Dosar tematic

Un creativ

Dosar tematic

Conf. Dr. Arh. Bogdan A. Tofan îl recomandă pe

arh. Sergiu Bogdan TENCARIU

Un creativ

Bobâlna
2015 - Supraetajare și garaj - Mălăiești Brașov cu B.archa

Sergiu Bogdan Tencariu este un observator al lumii care îl înconjoară, mereu atent la oraș și la activitățile oamenilor care îl locuiesc. Acest proces de a perpetua analiză și înțelegere îl inspiră în activitățile sale creative.

Sergiu Bogdan Tencariu este un tânăr arhitect pe care îl apreciez foarte mult și în care am încredere. Nu se grăbește să dea o soluție arhitecturală până când nu este sigur de ea. Este dedicat perfecționării proiectului și este consecvent. Are o înțelegere a spațiului în trei dimensiuni și a efectelor pe care o are configurarea acestuia în perspectiva timpului.

L-am cunoscut pe parcursul elaborării diplomei și mi-a plăcut echilibrul și bogăția temei alese: „Laboratoare de cercetare universitară în Brașov”. Proiectul folosea istoria și patrimoniul locului, unde exista o moară veche care era păstrată, consolidată, modernizată și integrată frumos în soluția arhitecturală.

Mi-a plăcut modul în care și-a construit și finisat singur macheta și acest fapt mi-a adus aminte de un alt mare arhitect român care acum trăiește la Paris, profesorul Viorel Simion.

Sân Petru

Sergiu Bogdan TENCARIU (n. 1988)

2010 - participă la Școala de la Bunești - experimentează tehnici de construire cu pământ și lut

2010-2011 - bursă Erasmus la Universiteit Katholieke Leuven - Belgia

2009-2014 - în paralel cu studiile universitare colaborează pentru diverse proiecte sau concursuri de arhitectură cu birouri din București (Zona Studio, DSBA, ReAct Now, TAD, biroul Tofan Arkitect etc.)

2014 - absolvent UAUIM - Facultatea de Arhitectură cu diploma: „Centrul de creație industrială. Conversia morii A. Seewaldt’’

2015-2016 - colaborari Drafting Service Brașov, B.archa și Redesign Brașov

2016 - deschide Biroul de arhitectură MONOBLOC AD

Stejăriș
Stejăriș - imagine de ansamblu

Sergiu Tencariu a fost influențat constructiv de un stagiu la Universitatea de Arhitectură și Restaurare din Leuven, Belgia, unde a studiat în anul 4. A rămas de atunci conectat cu lumea noutăților arhitecturale de valoare și, de multe ori, m-a ajutat să cunosc diverse noi proiecte frumoase.

Am lucrat cu el la mai multe proiecte, printre care și la un proiect comercial din apropierea Bucureștiului. S-a implicat în coordonarea echipei și a ținut legătura cu arhitecții din echipă și cu inginerul structurist. Proiectul a fost puternic influențat de beneficiar, dar, în final, datorită perseverenței lui Sergiu a rămas la un echilibru funcțional adecvat.

Ca tânăr arhitect este implicat în câteva proiecte în execuție în Brașov, pe cornișa care privește către Biserica Neagră și centrul vechi. Acolo se construiesc cinci corpuri de locuințe colective de mică înălțime.

S-a specializat și în amenajări de interior deoarece partea de birocrație/avize este mai mică și nu alterează prea mult procesul creativ. Studiază cum cade lumina în spațiul conceput de el, alege cu atenție materialele ce urmează a fi puse în operă, iar rezultatul este foarte bun: „Îți vine să intri în tablou și să trăiești acolo”.

De curând, și-a făcut biroul propriu de arhitectură și funcționează cu mult curaj în piață.

SUMARUL REVISTEI ARHITECTURA, NR.2-3/2019

BNA 2018 600 Pentru Viitor