RDW

Dosar comentat Buzeşti – Berzei – Uranus: invitat Şerban Sturdza*

Demolarea de sambata noaptea, monument istoric nr 81 translatat Fotografie Bogdan Iurascu Intact Images

Adrian Bălteanu: Cum comentaţi materialele publicate la momentul demolărilor referitoare la Diametrala Buzeşti – Berzei?

Şerban Sturdza: Pentru viitorime, articolele ar putea fi bine-venite deoarece arată modul în care este perceput un eveniment în momentul în care acesta se produce, în acelaşi timp, s-ar putea să dea un gust neplăcut pentru că, într-un climat care este cel al democraţiei, totuşi, lucrurile rămân la un nivel de lamentare, ca şi cum am fi nişe persoane amputate. După douăzeci de ani, găsesc că e cam puțin. Dacă privesc articolele în sine, le consider interesante, dar dacă le privesc în ansamlu, în situaţia de viaţă, mi se pare că au generat o reacţie foarte slabă în societate. Aştept articole mult mai incisive şi astfel mult mai constructive. Aștept articole de sociologie urbană și apariția unui jurnalism de investigație. Să nu uităm că registrul în care ne mișcăm e cel real și are a face cu profesia noastră și cu cei pe care îi servim în mod direct, locuitorii Bucureștilor.

A.B.: Ce credeţi despre proiect? Este el necesar pentru Bucureşti?

Ş.S.: Eram în Comisia de Urbanism când se discuta proiectul. Atunci mi s-a părut, şi cred astfel şi acum, că este firesc să te preocupe problema unui traseu. Să tragi o linie pe o hartă şi să spui: aici putem interveni pentru a reabilita o stradă, este o afirmaţie corectă. Dar trecerea de la o dezbatere de principiu direct la execuţie, pentru că s-a trecut de faza de proiect cu foarte mare uşurinţă, este un lucru discutabil. Dacă întrebarea este legată de necesitatea proiectului, pot răspunde „da, există această necesitate”. Problema apare însă legată de felul în care a fost pus în practică (studiile şi apoi execuţia). Există o schizofrenie evidentă în acest proces. Se suprapun desfășurări ale proiectului care sunt paralele, în loc să fie succesive și să decurgă una din alta, în logica unui proces. Astfel că soluția finală nu este rezultatul studiilor de fundamentare anterioară, ci din păcate cu totul altceva, câteodată contrariul. De fapt, constați stupefiat că proiectul este hotărât încă de la început și nu neapărat pe criterii profesionale. Desfășurarea proiectului devine pur formală și lipsită de sens.

A.B.: Cum arăta proiectul în Comisia de Urbanism?

Ş.S.: Era o discuţie în jurul subiectului, dar care nu fusese finalizată. Erau multe păreri acolo. Pentru că eu sunt orientat către gesturile minime, n-am fost niciodată de părere să se lărgească şi să se transforme gabaritele străzii. Când vorbesc de reabilitarea unei străzi mă gândesc la conceptul de „livable streets”. Era nevoie de un proces de modernizare prin a face ţesutul mai permeabil, mai locuibil, chiar dacă avem spaţii publice sau pentru circulaţii. Mi-aș fi dorit o intervenţie într-un sens firesc şi organic, în niciun caz o operaţie în forţă, cu nişte consecinţe atât de ample asupra lateralelor. Mai ales că se discutase și ipoteza unui traseu de tranzit al cartierului situat în subteran. Esența chestiunii consta în găsirea unui compromis acceptabil între fluența unui trafic de tranzit și în același timp păstrarea libertății de a traversa strada Buzești acolo unde viața cartierului o cere. Soluția cerea asigurarea acestui echilibru care să lege comunitatea și să dezvolte oportunitățile unui comerț cât mai diferențiat în conținut și prosper.

A.B.: Ce credeţi despre felul în care a fost pus în practică proiectul?

Ş.S.: Acesta este fondul problemei. Punerea în practică a stârnit, de fapt, reacțiile. Sunt sigur că, în 2006, a existat o presiune mai mare decât cea normală asupra urbaniştilor, că graba şi termenul au constituit motivul pentru care o serie întreagă de lucruri nu au fost respectate. Acelaşi motiv a făcut în cele din urmă să se acţioneze cu riscul nerespectării legii. Nu cred că s-a acţionat cu rea-voinţă, dar pentru că jocul avea miză mare, s-a trecut peste reguli.

