RDW

Bienala de Arhitectură IAȘI 27 iunie 2011

În luna iunie a avut loc la Iaşi un eveniment important pentru membrii breslei, deja tradiţional, Bienala de Arhitectură Iaşi – 2011. Expoziţia cu proiectele participante a constituit un bun prilej de contact şi dialog între profesionişti, studenţi-arhitecţi, reprezentanţi ai administraţiei locale şi publicul prezent la vernisaj.

În comentariul preşedintelui juriului, arh. Şerban Sturdza, în intervenţiile vorbitorilor (arh. George Carapanu – preşedintele Filialei Iaşi-Vaslui, arh. Nicolae Munteanu – membru al Senatului UAR, dl Mugur Cozmanciuc şi dl Sorin Ionescu din partea autorităţilor locale) s-a semnalat necesitatea unui dialog real între toţi actorii implicaţi privind starea actuală şi viitorul oraşului, dialog care ar putea fi potenţat şi prin prezentarea producţiei de arhitectură cu un conţinut valoric ridicat. A fost remarcată, de asemenea, calitatea proiectelor prezentate, maturitatea profesională pe care o reflectă acestea, dar şi focalizarea uneori excesivă a interesului arhitectului asupra obiectului, în detrimentul contextului.

La Bienală au participat arhitecţi, membrii ai Ordinului Arhitecţilor din Romania, Filiala Iaşi-Vaslui, cu lucrări finalizate în perioada 1 ianuarie 2009-31 decembrie 2010, grupate în următoarele secţiuni:

 

– Secţiunea 1: Locuinţe individuale şi colective;

– Secţiunea 2: Construcţii social-culturale, comerciale şi birouri şi de cult;

– Secţiunea 3: Construcţii industriale, showroom-uri;

– Secţiunea 4: Urbanism;

– Secţiunea 5: Restaurări, reabilitare arhitecturală.

 

Juriul a fost format din:

– Arh. Şerban Sturdza (vicepreşedinte OAR, membru al Senatului UAR)

– Arh. Constantin Gorcea (Filiala Nord-Est)

– Arh. Gelu Tudorache (Filiala Bacău-Neamţ)

– Arh. Sorin Nistor (Filiala Iaşi-Vaslui)

Din expunerea preşedintelui juriului, arhitect Şerban Sturdza:

„O primă observaţie, pe care am avut-o chiar de la început – noi, cei care am jurizat: considerăm că este mai puţin «pus pe perete» ca la ultima întâlnire (Bienala de Arhitectură Iaşi 2009), dar este mai bun.

Nu știu dacă este un efect al crizei, dar cred că marea majoritate a proiectelor au fost gândite în perioada «bună», sunt proiecte care pot dovedi maturitate profesională şi o preocupare mare pentru lucruri ce ţin de detalii, de elemente importante ale arhitecturii. Aş spune că există calitate.”

„Există o lipsă generală pe care o observăm în România, şi parțial și aici, la proiectele expuse, şi anume – pe lângă interesul pentru obiect, există un dezinteres pentru context… şi acest fapt grevează până la urmă asupra conţinutului valoric.”

„Probabil există o explicaţie şi explicaţia pe care am găsit-o eu în mare măsură ar putea să fie că, deseori, vecinătăţile ne deranjează şi pun într‑o lumină defavorabilă propriul proiect.

Fiind atât de complicat să controlezi evoluţia oraşului şi tot ce se întâmplă, probabil că mulţi dintre noi dorim să punem în evidenţă efortul propriu şi ascundem puţin vecinătăţile. Este explicabil, dar nu cred că este admisibil.”

„S-a făcut o primă «citire» generală a proiectelor, urmată de o analiză detaliată individuală, urmată de o «întâlnire» comună a membrilor, cu comentarii, urmate de o vizită «la locul faptei», acolo unde a fost posibil să vedem dacă există o coincidenţă între fotografii şi realitate. Este foarte util de a judeca lucrurile real. După deplasare, am tras concluziile.”

 

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog