitalei. După o scurtă perioadă în care au loc și alte dezbateri, subiectul iese de pe agenda publică.

10 martie

Cotidianul Tribuna alături de Direcția pentru Cultură Sibiu și Centrul „Anthropoesis" lansează campania „Salvează-ți trecutul! Salvează monumentul!”, de strângere de fonduri pentru salvarea unui monument din județ aflat în stare avansată de degradare.

28 martie

Lansarea workshop-ului dedicat găsirii modului optim de dezvoltare a zonei diametralei Buzești - Berzei, „București alternativ: atelier interdisciplinar", organizat de Asociația Spațiu Urban București, Grupul pentru Dezvoltare Locală, Asociația pentru Tranziție Urbană (ATU) și Centrul „Anthropoesis”. Ulterior, un grup de arhitecți, cuoscuți ca „Arhitecții Voluntari”, vor demonstra lipsa unei viziuni privind dezvoltarea durabilă a zonei în acțiunile Primăriei și vor deveni din ce în ce mai activi privind construirea unei viziuni pentru zonă.

28 martie

Încep lucrările la pasajul suprateran denivelat „Km. 0” din Craiova. Subiectul este absent din agenda societății civice.

29 martie

La inițiativa europarlamentarului Monica Macovei, Freedom House, Pro.Do.Mo. și ASB organizează o dezbatere de tipul public hearing la Bruxelles despre starea patrimoniului construit din România, având ca punct central situația din zona Buzești - Berzei.

1 aprilie

Lansarea concursului de arhitectură adresat studenților “Ce pui lângă Mincu?” pentru oferirea unei alternative de construire pe terenul aflat vizavi de Școala Centrală, din București. Concursul a fost inițiat de Asociatia Prietenii Scolii Centrale. ONG-ul câștigase în urmă cu un an în instanță anularea PUD-ului aprobat de Primăria Sector 2 prin care investitorul a câștigat Hmax = 45m (în condițiile în care PUZ Zone Construite Protejate prevedea 10m).

17 aprilie

Flash-mob organizat de Grupul pentru Acțiune Socială (GAS) pentru stoparea lucrărilor din Parcul Feroviarilor din Cluj. Protestatarii au mâncat un sandvici așezați pe o pătură la fântâna din Polus Center (proprietarul mallului, Arpad Paszkany, este și finanțatorul clubului de fotbal CFR Cluj, care a ridicat mai multe construcții în parc). Anterior, GAS organizase un protest pentru strângerea de semnături pentru salvarea parcului. Organizația s-a adresat instanței invocând ilegalitatea lucrărilor. În cele din urmă, acestea au fost oprite.

începutul lunii mai

Asociația Prietenii Muzeului Național de Istorie a României demarează o colectă publică pentru marcarea cu plăcuțe descriptive a monumentelor istorice din Curtea de Argeș. Cu fondurile adunate au fost realizate și montate 48 astfel de plăcuțe. Cu un an înainte, beneficiind de o finanțare externă, 396 de monumente istorice din București au beneficiat de plăcuțe descriptive.

14 mai

Este prezentată în Parcul Cazzavillan (București) colectia de modă Antitesis, semnată Denis Predescu. Evenimentul a fost realizat pentru a atrage atenția asupra demolărilor din cartierul Buzești - Berzei.

2 iunie

În aprilie, Tribunalul București și cel din Cluj, la solicitarea ASB și Pro.Do.Mo., anulaseră, respectiv suspendaseră PUZ-ul diametralei Buzești - Berzei. Între 13-15 mai, PMB demolează clădirea din Calea Griviței 119, parte a monumentului istoric de tip ansamblu „Calea Griviței”. ONG-urile protestează în fața MDRT față de inerția ISC la noua situație juridică. Ministerul dispune ISC oprirea lucrărilor de-a lungul diametralei Buzești - Berzei.

10 iunie

„Getting closer - EU strategy for the Roma and local realities”, eveniment organizat de Grupul de Lucru al Organizațiilor Civice, care a inclus și o vizită a reprezentanților Comisiei Europene și PNUD la așezarea de locuințe sociale realizată de Primăria Cluj în zona gropii de gunoi Pata Rât (practic, la 4 km de oraș), unde circa 20 de familii, în majoritate formate din etnici romi, au fost evacuate din centrul orașului în decembrie 2010.

10-12 iunie

Street Delivery București și Timișoara

16 iunie

Tribunalul București dispune suspendare utilității publice a proiectului diametralei Buzești - Berzei. Din acest moment, dintre interesul public de realizare a arterei și interesul public al conservării monumentelor istorice aflate anterior în conflict, singurul care trebuie să fie activ este cel din urmă.

