Dosar tematic

Arhitectură și cinematografie

Wine bar Enotek

Dosar tematic

Conf. Dr. Arh. Dorina TĂRBUJARU O recomandă pe
Arh. Cristia CHIRA

Arhitectură și Cinematografie

Cristia Chira provine dintr-o familie de arhitecți și, astfel, a avut contact cu Universitatea de Arhitectură încă de la 2 ani. Și se pare că i-a placut! Așa se face că, niște ani mai târziu, a absolvit UAUIM și școala doctorală, iar astazi este lector universitar al Facultății de Arhitectură de Interior, la catedra de Proiectare de interior și Design.
Cu Cristia m-am întâlnit în Facultatea de Arhitectură de Interior, unde a fost, ani buni, asistenta mea. Am lucrat foarte bine împreună, atât la atelier, cât și la diversele activități pe care le-am organizat pentru studenți și pentru cadrele didactice.
În perioada aceasta am fost împreună în momente importante ale carierei sale universitare: absolvirea școlii doctorale și obținerea titului de doctor în arhitectură, trecerea de la preparator în UAUIM la asistent și de la asistent la lector universitar.
Am organizat împreună standurile UAUIM de la Romexpo, conferințe pe diferite teme, ateliere cu studenții și expoziții.
Am apreciat dedicarea ei față de meserie, atât cea de cadru didactic universitar, cât și cea de architect de interior. Este absolventă a Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București.
În anul al II-lea, după intrarea în UAUIM, a primit o bursă de 6 luni în Franța, dobândită prin intermediul programului Erasmus. Timpul petrecut la Paris, la Universitatea Paris Val de Marne și ESAM Design, Ecole Superieure des Arts Modernes, în perioada 1999-2000, cât și lucrul la firma de amenajări interioare din Paris a arhitecților Cristina Mănciulescu și Alexandru Negoescu, au fost piatra de temelie a relației arhitectei Cristia Chira cu amenajările de interior.

Cristia CHIRA (n. 1979)

din 2000 - arhitect asociat, SC SOMIDESIGN SRL
2000 - studii de arhitectură de interior, Universitatea Paris Val de Marne și ESAM Design, Ecole Superieure des Arts Modernes Paris
2004 - diploma de arhitect, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”
2013 - doctor în arhitectură, cu lucrarea „Arhitectură și scenografie. Efecte scenografice în arhitectura de interior”

După această perioadă, și-a dobândit ștampila de architect. Cu toate că a participat la proiecte de arhitectură de dimensiuni considerabile, în cadrul firmei SomiDesign din care face parte. A lucrat în domeniu, pe cont propriu și la firma familiei, la proiecte de diferite dimensiuni și domenii, proiecte la care s-a ocupat de amenajări interioare cum ar fi: „Amenajare interioară laboratoare de inginerie auto P+2”, „Amenajare interioară Grupuri sociale și birouri pentru hale în industria auto”, oraș Titu, județul Dambovița, dar și de restaurări de case istorice în București: „Casa Arion - str. Nicolae Iorga, nr. 21” (actuala Școală Ioanid) și „Casa Petrovici” (autor arh. Grigore Cerchez), strada Polonă, nr. 64.
Direcția clară în care s-a îndreptat mereu cu plăcere a fost arhitectura de interior.
Aș putea menționa în acest domeniu: „Apartament W, în blocul Wilson”, cu care a participat și la Bienala Națională de Arhitectură din 2018, „Stand Laycom și RPD 2017”, „Apartament NT”, „Amenajare Birouri Ravago Cotroceni” și „Birouri Ravago Odăi, Ilfov”.
A lucrat și scenografie de film, pentru diverse studiouri mari din România, cum ar fi Castel Film și Mediapro.
Din acest motiv și teza sa de doctorat s-a îndreptat în aceeași direcție și către același subiect, purtând titlul „Arhitectură și cinematografie. Efecte scenografice în arhitectura de interior”. O teză de doctorat care vorbește despre tertipurile la care apelează scenografii și regizorii de film pentru a obține atmosfera de care au nevoie pentru scena din care face parte respectivul decor și despre posibilitatea de a utiliza aceste tertipuri în amenajările de interior, pentru a obține un spațiu ce spune o poveste, ce degajă o anumită stare.
Am discutat mult, în perioada petrecută împreună, atât despre proiectele la care lucra pe cont propriu, cât și despre proiectele la care lucram amândouă, în cadrul universității. Am apreciat abordarea ei, am sfătuit-o cu drag când avea nevoie de o opinie calificată, opinie pe care nu s-a ferit niciodată să o ceară.
Apreciez de asemenea că, datorită experiențelor diferite de care a avut parte, abordează proiecte din domenii diferite, cum ar fi: arhitectură de interior, scenografie, publicitate și arhitectură generală.
Actualmente s-a alăturat echipei RP4 și se ocupă alături de alți patru arhitecți de proiecte de arhitectură, design interior, publicitate și scenografie.
Alături de firme de publicitate, s-a ocupat de proiecte de scenografie de eveniment, dintre care putem aminti: „Petrecerea Jack Daniels 2014”, „Conferința Națională de Vânzări și Marketing, Coca-Cola, Brașov, 2017”.
Proiectul de suflet al arhitectei rămâne Wine barul Enotek, din București, proiect finalizat în anul 2017.

SUMARUL REVISTEI ARHITECTURA, NR.2-3/2019
BNA 2018 600 Pentru Viitor