Dosar tematic

Concursul Malul Someșului Premiul I

Înapoi la articolul principal

DESCRIEREA PROIECTULUI

Prin prezentarea unei game variate de soluții pentru condițiile diferite ale râului Someș, propunerea reimaginează rolul acestuia, având în vedere că traversează orașul Cluj-Napoca pe o distanță de peste 15 km.

Râul Someș nu mai este perceput ca o linie subțire ce desparte orașul în două, ci ca o bandă lată care este o parte a orașului, îmbinând sisteme ecologice distincte și integrând spațiul public. Someșul este conceput ca un element urban de legătură a spațiilor publice și zonelor verzi, precum și ca un traseu principal de deplasare pentru pietoni și biciclete.

Proiectul își propune să umple golul dintre râu și oraș. În primul rând, un sistem de terase extinde malul râului și îi permite să pătrundă în țesutul urban. Prin lărgirea secțiunii râului, malul solid existent se transformă într-un mediu mai lin și mai natural, incluzând elemente de vegetație locală, pietre și nisip. Sistemul de terase mărește accesibilitatea râului și încorporează zone de recreere unde se pot desfășura numeroase activități. În al doilea rând, un sistem de benzi pentru biciclete și cărări pietonale asigură continuitate traseelor de deplasare de-a lungul râului, care în prezent sunt întrerupte și transformă Someșul într-o arteră esențială de circulație prin întregul oraș. În al treilea rând, un sistem de cărări diagonale are ca scop conectarea râului și a contextului său imediat. Aceste cărări redefinesc conexiunile urbane existente prin extinderea lor către malul apei, realizând o unitate vizuală și fizică a țesăturii urbane și a râului.

Înapoi la articolul principal