RDW

Concursul pentru sistematizarea Pieței Casei Centrale a Armatei din București

CONCURSUL PENTRU SISTEMATIZAREA PIEŢEI CASEI CENTRALE A ARMATEI
DIN BUCUREŞTI

text: Irina Oana CĂLINESCU

Într-un articol scris de conf. arh. G. Petraşcu în revista Arhitectura nr. 4 din anul 1955, „NOTE ÎN LEGĂTURĂ CU CONCURSUL PENTRU SISTEMATIZAREA PIEŢEI CASEI CENTRALE A ARMATEI DIN BUCUREŞTI”, aflăm că a fost organizat de Uniunea Arhitecţilor din RPR și de Sfatul Popular al Capitalei, în toamna anului 1954 şi a avut 20 de proiecte jurizate.
Tema concursului a fost amenajarea arhitecturală a spaţiului situat la intersecţia Calea Victoriei cu Bdul 6 Martie (actual Regina Elisabeta). Spaţiul de studiat se extindea spre străzile Academiei, Doamnei, Matei Millo, prioritatea majoră fiind scoaterea în evidenţă a Casei Centrale a Armatei şi a teraselor acesteia.
Nu este scopul nostru de a aprecia dacă a fost un concurs de succes, din articolul sus-citat bănuim însă că el a fost unul care a suscitat controverse, soluţiile propuse fiind tributare condiţiilor existente, dar şi temei proiectului în sine. Opinia autorului despre proiectele prezentate a fost susţinută de o glumă: „Am spune că de astă dată parcă urbaniştii nu sunt destul de arhitecţi şi arhitecţii destul de urbanişti”. Nu facem aprecieri legate de soluţiile prezentate în sine, dar nu putem să nu remarcăm, cu oarecare admiraţie, modul de redactare al acestora şi aspectul grafic foarte elaborat al fiecărei piese desenate.
Planşele sunt redactate în tuş sau creion, rodul unui volum imens de muncă realizat cu pasiune, răbdare şi migală. Chiar dacă arhitecţii nu au avut la îndemână computer şi softuri specializate, ilustrarea ideilor fiecărui concurent se remarcă drept un frumos exemplu de prezentare.
Pentru cei interesați, în Arhiva Uniunii Arhitecților – colecţia de negative pe plăci de sticlă – se găsesc câteva imagini, înregistrate de fotograful Uniunii, domnul Corvin Stasek, în anul 1961; ele aparţin unei serii mai mari de reproduceri după planşele de la concursul de arhitectură pentru sistematizarea Pieţei Casei Centrale a Armatei, serie din care, în anul inventarierii, se mai găseau în arhive doar 10 plăci.
Dintre toate desenele/planşele reproduse în articolul din revista Arhitectura, în arhivă s-au mai păstrat doar câteva, sunt înregistrate 10 repere (nr. de inventar 1242-1251), ele au dimensiuni de 9 x 12 cm, emulsie şi suport AGFA, cromatică alb-negru.
Ele sunt inventariate abia în anul 1961, când presupunem că s-a început o reorganizare a arhivei foto-documentare a Uniunii Arhitecţilor.

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog