Dosar tematic

Experiențele mele. Concurs de soluții

Experiențele mele
CONCURS DE SOLUȚII
Amenajarea spațiului suprateran - Parcaj Universitate, București

text: Adrian SPIRESCU

Echipa: arhitectură - Adrian Spirescu, Mihaela Pelteacu, Cosmin Popa, Ruxandra Iordan, Raluca Cojocaru;
Peisagistică: Nicolas Triboi

Proiectul propune păstrarea esenței spațiului urban existent și afirmarea sa după cele două direcții în cruce - N-S și E-V - care definesc geometria fostei biserici a Mănăstirii Sf. Sava, considerată element generator. Soluția de amenajare urmărește transformarea celor două axe de compoziție în direcții de mișcare în spațiu. Acest lucru se realizează prin multiplicarea și oscilația limitelor acestui ansamblu definit de straturi istorice succesive. Propunerea noastră abordează cele două direcții majore ale pieței și urmărește să accentueze traversabilitatea spațiului public prin filtrarea imaginilor, crearea de noi spații și articularea lor, sublinierea unor axe importante de vizibilitate. Se propune ca ambele axe să fie susținute cu arbori plantați la nivelul pavimentului, ce integrează configurația spațială a statuilor și fronturilor existente. Soluția propune paviment unitar, extins peste zona carosabilă a Bulevardului Regina Elisabeta și „vibrat” în zona amprentelor arheologice prin inserția unor suprafețe de material diferit.

1a. Echipamentele și elementele tehnice ale parcajului subteran au fost asumate și asimilate în ideea generală de amenajare.
1b. Descrierea soluției

Statuile: Rămân în pozițiile așezate pe pavimentul general al pieței.

Pavimentul: Suprafața pieței este finisată cu dale andezit, inclusiv zona carosabilului, în trei culori: gri-deschis, gri-mediu și gri-închis. Racordarea pieței la carosabilul adiacent se va face prin rampe de obstacolare (din Str. Academiei și din giratoriul din Piața Universității) care vor condiționa reducerea deplasării mașinilor, cu efect favorabil conceptului nostru, de a recrea un spațiu urban cultural.

Vegetația: Vegetația este compusă din arbori de talie înaltă și medie, plantați în pavajul pieței (direct - într-un strat vegetal în spațiul dintre frontul de clădiri existent și parcajul subteran, în sistem jardinieră - cu înălțimea de pământ vegetal de cca 1,00 m. Pe o suprafață de 60 cm x 60 cm decupată în paviment, protecția arborilor se face cu pietriș stabilizat cu rășină poliuretanică permeabilă la apă, de dimensiuni 3-6 cm, culoare gri deschis. Pe zona pietonală din fața clădirii Universității, pe aliniamentele curbe și pe fronturile străzii Toma Caragiu, plantația se păstrează și se completează cu esențe „istorice” de talie înaltă, cca 10-15 m - stejar, arțar, tei. Pe axul compozițional E-V, se vor dispune arbori de talie medie (magnolii, pomi fructiferi fără fruct - pruni, meri etc.). În str. Toma Caragiu, arborii de aliniament sunt dublați de șiruri de pomi de talie și esențe identice celor amplasați pe axul E-V și în afara limitei parcajului subteran.

Iluminat: Soluțiile de iluminat vizează: 1) transformarea fronturilor pieței în mari corpuri de iluminat urban, prin amplasarea unor corpuri de iluminat pe fațade și la baza clădirilor; 2) iluminatul uniform al statuilor; 3) stâlpi de iluminat stradal, două rânduri dispuse paralele cu axul E-V în lungul Bulevardului Regina Elisabeta; 4) iluminat de balizaj la limita suprafeței carosabile; 5) iluminat în pardoseală de-a lungul axului N-S; 6) iluminat prevăzut în elementele de mobilier; 7) transformarea în element de iluminat a volumului ascensorului.

Mobilierul urban este conceput în forme simple, din materiale naturale: a) Bănci în zona de articulare a exedrelor cu str. Toma Caragiu, din structură metalică și dale din piatră; b) Informații cultural-istorice inscripționate pe suprafețe metalice; c) Parapet mobil la rampa de acces ocazional, din grilaj metal brunat; d) Finisaj piatră naturală, similar suprafeței orizontale a pieței, la parapetul rampelor de acces auto principal, parapetul scării, volumele prismatice ale camerelor de aer ale ventilațiilor, volumele jardinieră; g) 4 spații acoperite pentru pasagerii transportului în comun sunt realizate din structură de metal brunat și panouri din sticlă securizată clară, cu bănci din piatră naturală cu dublă orientare;

Marcarea la sol a vestigiilor Academiei Domnești se realizează prin inserția în paviment a unor suprafețe de nisip stabilizat, finisate cu piatră naturală similară suprafeței orizontale.

SUMARUL REVISTEI ARHITECTURA, NR.5-6/ 2019
CONCURS