23 iunie

PMB prezintă public rezultatul „Cadastrului Verde al Municipiului București - Registrul Spațiilor Verzi”. Potrivit acestuia, în București sunt 23,21 mp spațiu verde / locuitor. Evaluarea orientativă anterioară era de 12 mp spațiu verde / locuitor. Până în 2013, trebuie să se ajungă la 26 mp / locuitor. ONG-urile de mediu au suspectat nereguli în cadastru, precum includerea între spațiile verzi a luciului de apă al lacurilor.

25 iunie

„Translare prin desfacere și reconstruire în materiale tradiționale” (potrivit panoului de organizare de șantier) a monumentelor istorice din str. Berzei 81 și 89. Propriu-zis, a fost vorba de o demolare obișnuită precedată de extragerea unor decorații parietale.

O serie de evenimente organizate de Centrul Comunitar pentru Educație și Artă Activă laBOMBA cu ocazia Zilei Cartierului Rahova - Uranus.

11 iulie

Apariția în Monitorul Oficial a Legii 153/2011 privind măsurile de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor (cunoscută ca legea obligării proprietarilor de a reabilita fațadele).

11iulie -31 august

Școala de la Bunești (Asociația Prietenii „Școlii de la Bunești") organizează trei șantiere-școală în tehnici tradiționale de construire.

15 iulie

Pe parcursul avizării unor PUZ-uri, Ministerul Dezvoltării organizează o dezbatere cu PMB și societatea civilă, în care hotărăște deblocarea șantierului diametralei Buzești - Berzei, căutarea de soluții alternative de păstrare pe amplasament a Halei Matache, organizarea unui concurs de amenajare a zonei halei, realizarea de propuneri legislative privind intervențiile coordonate la scară urbană etc. MDRT și PMB anunțau la începutul lui august găsirea de soluții pentru păstrarea pe amplasament a Halei Matache.

Până la sfârșitul anului, deși au existat mai multe promisiuni din partea PMB privind măsuri de protecție, vandalizarea halei pentru recuperarea unor materiale de construcție o aduce în pragul colapsului.

14 iulie

În urma propunerii de aviz venite din partea Comisiei Naționale de Arheologie, fără discutarea în CNMI, Direcția pentru Cultură Alba a emis la solicitarea Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) certificatul de descărcare arheologică pentru cea mai mare parte din Masivul Cârnic din Roșia Montană, conținând cei 7 km de galerii de epocă romană, componenta cea mai valoroasă a sitului. Un certificat similar a fost anulat în justiție în 2008.

17-27 iulie

Are loc Universitatea de Vară de restaurare de monumente și situri - „Restaurare Școala Veche și Repertoriul patrimoniului rural Bucium“, organizată de Rencontres du Patrimoine Europe - Roumanie.

26 iulie

PMB demarează o consultare publică privind regulamentul de implicare a publicului în proiectele de urbanism (potrivit Ordinului MDRT 2701/2010, acest regulament trebuia adoptat în 60 de zile începând din 19 ianuarie). Pe 5 august, Primăria organizează o dezbatere publică. ONG-urile prezente aduc mai multe propuneri. Ulterior dezbaterii, subiectul a fost abandonat, regulamentul nefigurând pe ordinea de zi a Consiliului General. În 2010, un parcurs identic: consultare web - dezbatere - interes crescut din partea societății - lipsă consecințe a cunoscut ROF CTATU și procedura de propunere a avizului în CTATU.

12-15 august

FânFest, ediția a VI-a, manifestare culturală de opoziție la proiectul RMGC.

29 august

Este publicată în Monitorul Oficial, O.G. 16 / 24.08.2011 privind reducerea riscului seismic la construcțiile existente. Norma metodologică de aplicare, deși trebuia să apară în 60 de zile, nu a fost realizată încă.

30 august - 20 septembrie

Workshop organizat de Asociația Turnuu urmat de realizarea unei structuri de protecție pentru Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Călugăreni. Pe 5 decembrie a avut loc la MTR un concert caritabil pentru finanțarea restaurării bisericii.

31 august

Protest al muncitorilor chinezi de la ansamblul Palas din Iași, generat de salariile mici. Nu am identificat alte manifestări publice față de ansamblul ridicat în spatele Palatului Culturii din Iași care îi afectează în mod semnificativ percepția. În 2010, Curtea de Apel Oradea a anulat, la solicitarea unor societăți comerciale, HCL de trecere a terenului pe care s-a ridicat proiectul în domeniul privat al primăriei și de asociere cu investitorul. Pagina web a proiectului anunță inaugurarea ansamblului în aprilie 2012.

10 septembrie

Concert caritabil organizat de Pro Patrimonio și OAR pentru finanțarea restaurării biserici de lemn Buna-Vestire din Urși.

început septembrie

Au loc mai multe intervenții publice ale ONG-urilor de mediu în care sunt prezentate argumente împotriva unui proiect legislativ de ample derogări privind exproprierile pentru lucrări de utilitate publică, fondul forestier, construcțiile, patrimoniul arheologic etc. menite a face mai rapidă avizarea exploatărilor miniere. Sunt strânse peste 100.000 de semnături împotrivă, iar proiectul este retransmis spre analiză comisiilor de specialitate ale Camerei.

1-15 septembrie

Școala de Vară a asociației Arhitectură. Restaurare. Arheologie., organizată la Roșia Montană, a cuprins prelegeri, documentarea patrimoniului arhitectural și lucrări de restaurare.

9 septembrie - 6 octombrie

ONG Fest în 10 orașe din țară, 400 de organizații participante, 30 de evenimente.

21 septembrie

Lansarea dezbaterii publice pentru Planul Integrat de Dezvoltare Urbană „Central București”.

21-30 septembrie

Peste 500 de activiști din Europa participă la „Tabăra Internațională de Solidaritate de la Roșia Montană”, organizată de rețeaua internațională Reclaim the Fields alături de Asociația Alburnus Maior și mai multe ONG-uri.

1 octombrie

Prezentare realizată de Pierre Housieaux, președintele Paris Historique, a activității ONG-urilor care se ocupă de protecția patrimoniului din Franța în cadrul proiectului „Istoria Labirintului”, realizat de asociațiile Pro.Do.Mo și CeRe.

26 octombrie

Ghid-manual de bune practici pentru proprietarii de monumente istorice din Câmpulung, realizat de primărie împreună cu Muzeul Municipiului Câmpulung și Facultatea de Arhitectură din Timișoara, dintr-o finanțare AFCN. Câte un exemplar al ghidului a fost distribuit fiecărui proprietar de monument istoric.

11-13 octombrie

Are loc, la Brăila, seminarul național „Conservarea, Restaurarea și Punerea în Valoare a Monumentelor și Zonelor Istorice Protejate din România”, organizat de Academiei Oamenilor de Știință din România, UAUIM, CJ Brăila, Primăria Brăila, Muzeul Brăila și Direcția pentru Cultură Brăila.

12-16 octombrie

Are loc, la Iași, simpozionul național „Monumentul - Tradiție și Viitor“, organizat de MCPN, Complexul Național Muzeal „Moldova”, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Direcția pentru Cultură Iași, Institutul Național al Patrimoniului.

26-27 noiembrie

Conferința națională extraordinară ce marchează 10 ani de existență ai OAR. Au fost adoptate Strategia OAR, Codul deontologic și Declarația de la București.

10 noiembrie

Gala Premiilor Participării Publice, organizată de Centrul de Resurse pentru Participare Publică.

25 noiembrie

TVR lansează campania Comori în paragină. În cadrul „Telejurnalului”, este prezentată situația unor clădiri de patrimoniu aflate în stare fizică proastă.

27 noiembrie - 2 decembrie

A XVII-a Adunare Generală ICOMOS a adoptat două texte privitoare la doctrina protejării patrimoniului construit (referitor la patrimoniul industrial și la așezărilor urbane istorice) și declarația „Patrimoniul ca vector al dezvoltării”. Prin rezoluția nr. 22, Adunarea a cerut statului român să acorde prioritate punerii în valoare a patrimoniului cultural de la Roșia Montană.

28 noiembrie

Lansarea în cursa pentru Primăria București a unei cunoscute figuri publice din lumea ONG-urilor, Nicușor Dan, președintele ASB.

sfîrșit de noiembrie

Pe pagina web a Conceptului Strategic București 2035, fiind încărcate documentele fazelor I și II, se așteaptă reacția cetățenilor înaintea definitivării strategiei.

6 decembrie

Inaugurare la terminarea lucrărilor pe un tronson de circa 400 metri liniari din diametrala Buzești - Berzei - Uranus - Gara Progresul. În acel moment, pentru întregul traseu aflat în șantier au fost realizate lucrări de 80.000.000 lei. CGMB alocase inițial 30.000.000 lei, iar în urma rectificărilor bugetare, au fost retrase 10.000.000 lei.

9-10 decembrie

Conferința Națională de Educație Urbană organizată de Asociația Komunitas și ATU, cu ocazia lansării Ghidului de Educație Urbană, un pas în realizarea în 2012 a unui manual pentru licee dedicat problematicii de urbanism.

31 decembrie

ONG-urile active în promovarea turismului la Roșia Montană organizează petrecerea revelionului în localitate.