Arhiva foto UAR

„Un teatru ambulant”, Londra, 1961

Concurs internațional cu tema

„Un teatru ambulant”, Londra, 1961

text: Irina Oana CĂLINESCU

În anul 1961, UIA a lansat un concurs internațional cu tema „Un teatru ambulant”. Proiectele premiate la nivel național urmau să fie prezentate în expoziția studenților-arhitecți care a avut loc între 4-7 iulie 1961, la Londra, cu ocazia celui de al VI-lea Congres al UIA.

Institutul de Arhitectură „Ion Mincu”, în urma jurizării concursului național, s-a prezentat cu trei proiecte elaborate de studenți.

Proiectul studentului Corneliu Dumitrescu (atelier prof. arh. Ascanio Damian) propunea un volum poligonal în plan, a cărui învelitoare era susținută pe cadre de șase catarge ancorate pe sol.


Proiectul studentului Ioan Lucăcel (atelier prof. arh. Mircea Alifanti) era compus dintr-un volum prismatic realizat prin deplierea unei structuri de ferme metalice care susținea învelitoarea din pânză.


Proiectul studentei Ruxandra Rădulescu Fotino (atelier prof. arh. Horia Maicu) genera un spațiu cilindric acoperit cu un sistem de cabluri tip „roată de bicicletă”, susținut de o structură de stâlpi și grinzi metalice, ușoare.


Proiectele au imaginat elemente montabile/demontabile cu ajutorul cărora să poată fi realizate volumele propuse.

Expoziția a fost vizitată de Prințul Philip, iar în documentele Congresului a fost menționată și participarea României.

SUMARUL REVISTEI ARHITECTURA, NR.5-6/ 2019

CONCURS