Expoziţia AJAP 09-10 de la Institutul Francez de Arhitectură
Ambasada Turciei, 2007
Berlin, Germania
Program: Ambasada Turciei în Germania
Arhitect: Julien Abinal // Abinal & Ropars
Beneficiar: Republica Turcia
Cu Édouard Ropars, arhitect
Începutul studiilor: 2007
Statut: concurs internaţional, proiect neselecţionat
Suprafaţă: 8.684 m² SHON*) | Cost: 21.779.472 € FT**)
Echipa: Alexandre Cherbonnier şi Erika Tomezac (arhitecţi asistenţi), SDU (economist)
În cartierul istoric Tiergarten, Ambasada Turciei se află într-o clădire compactă P+3, care trebuia să-şi afirme identitatea evitând clişeele orientale. Acest paradox se exprimă în planul inspirat din motivele tradiţionale turceşti, care iau o formă octogonală reflectându-se asupra ei însăşi în multiple feluri.
Acest dispozitiv permite o organizare centrată a programului, cu două spaţii, pe două niveluri: sala de recepţie – la parter şi patioul – la etajul al 2-lea. Trei inele ce regrupează celelalte funcţii sunt instalate în zona periferică a clădirii. Din punct de vedere structural, acest desen complex se traduce la faţadă printr-o suită de cadre suprapuse şi de etaje decalate, nivelul superior sprijinindu-se pe jumătatea nivelului inferior. Alegerea unui parament din aluminiu deschis răspunde voinţei de a consolida o materialitate contemporană şi imaginea ambasadei.
*) Suprafaţa fără lucrarea netă
**) Fără taxe
Locuinţe studenţeşti, 2009
Le Havre, Franţa
Program: 100 de locuinţe studenţeşti realizate din containere maritime
Arhitect: OLGGA architectes // Guillaume Grenu, Nicolas Le Meur, Alice Vaillant
Beneficiar: Crous de Haute-Normandie
Cu Sogeti ingénierie, Abe acoustique şi Empreinte
Statut: concurs în iunie 2009, proiect clasat al 2-lea
Suprafaţă: 3.969 m² SHON | Cost: 5.322 € TT
Deja studiat de Olgga în cadrul unei participări la Europan 9, acest sit a fost ales de Crous care, pentru prima dată în Franţa, s-a angajat în construirea a 100 de locuinţe studenţeşti din containere maritime metalice. Proiectul propune fabricarea unui nou peisaj pe acest teritoriu în mutaţie, situat între port şi centrul oraşului. Două ansambluri construite, amplasate perpendicular pe bazin se articulează în jurul unei curţi interioare luând forma unui canion urban. 112 containere suprapuse, grupate în şah şi etajate în terase definesc astfel noua geografie a sitului. Acoperişurile sunt „vegetalizate”, în timp ce ansamblul scărilor exterioare evocând eşafodaje trimite la un vocabular industrial. Toate locuinţele sunt „traversabile” şi realizate pe acelaşi principiu, cele de la parter fiind concepute pentru handicapaţi.
Străzile din Delémont, 2008
Delémont, Elveţia
Program: urbanizarea sitului Gros Seuc
Arhitect: NP2F // F. Chas, N. Guerin, F. Long et P. Maître-Devallon
Beneficiar: Europan Suisse, oraşul Delémont
Cu Taktyk
Statut: concurs Europan 9, proiect premiat (ex æquo) în decembrie 2007
Suprafaţă: 3 ha | Cost estimativ: 5 M de franci elveţieni (spaţii publice) şi 38 M de franci elveţieni (şarpantă)
Specific elveţian, dualitatea între urbanitate şi habitat vernacular este aici considerată matricea propunerii vizând amenajarea unui cartier de 3 hectare în vecinătatea centrului oraşului Delémont. „Ploturi” urbane afirmând o anumită densitate, dar prezervând scara domestică regrupează locuinţe, străzi oblice, reţele de recuperare a apei pluviale, pieţe publice, grădini, locuri de parcare subterane şi magazine. Această tipologie concordă cu dubla scară şi devine instrumentul privilegiat al diversităţii modurilor de a locui. Aici spaţiile publice şi comunitare sunt cele care influenţează practica teritoriului. Aceste ploturi sunt traversate de străzi care şerpuiesc sub formă de rampe ca într-un sat, acestea formând osatura publică a proiectului. NP2F lucrează acum la punerea la punct a planului director al cartierului.