Mă refer la avize, la timpii de execuţie şi, în definitiv, la timpul de proiectare. Apreciez că de data aceasta arhitectul urbanist a devenit o victimă a timpului puţin pe care l-a avut şi a probabilelor constrângeri, directe sau nu, generate de hiatusul temporar în care, fără implicarea lui, deseori chiar ocolit, din câte am auzit, s-a făcut transpunerea proiectului în realitate. Chestiunea în ansamblul ei este explicabilă și în acelasi timp intolerabilă. Specialistul a devenit un instrument folosit conjunctural, fără a i se permite ceea ce spiritul legii cere: întreaga coordonare și responsabilitate a operației. Aici, administrația nu a respectat nici spiritul și nici litera legii. A ocolit, s-a strecurat și a gafat.

Am perceput proiectul ca fiind la nivelul unei schiţe care nu a avut timpul de a fi filtrată şi care să devină prin rafinare un demers de subtilitate conformă cu situl. Proiectul a devenit o simplă schemă cu atât mai mult cu cât el nu a ținut seama de concluziile studiilor de fundamentare. Este un sit complicat pe care nu se poate interveni decât după o cercetare amplă. Probabil că timpul l-a obligat pe urbanist să treacă peste fazele necesare şi de aceea rezultatul este discutabil şi se înscrie într-un gest reflex al trecutului: o experienţă de 40 de ani în care resursele țesutului urban istoric au fost nesocotite. Fac o mică paranteză. Noi toţi ne gândim să construim şi că suntem într-o fază în care progresul înseamnă construire. Dar dacă ar face cineva o analiză atentă a parcului de construcţii din România, ar evalua uzura lui şi cât timp mai poate fi folosit, ar trage concluzia, folosind principiile de sustenabilitate de acum, că nu este normal să construieşti atât timp cât nu ai epuizat durata de viaţă a parcului de construcţii existent și nu mă refer la resursa culturală, ci strict la cea economică. Din păcate noi ne părăsim casele înainte de termen și nici nu avem obiceiul să le întreținem. Este o concepție complet neeconomică. Deseori în România reabilitarea sau restaurarea înseamnă refacerea clădirii cu cât mai multe intervenţii, de multe ori invocând chestiuni legate de normative, coerenţă stilistică etc., pe când, într-o societate atentă aceste lucruri se fac altfel, se intervine asupra zonelor ce nu mai pot rezista, iar restul este utilizat până la capăt. Aşa arată sustenabilitatea unei case vechi. Mai multă conservare și mai puțină restaurare, iată un principiu pe care anglo-saxonii îl preferă ori de câte ori e posibil. Dacă intervii cu brutalitate şi distrugi casa fără să îţi pui problema cât de mult ai mai fi putut-o folosi, atunci intri într-o chestiune de iresponsabilitate şi etică profesională, care la noi e trecută cu o oarecare lejeritate şi care pauperizează România. Noi risipim.

Dacă s-ar studia pierderile de toate felurile în cazul Buzeşti, s-ar constata că operaţiunea a fost păguboasă şi că acelaşi lucru se putea face cu nişte pierderi probabil de zece ori mai mici dacă exista un bagaj de principii care să te ghideze în evaluarea casei, demolarea, recuperarea unor elemente sau opţiunile pentru cealaltă variantă: reabilitare, întreţinere etc. Din acest punct de vedere mi se pare un eşec extraordinar, de proporții, este poate minciuna cea mai mare care are la un pol toate acordurile privind sustenabilitatea semnate de România şi la celălalt pol şantierul Buzeşti. Situaţia este de neacceptat pentru că aveai şi puteai respecta principiile pentru care ai semnat. Oraşul este sărăcit. Este sărăcit şi identitar, dar aceste aspecte probabil le vom discuta mai departe.

A.B.: Cât de pregătiţi suntem pentru un proiect de asemenea amploare?

Ş.S.: O dovedeşte istoria recentă, începând cu concursul Bucureşti 2000 şi terminând cu Buzeşti. Nu suntem pregătiţi. De administrație nici nu mai vorbesc. Suntem într-o apreciere superficială, din simplul motiv că nimeni nu păţeşte nimic la prima vedere. Iar la a doua vedere, în cazul acesta recepția lucrărilor și analiza post-factum asupra calității și impactului lor sunt inexistente. Totul porneşte de la responsabilitatea pentru calitatea părții de proiectare şi de la faptul că valoarea caselor şi a proprietăţii este arbitrară (lipsesc criteriile culturale și identitare). Un oraş care își propune să producă economic și să ofere calitate existențială cetățenilor nu poate să îşi permită întreruperi de interes, perioade de abandonare în viața construcției, a se vedea cazul Halei Matache. Atât timp cât există o construcţie în proprietatea Primăriei, ca Primărie, eşti obligată să o foloseşti până în ultima zi și să nu-i grăbești dispariția prin metode indirecte, cinice și deja arhicunoscute: vandalizare controlată prin terți și apoi autovictimizarea instituției proprii, primăria. Poți lesne să-ți pui întrebarea: dacă Primăria Municipiului București nu poate administra o casă, cum poate ea administra un oraș?

A.B.: Dacă îmi permiteţi, o mică paranteză, clădirea McDonald’s de la intersecţia străzilor Polizu cu Buzeşti, care, teoretic, potrivit planurilor de urbanism aprobate în 2006, ar trebui demolată, e încă funcţională.

Ş.S.: Foarte bună observaţia. Folosirea până în ultima clipă este în favoarea cetăţenilor, a comercianţilor şi până la urmă în favoarea oraşului, care trebuie să producă. Când poţi lăsa nefolosită o construcţie nemăsurat de mult timp este evident că se produc pagube, iar când se produc pagube, este normal să îţi pui problema cine le plăteşte? Poţi spune: au dispărut peste 100 de clădiri, dar ar trebui să poţi spune şi ce înseamnă acest lucru în energie, în cantităţi de materiale, care a fost transportul de moloz, unde a fost depozitat molozul şi ce faci cu el. Și poate și mai important, cum ai procedat și ce ai făcut pentru oamenii dislocați din locuințe, luați unul câte unul și apoi ca și comunitate. Ce pagube în existență ai adus familiilor sau ce valoare reprezintă pierderile de componente artistice duse cu buldozerul și apoi cu camionul la Groapa Glina? Astfel rezultă cât s-a cheltuit, sumă ce trebuie plătită de cineva, în niciun caz de cetăţeni. În timpul unei dictaturi puteai face o astfel de operaţie pentru că totul pornea de la un singur om şi justificările nu trebuiau date. Poţi face acelaşi lucru în timpul unui regim democratic? Apropo de clădirea McDonald’s, care presupun că e bine administrată, aș pune o întrebare: un proprietar responsabil față de clienții săi și-ar fi putut permite blocarea Halei Matache timp de un an și abandonarea ei pentru distrugere? Sau ar fi exploatat spațiul cu maximum de grijă pentru confortul cumpărătorului. Iată un paradox: în timpul războiului (1942) și în condiții grele, hala a fost modernizată spre satisfacția populației, iar în condiții de pace (2011) hala a fost abandonată și vandalizată sub ochiul neputincios al poliției și administrației.

A.B.: Ce reprezintă pentru dumneavoastră Hala Matache?

Ş.S.: Pentru felul meu de a percepe ţesutul urban, Hala Matache reprezintă o piatră de care merită să te agăţi. Odată agăţat, dai sens lucrurilor din jur. Este inima cartierului; este un loc popular și util prin excelență. În sprijinul acestui punct de vedere nu sunt nici pe departe singur, dovadă multe sute de semnături strânse de la populație pentru menținerea și păstrarea Halei Matache pe locul actual. Dacă ea va dispărea, pe str. Berzei nu mai va fi niciun reper suficient de puternic și reprezentativ pentru cartierul Gara de Nord – Berzei – Buzești. Reperele dau sens, când ele dispar, este foarte grav. Bărăganul acum este un ţinut fără repere cu toate că ele au existat. Agricultura Bărăganului a generat propriile repere construite la fața locului, dar ele, odată dispărute, e greu să îți explici civilizația acestei zone. Dar cum vei putea înțelege într-adevăr fenomenul Horezu (amploarea și rafinamentul acestui ansamblu) când vor dispărea micile biserici de cimitir sau producția veraculară atât de subtilă și fragilă din teritoriu?

