RDW

Expoziţia AJAP 09-10 de la Institutul Francez de Arhitectură

Ambasada Turciei, 2007

Berlin, Germania

 

Program: Ambasada Turciei în Germania

Arhitect: Julien Abinal // Abinal & Ropars

Beneficiar: Republica Turcia

Cu Édouard Ropars, arhitect

Începutul studiilor: 2007

Statut: concurs internaţional, proiect neselecţionat

Suprafaţă: 8.684 m² SHON*) | Cost: 21.779.472 € FT**)

Echipa: Alexandre Cherbonnier şi Erika Tomezac (arhitecţi asistenţi), SDU (economist)

 

În cartierul istoric Tiergarten, Ambasada Turciei se află într-o clădire compactă P+3, care trebuia să-şi afirme identitatea evitând clişeele orientale. Acest paradox se exprimă în planul inspirat din motivele tradiţionale turceşti, care iau o formă octogonală reflectându-se asupra ei însăşi în multiple feluri.

Acest dispozitiv permite o organizare centrată a programului, cu două spaţii, pe două niveluri: sala de recepţie – la parter şi patioul – la etajul al 2-lea. Trei inele ce regrupează celelalte funcţii sunt instalate în zona periferică a clădirii. Din punct de vedere structural, acest desen complex se traduce la faţadă printr-o suită de cadre suprapuse şi de etaje decalate, nivelul superior sprijinindu-se pe jumătatea nivelului inferior. Alegerea unui parament din aluminiu deschis răspunde voinţei de a consolida o materialitate contemporană şi imaginea ambasadei.

*) Suprafaţa fără lucrarea netă

**) Fără taxe


Locuinţe studenţeşti, 2009

Le Havre, Franţa

 

Program: 100 de locuinţe studenţeşti realizate din containere maritime

Arhitect: OLGGA architectes // Guillaume Grenu, Nicolas Le Meur, Alice Vaillant

Beneficiar: Crous de Haute-Normandie

Cu Sogeti ingénierie, Abe acoustique şi Empreinte

Statut: concurs în iunie 2009, proiect clasat al 2-lea

Suprafaţă: 3.969 m² SHON | Cost: 5.322 € TT

Deja studiat de Olgga în cadrul unei participări la Europan 9, acest sit a fost ales de Crous care, pentru prima dată în Franţa, s-a angajat în construirea a 100 de locuinţe studenţeşti din containere maritime metalice. Proiectul propune fabricarea unui nou peisaj pe acest teritoriu în mutaţie, situat între port şi centrul oraşului. Două ansambluri construite, amplasate perpendicular pe bazin se articulează în jurul unei curţi interioare luând forma unui canion urban. 112 containere suprapuse, grupate în şah şi etajate în terase definesc astfel noua geografie a sitului. Acoperişurile sunt „vegetalizate”, în timp ce ansamblul scărilor exterioare evocând eşafodaje trimite la un vocabular industrial. Toate locuinţele sunt „traversabile” şi realizate pe acelaşi principiu, cele de la parter fiind concepute pentru handicapaţi.


Străzile din Delémont, 2008

Delémont, Elveţia

 

Program: urbanizarea sitului Gros Seuc

Arhitect: NP2F // F. Chas, N. Guerin, F. Long et P. Maître-Devallon

Beneficiar: Europan Suisse, oraşul Delémont

Cu Taktyk

Statut: concurs Europan 9, proiect premiat (ex æquo) în decembrie 2007

Suprafaţă: 3 ha | Cost estimativ: 5 M de franci elveţieni (spaţii publice) şi 38 M de franci elveţieni (şarpantă)

 

Specific elveţian, dualitatea între urbanitate şi habitat vernacular este aici considerată matricea propunerii vizând amenajarea unui cartier de 3 hectare în vecinătatea centrului oraşului Delémont. „Ploturi” urbane afirmând o anumită densitate, dar prezervând scara domestică regrupează locuinţe, străzi oblice, reţele de recuperare a apei pluviale, pieţe publice, grădini, locuri de parcare subterane şi magazine. Această tipologie concordă cu dubla scară şi devine instrumentul privilegiat al diversităţii modurilor de a locui. Aici spaţiile publice şi comunitare sunt cele care influenţează practica teritoriului. Aceste ploturi sunt traversate de străzi care şerpuiesc sub formă de rampe ca într-un sat, acestea formând osatura publică a proiectului. NP2F lucrează acum la punerea la punct a planului director al cartierului.

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog