Valorizarea spațiilor uitate Renașterea fluidității spațiilor
Tema de reflecție a Seminarului „Robert Auzelle”, ediția 2010-2011, aduce în prim-plan „importanța spațiului vid în arta urbană”, evocată de Robert Auzelle1: „Spațiul gol, fie că este liber sau plantat, constituie esențialul artei urbane – arhitectura orașului nefiind decât una din numeroasele închideri care delimitează spațiul”. Astfel, pentru a ameliora cadrul vieții noastre urbane, Robert Auzelle ne invită să participăm la căutările lui Gaston Bachelard2, „vrem să examinăm, de fapt, imagini foarte simple, imaginile unui spațiu fericit...”.
Ca răspuns la problema generală a lipsei spațiilor verzi și de agrement amenajate în București, proiectul propune revalorificarea spațiilor vide adiacente universităților aflate de-a lungul râului Dâmbovița, care în prezent sunt izolate: centrele universitare, spațiile verzi adiacente lor și zonele culturale de interes.
Astfel, proiectul „Renașterea fluidității spațiilor” identifică zonele vide aflate de-a lungul Dâmboviței și le pune în valoare prin crearea de legături și prin integrarea lor într-un sistem care să formeze un ax cultural, social și de biodiversitate al orașului.
Dezvoltarea propunerii a avut la bază două argumente: valorificarea calității râului Dâmbovița de a deveni un ax de coerență la nivelul orașului și a potențialului reprezentat de fluxul de studenți ce frecventează zona.
Într-o primă fază, studiul a arătat că de-a lungul râului Dâmbovița sunt concentrate majoritatea centrelor universitare, numărând un total de 150.000 de studenți care utilizează acest spațiu. Astfel, utilizatorul-țintă căruia i se adresează propunerea este în principal studentul, fiind cel dispus să se deplaseze pe jos, cu bicicleta de la un punct de interes la altul. (...)
Citiți textul integral în numărul 6 / 2015 al Revistei Arhitectura
NOTE
1 Robert Auzelle, L’architecte, Paris: éd. Vincent, Fréal & Cie, 1965, p. 79.
2 Gaston Bachelard, La poétique de l’espace, Paris: éd. PUF, 1970, p. 17.