Lăsând la o parte posibilitatea de a muta Hala Matache, întrebarea dacă ea este autentică sau nu, dacă are sau nu valoare arhitecturală, ea este un reper extraordinar din punct de vedere economic şi al istoriei de zi cu zi. Pe de altă parte, discutarea deplasării ei este fundamental greşită…. Atunci când îţi pierzi simţul orientării, când nu ştii ce să faci, primul lucru pe care îl faci este să începi să muţi lucrurile din loc. Eu vă propun să deplasăm România sau, pentru început, de ce nu, mici fragmente din ea. Experienţa cu bisericile mutate nu are niciun pic de glorie, chiar dacă în spatele ei stă multă ştiinţă tehnică. Dacă tot ceea ce a rămas după mutări sunt oamenii dispuşi să mute în continuare înseamnă că prin acele mutări nu a fost salvat nimic…

Hala va trebui recucerită de bucureșteni, cred că acesta este gestul cel mai firesc, atât timp cât ea este o clădire publică și a fost construită pentru interesul public.

A.B.: Care consideraţi că sunt efectele tronsonului nordic al Diametralei asupra ţesutului învecinat?

Ş.S.: Distrugerile excesive vor genera în lanţ un proces de disoluție a orașului tradițional, dispariţia fondului construit conform unor regulamente şi al parcelarului actual. Această eroziune progresivă a marginilor zonelor de intervenție este în detrimentul oraşului, perceput ca spațiu urban cu identitate istorică și, din păcate, dovedește lipsa unui proiect adevărat, și nu existența lui. Fenomenul este cunoscut din experienţele trecute asupra Bucureștiului și nu transmit în niciun caz un sentiment de încredere. Tronsonul nordic este mediocru ca secvență urbană și nesemnificativ ca spațiu public, în ciuda unor fragmente seducătoare de arhitectură contemporană. Este o operație tipică în care primăria și-a abandonat rolul de reglementare și s-a transformat probabil într-un agent imobiliar cu scrupule minime. Pentru clarificare recomand o vizită a sitului la limita sa cu parcelarul vecin în profunzimea țesutului urban.

A.B.: Cum comentaţi etapa a doua a bulevardului, tronsonul Uranus?

Ş.S.: Tronsonul nordic, de până la Dâmboviţa, este realizat suprateran prin lărgirea străzii (pierderi şi influenţe nocive în ţesut), tronsonul sudic, din spatele Parlamentului, se face în subteran, cu o circulaţie strict de tranzit, avem deci un tronson de viteză. Acest din urmă lucru va face ca tranzitul să fie atras mai mult şi pe tronsonul de nord. Este o strategie greşită, care compromite proiectul. Poate că, în partea de până la splai, trebuia fie un flux, fie două fire să treacă în subteran, astfel încât să i se dea ţesutului istoric o şansă să poată exista.

Soluția din PUZ are un caracter total nedemocratic. Traversarea cartierului Buzești se face la suprafață, în viteză și brutal, cu operații ample de expropriere și demolare. De asemenea, cu efecte colaterale periculoase (pierderea identității, atac la viața comunitară a cartierului, pierderi de repere culturale, separarea cartierului Gara de Nord – Buzești de zona centrală spre est a orașului). Pe de altă parte tronsonul sudic, după traversarea Dâmboviței, se face în subteran, prin tunel, silențios și discret, cu costuri mari, dar fără a genera spațiu public, într-o manieră care te invită la perceperea zonei Parlament – Catedrala Patriarhală mai curând ca „Oraș Interzis”, decât ca orice altceva.

A.B.: Ce este bun în relaţia intervenţiei cu patrimoniul construit.

Ş.S.: Din ceea ce s-a întâmplat a ieşit la iveală faptul că patrimoniul construit a fost neglijat complet. Dacă o facultate de profil şi-ar fi deplasat studenţii pe acest şantier pentru a analiza partea de sustenabilitate de care vorbeam, partea de valoare culturală etc., aş spune că ar fi fost şi un lucru bun. Totuşi acest lucru nu s-a întâmplat. Astfel că, din punctul de vedere al patrimoniului, nu este nimic bun.

Am încercat să recuperez câteva lucruri, prin intermediul firmelor care demolau, am încercat să vorbesc cu echipele celor care recuperau materiale. În alte ţări există magazine sau depozite de materiale şi elemente de construcţie recuperate care sunt repuse în curcuit şi folosite zeci de ani, în mod onorabil. Se pot recupera marchize de fier, balustrade de scări, tâmplării, sobe, muluri de stucatură şi altele. Cei care apar pe amplasament în mod spontan şi recuperează au o atitudine mult mai sănătoasă decât statul, pentru că fructifică ceea ce alţii aruncă. Din acest punct de vedere, lăsând la o parte faptul că acţiunea în sine este un furt, procedează etic şi corect. Ei, din păcate, recuperează numai pentru fier vechi și nu în alte scopuri mai potrivite.

