Bienala Națională de Arhitectură București 2012 - calendar evenimente
BIENALA NAȚIONALĂ DE ARHITECTURĂ București 2012 (BNAB), denumită anterior Bienala de Arhitectură București (BAB), este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților organizat neîntrerupt din 1994.
Bienala a avut un concept specific fiecărei ediții, propus de echipa curatorială ca un program cultural complex.
Reprezentarea teritorială extinsă de la un an la altul, cât și caracterul aniversar al acestei ediții, a X-a, a determinat Senatul Uniunii Arhitecților din România s-o denumească „Bienala Națională de Arhitectură București”. În intervalul scurs de la precedenta Bienală - BAB 2010 - până la BNAB 2012, breasla arhitecților a sărbătorit, pe 26 februarie 2011, 120 de ani de la înființarea Societății Arhitecților Români, iar pe
15 octombrie 2012 va sărbători 120 de ani de la înființarea învățământului superior de arhitectură prin Școala Națională de Arhitectură. De asemenea, aniversarea a 160 de ani de la nașterea și comemorarea a 100 de ani de la moartea lui Ion Mincu - al cărui nume îl poartă Universitatea de Arhitectură și Urbanism București prin Anul Mincu, marchează suplimentar anul 2012.
30 noiembrie 2011 Lansarea concursului „Identitate vizuală”
27 decembrie 2011 Predare concurs „Identitate vizuală”
5 ianuarie 2012 Jurizare concurs „Identitate vizuală”
11 ianuarie 2012 Vernisaj expoziție concurs „Identitate vizuală”
20 ianuarie 2012 Festivitate premiere concurs „Identitate vizuală”
30 ian.-25 feb. 2012 Stabilire parteneri BNAB
1 martie 2012 Lansare BNAB
5-15 mai 2012 Aplicație - predare on-line pentru expoziție
15-20 mai 2012 Preselecția proiectelor
10-15 oct. 2012 Montarea expoziției și jurizare concurs
15 oct.-15 nov. 2012 Expoziția concurs de arhitectură românească BNAB 2012
Arhitectura românească în context european – sesiune de comunicări științifice
Expoziții aniversare:
- arhitecți români creatori de patrimoniu național;
- retrospectiva BAB – galerie de imagine;
- expoziții retrospective ale arhitecților propuși pentru opere Omnia;
- patrimoniul arhitecturii românești – intervenții contemporane;
- expoziție retrospectivă „Ion Mincu”
Conferințe profesionale ale membrilor juriului – arhitecți străini și români recunoscuți
Concurs de arhitectură – Locuința de urgență
Momente culturale
Gala decernării Premiilor BNAB 2012
1 dec. 2012-1 sept. 2013 Itinerarea națională și internațională a expozițiilor
Președinte UAR Comisar BNAB
prof. dr. arh. Peter Derer prof. dr. arh. Cristina Olga Gociman
1.TARGET
La această Bienală se dorește ca toate organizațiile profesionale, cât și toate instituțiile de învățământ superior de profil de arhitectură, urbanism, restaurare, arhitectură de interior, design de produs din România să participe ca parteneri direcți.
Edificarea unui mediu construit performant care să satisfacă nevoile beneficiarului direct, cât și cele ale comunității, nu poate fi lipsit de implicarea instituțiilor statului, administrației centrale și locale, organismelor de reglementare și coordonare a activității de profil. Se dorește, de asemenea, implicarea tuturor publicațiilor de arhitectură, urbanism, restaurare, design, artă și cultură, cât și a societăților de radio-televiziune pentru mediatizarea acestor evenimente.
O operă de arhitectură nu poate deveni realitate fără aportul altor specialiști: ingineri proiectanți de structură, de instalații, ingineri constructori, economiști, furnizori de materiale și servicii, ceea ce îi transformă în posibili parteneri.
De asemenea, sunt invitate și uniunile de creație membre ale Asociației Naționale a Uniunilor de Creație în organizarea unor manifestări legate de întâlnirea dintre arte (arta arhitecturii cu arta plastică, cu arta muzicii, cu arta dansului, cu arta teatrală, cu arta filmului etc.).
Bienala se va concentra asupra valorilor patrimoniale ale spațiului arhitectural, cât și asupra posibilităților de ameliorare a calității vieții prin arhitectură. Conștienți de faptul că evoluția spațiului construit este direct influențată de interacțiunea dintre autorități, arhitecți și beneficiari, organizatorii vor dori crearea unei platforme interactive de comunicare între acești actori.
