Amintiri de pe Trans Adriatica
Trans Adriatica este un drum care traversează Croația, Bosnia-Herțegovina și Muntenegru pe coasta Mării Adriatice. Un traseu pictat cu peisaje uluitoare și cu stațiuni din diverse perioade ale timpului.
Călătorind dinspre nord, Croația, către sud, Muntenegru, dintre toate așezările situate pe traseu, pentru mine au rămas cele mai impresionante: Split (Croația), Dubrovnik (Croația) și Budva (Muntenegru).
SPLIT este cunoscut și vizitat pentru Palatul lui Dioclețian și Catedrala sa cu turn cu clopot. Palatul lui Dioclețian, construit din piatră albă și marmură provenită majoritar de pe Insula Brac, este o construcție amplă (160 m x 190 m) care combină luxul vilelor din acel timp cu utilitatea unei tabere militare. Catedrala este compusă din trei părți, construite în trei perioade diferite, cea mai mare parte fiind Mausoleul Împăratului Dioclețian (sec. al III-lea), corul în partea de est al mausoleului (sec. al XVII-lea), turnul cu clopot în stil romanic (anul 1100). La fel de impresionantă mi se pare și promenada, care din 2007 are o înfățișare modernă, criticată de mulți. Este un loc de relaxare și de odihnă de unde se poate admira atât marea, cât și clădirile bine păstrate ale Palatului Dioclețian.
DUBROVNIK este, la prima impresie, un orășel romantic, cu cetatea sa medievală păstrată în întregime. Orașul vechi a fost construit în secolul al XIII-lea, intrarea făcându-se pe două porți masive, păstrate până astăzi. O parte a fost distrusă în 1991-1992 de bombardamentele trupelor sârbe, fiind însă reconstruită mai târziu. Fântâna Onofrio, construită în 1438, este un monument renascentist care a rezistat cutremurului din 1667.
Astăzi este una dintre cele mai populare construcții din orașul vechi.
Cetatea cu orașul vechi este un loc romantic, ideal pentru o plimbare de seară, o picătură de muzică, mâncăruri tradiționale și moderne într-un înveliș medieval.
BUDVA, cu originea orașului vechi neclară, existând anumite speculații că a fost inițial o insulă care a aderat continentului. Mare parte a arhitecturii orașului vechi este în stil „venețian”. Noaptea, acest orășel renascentist devine un teatru în aer liber, cu diverse baruri și spectacole sau repetiții teatrale desfășurate pe străzi. În vecinătatea orașului vechi este situată plaja Mogren, cea mai căutată din Budva.
Aceste trei fortificații, împreună cu multe altele stăteau gardă pe coasta adriatică, protejând popoare de inamici timp de mai multe secole. Iar acum protejează inima și sufletul turiștilor și localnicilor, umplându-le cu distracție și voie bună.