În acelaşi timp, în alte ţări, precum Irlanda, care nu sunt nici pe departe ţări foarte bogate, apar zeci de ghiduri destinate celor care locuiesc clădiri valoroase din punct de vedere cultural, în care se explică cum se întreţin acestea, cum se poate îmbunătăţi confortul etc. O normalitate a acţiunilor profilactice pe care noi nu o aplicăm și nu o trăim.

A.B.: Care sunt urmările bune pentru arhitecţi şi urbanişti?

Ş.S.: Pot apărea urmări bune cu condiţia ca procesul care a condus la ceea ce vedem astăzi pe teren să fie discutat, înţeles, să fie bine conştientizat. Apoi paradigma să fie schimbată. Nu în viitor, ci acum și nu altundeva, ci aici. Acesta este motivul pentru care cred că toate revistele ar trebui să comenteze cele întâmplate şi nu numai cele de arhitectură şi urbanism, ci şi cele financiare, de sociologie, de literatură etc. Cred că cea mai mare greşeală ar fi să întorci spatele şi să nu încerci să contribui la o îmbunătăţire a situaţiei, spunând că totul este pierdut, că acolo erau maghernițe. Suntem de-abia la început şi chiar dacă începutul este impresionant prin distrugere, ar putea deveni cu mult mai grav, mai ales că există posibilitatea evidentă să se repete şi în alte părţi. Din păcate reacţia este foarte lentă şi există un fatalism nejustificat. Cred că această operaţie putea fi oprită şi poate fi oprită uşor:

– anularea avizului de principiu dat de Ministerul Culturii, aviz care prevede mutarea halei prin demontare atât timp cât Primaria Generală și arhitectul-șef al municipiului București au declarat public, alături de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, că hala va putea rămâne pe loc;

– lansarea concursului public pentru regenerare urbană a cartierului, concurs care să aibă la bază o temă clară în favoarea unei operații urbane în zona istorică și care a fost promis public de aceleași instituții mai sus-amintite.

Operaţia trebuie analizată ca soluţiile să fie ameliorate în sensul respectării studiilor de fundamentare și a principiilor de regenerare urbană pe care România le-a acceptat ca membră UE. Dacă nu se face acest lucru, erorile se vor propaga. Dacă s-ar publica în întregime studiile de fundamentare ale domnului lect. drd. arh. L. Ianăşi şi ale doamnei prof. dr. arh. H. Derer împreună cu proiectul şi s-ar face un comentariu asupra relaţiei dintre studiile de fundamentare şi proiect, asupra modului în care proiectul a evoluat şi a modului în care el a intrat în maşinăria de aprobare şi de execuţie ar fi un lucru foarte util pentru profesionişti și, de asemenea, pentru administrația publică și bucureșteni. Altfel, povestea lui Hans Christian Andersen cu hainele împăratului va fi în continuare trăită la București, în calitatea lor de pe acum evidentă de pacienți.

A.B.: Ce ar aduce discutarea proiectului în cadrul profesiei?

Ş.S.: În perioada iunie-noiembrie 2011, s-au purtat discuții săptămânal la Primărie, la Centrul pentru Monitorizarea Presei, la Ministerul Dezvoltării, cu Platforma pentru București, reprezentanți ai Primăriei, ai Ministerului Dezvoltării, ai Pro Patrimonio și ai OAR. Discuțiile moderate de dl Cristian Pârvulescu, Pro Democratia, promiteau restabilirea încrederii între instituțiile sus-amintite și găsirea compromisului necesar pentru salvarea acestui proiect. Concluziile din păcate, până la ora actuală, sunt deplorabile: „În România, profesia nu e pregătită pentru a declanșa un proces de regenerare urbană”; „Nu vrem proiecte alternative care să pregătească un concurs”; „E prea scump să facem un centru de informare pentru cetățeni într-o porțiune de 60 mp din Hala Matache”; „Nu avem bani prevăzuți pentru intervenții de urgență”; „Curtea de Conturi e pe noi”.