2. PREZENTARE EVENIMENTE
BNAB va fi un program cultural complex format din evenimente ce se vor întinde pe durata a 2 ani de la lansare - 30 nov. 2011 până la 30 nov. 2013 -, evenimente organizate în București, alte centre județene și reprezentanțe culturale externe menite în context să aniverseze 120 de ani de organizare profesională și de învățământ superior de arhitectură în România. Bienala va include: 2.1. Expoziția-concurs de arhitectură românească BNAB 2012 care va avea următoarele secțiuni:
Arhitectură de obiect - investiții < 1.000 mp Arhitectură de obiect - investiții > 1.000 mp Arhitectură de interior, design de obiect, graphic design, scenografie Urbanism și amenajarea teritoriului, amenajări exterioare spații publice, arhitectură peisageră Reabilitarea și restaurarea clădirilor Studii, proiecte, concursuri Opera omnia - acordată pentru întreaga operă unor arhitecți recunoscuți Proiecte de diplomă de arhitect, urbanist, peisagist, arhitect de interior, designer - propuse de instituțiile de învățământ Arhitecții și imaginea: fotografie / desen / film de arhitectură Publicație și publicistică de arhitectură (cărți, studii, reportaje, articole, emisiuni Radio - TV)
Participare și jurizare expoziție
Au dreptul de a participa la expoziția concurs: absolvenți ai sistemului de învățământ superior de arhitectură, urbanism, arhitectură de interior, design de produs și restaurare. Înscrierea se va face on-line. Juriul Bienalei va fi unul internațional format din arhitecți străini recunoscuți, arhitecți români din diaspora și arhitecți din România laureați ai edițiilor precedente ale Bienalelor sau ale altor concursuri naționale și internaționale de profil. Criteriile de selecție pentru participarea la expoziție și apoi pentru nominalizări și premii vor fi:
Inovația spațială și estetică Respectul față de un context dat Modul în care intervențiile reușesc să pună în valoare acest context Valoarea culturală și socială adăugată Calitatea spațiului construit Gradul de sustenabilitate Căutarea identității
2.2. Manifestări profesionale speciale
Cu ocazia BNAB ediția 2012 se va dezvolta deschiderea inițiată de edițiile precedente și se va continua seria de colaborări cu artiști și specialiști din domenii conexe arhitecturii. În acest sens, prezentările de arhitectură și expozițiile interactive vor constitui un element de comunicare eficientă și de atracție pentru publicul vizitator din afara granițelor stricte ale profesiei. Expoziții aniversare
Arhitecți români creatori de patrimoniu național Retrospectivă BAB - galerie de imagini Expoziții retrospective ale arhitecților propuși pentru opera OMNIA Patrimoniul arhitecturii românești - intervenții contemporane Expoziție retrospectivă „Ion Mincu”
Arhitectura românească în context european - dezbateri profesionale
Critica și teoria de arhitectură - evaluarea produsului de arhitectură Patrimoniu construit și peisaj Arhitectura durabilă și problemele emergente - sărăcia, multihazardul
Conferințe profesionale și expoziții ale membrilor juriului - arhitecți străini și români recunoscuți. Concurs de arhitectură - Locuința de urgență 2.3. Momente culturale
Evenimentele propuse vor fi însoțite de seri culturale de marcă susținute de artiști invitați. 2.4. Gala decernării Premiilor BNAB 2012 va fi un moment de recunoaștere a valorilor și a contribuțiilor aduse de această profesie unui fond construit formator de apartenență comunitară.
3. LOCAȚIA EVENIMENTELOR
Muzeul Național de Istorie - Calea Victoriei, nr.12 - Bienala și expozițiile aniversare Muzeul Național de Artă - Piața Revoluției - Gala decernării Premiilor BNAB Muzeul Țăranului Român - Șoseaua Kiselleff, nr.1 - Expoziții și conferințe profesionale ale membrilor juriului Centrul de Cultură Arhitecturală - str. Jean Louis Calderon, nr. 48 - expoziții opera omnia Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București - str. Academiei, nr. 18-20 - Sala Frescelor, Sala de Consiliu, Sala expo - expoziții aniversare „Arhitectura românească în context european”, dezbateri profesionale Casa „Ion Mincu” - str. Pictor Verona, nr. 19 - Expoziție-concurs „Locuința de urgență”
4. ITINERAREA EXPOZIȚIEI
la nivel național - Cluj, Iași, Timișoara, Constanța, Suceava, Craiova, Oradea, Sibiu, Alba Iulia, Brașov, Baia Mare, Tulcea, Pitești, Ploiești, Bacău
Manifestări locale:
lansare expoziție locală dezbateri profesionale masă rotundă - concluzii la nivel internațional - Institutul Cultural Român, Asociații profesionale partenere din străinătate
5. EDITAREA CATALOAGELOR EXPOZIȚIILOR BIENALEI
Președinte UAR Comisar Bienală prof. dr. arh. Peter Derer prof. dr. arh. Cristina Olga Gociman
Mențiunea I
Mențiunea II