Cred că o discuţie profesională ar fi utilă pentru că proiectul ar fi greu de susţinut dacă s-ar discuta în amănunt. Atunci când vorbeşti despre arhitectură, despre habitat, despre spaţiul public, realizezi că ceea ce a fost propus în PUZ este puţin studiat şi nu propune o alternativă de îmbunătăţire. Nu cred că habitatul propus va fi mai bun în toţi parametrii decât habitatul anterior. Nu cred că, dacă se va spune „vom construi case moderne cu mai multă lumină şi apă”, am rezolvat arhitectural zona. Uneori pentru arhitect este dificil să nu se considere demiurg şi să se situeze în postura utilizatorului. Cred că, în ziua de astăzi, arhitectul este supus peste măsură afacerii imobiliare şi că expediază foarte uşor dimensiunea socială a oricărui proiect. Din punct de vedere social se distrug multe și inutil. Cineva ar putea spune că oricum trebuiau demolate multe clădiri pentru că erau inacceptabile. Aș putea fi de acord, dar în loc de măcelărirea țesutului urban prefer tehnica homeopatiei și doar acolo unde e cazul, a unei chirurgii plastice reparatorii. Când deplasezi populaţii, fie că scopul este deportarea sau colonizarea, o faci având un proiect. În acest caz, Buzești-Berzei, probabil că deplasezi populaţia într-un fel de „Ferentari”, mărind conflicte şi distrugând structuri sociale stabilizate. De obicei, când se face o operaţie urbanistică amplă, o parte din populaţie este preferabil să rămână pe loc pentru a reface viaţa socială a zonei mai repede și din multe alte motive. În această operaţie avem o componentă rasistă, incomod de discutat. Când se vorbeşte de Buzeşti şi Griviţei se spune: „Domnnule! Să mai terminăm odată cu ţigănia aia!”. Nivelul discuției e prea coborât și deloc echilibrat dacă luăm puțină distanță și reflectăm la istoricul zonei după bombardamentele din al Doilea Război și până acum. Problemele sociale se vor păstra şi vor fi din ce în ce mai greu de rezolvat. Chestiunea cu „ţigănia” este vina în parte a administraţiei, a urbaniştilor, a arhitecţilor, din cauză că împreună ignoră componenta socială.

De aceea cred că argumentele arhitectului sunt parţiale. Intervenţia, așa cum este ea făcută și cum continuă să fie făcută, pe ascuns, este un semn al alienării și nu reprezintă un gest lăudabil de administrare, de arhitectură sau de urbanism, este, mai degrabă, un semn al confuziei pentru transformarea Bucureștilor. O operaţie prin simplificări succesive (eliminăm partea socială, eliminăm partea de protecţie a patrimoniului, eliminăm partea economică), iar ceea ce rămâne vedem că s-a sărăcit de tot. Când proiectele urbane capătă o tentă propagandistică și electorală exagerată, ele sunt cu siguranță nocive pe termen mediu și lung.

Interviu realizat în noiembrie 2011

 * arh. Şerban Sturdza, membru al Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism a PMB la momentul avizării PUZ „Dublare diametrala nord-sud. Tronsonul Buzeşti-Berzei-Vasile Pârvan”

Comments

comments

Comments
5 Responses to “Dosar comentat Buzeşti – Berzei – Uranus: invitat Şerban Sturdza*”
 1. Multumim pentru acest excelent interviu care sper sa declanseze o serie de întrebari si de actiuni mai responsabile în viitorul apropiat. Poate analiza situatiei actuale dpdv arhitectural, social, urban, economic, ecologic ar fi urmata de întocmirea unei teme clare de concurs care sa prevada cele sugerate de d-nul arh. Şerban Sturdza :
  – crearea unor spatii publice având drept reper principal hala Matache (pastrata pe locul ei),
  – echilibrarea structurii sociale a zonei si evitarea ghetourilor de la periferie (reintegrarea populatiei dislocate în noul fond locativ, eventual 50% destinat unei populatii defavorizate),
  – repunerea în discutie a tronsonului Sudic sub „Orasul interzis”,
  – gândirea unei strategii intermediare lucrative si de supravietuire pe timpul diverselor santiere,
  – as adauga si prevederea unor „buzunare” de spatii verzi, pretioase în centrul dens al oricarui oras în constructie…

 2. Geo spune:

  Interviu cu proprietar afacere mica din zona Pietii Matache, Bucuresti

  http://www.youtube.com/watch?v=7YlqaaBXljs&feature=related

 3. Geo spune:

  Interviu cu doamna in varsta care merge sa faca in viitoarea fosta piata in Matache, Bucuresti

  http://www.youtube.com/watch?v=NoD1EuD_TNs&list=UUTgUqfJjCKz_14isAR14ppw&index=13&feature=plcp

Powered by Jasper Roberts - Blog