Reperul

Dosar tematic

Arh. Ileana TUREANU îl recomandă pe
arh. Vlad STRĂJAN

Reperul

De ce îl recomand pe Vlad Străjan? Pentru că Vlad este „reperul” meu când este vorba despre tinerii din arhitectura românească, etalonul de arhitect implicat total în profesiune și în viața cetății, inventiv, harnic, pătimaș, repezit, talentat.

Și pentru că îl admir. Probabil pentru că mi-e imposibil să despart reușita profesională de conduita umană. Când văd o „casă” îmi place să cunosc figura arhitectului care a construit-o, îi caut vorbele și poveștile, îmi place să descopăr caractere și, câteodată, am norocul să le aflu. Cred cu încăpățânare că oamenii mari sunt simpli și generoși (este o utopie, știu, dar mie așa mi-ar plăcea), nu pot să despart opera de viața de zi cu zi.

Cum spuneam, pentru mine, Vlad este un reper. La începutul mandatului, când ne întrebam cum să „atragem” tinerii către Uniune, Vlad (unul dintre cei trei tineri care participau la adunarea șefilor de structuri teritoriale) a luat cuvântul la sfârșit, când, după toate ofertele sugerate și imaginate de cei cu și fără experiență organizatorică, ne-a „trântit” câteva vorbe de tipul: „În loc să căutați «măsuri» ademenitoare, mai bine ați fi onești, obiectivi, imparțiali, așa încât noi să dorim să vă cerem sfatul și ajutorul. Și, dacă nu e prea mult, încetați cu scandalurile, bârfele, conflictele, că suntem sătui! Dacă o să faceți așa, venim noi singuri către Uniune, nu e nevoie să ne atrageți!”. Pe moment, am fost surprinsă de atâta franchețe. Dar, de mai bine de trei ani, la aceste vorbe mă raportez în fiecare zi.

Vlad a avut toate ingredientele (și recuzita!) să fie una una dintre beizadelele cele mai mediatizate: de la notorietatea tatălui până la accesoriile cele mai tunate. Dar alegerea lui a fost cu totul alta. Pentru el, important este interesul pentru lumea în care trăiește, orașul natal, viitorul sustenabil!

La absolvire, revenit acasă, la Alba, proaspătul arhitect a început lucrul la Biroul de Proiectare, alături de tatăl său care i-a fost și mentor. L-au adus acasă, în orașul în care „unde sapi dai de ruine“ și unde există încă grijă pentru ce au făcut înaintașii, unde există iubire pentru tradiție, dragoste față de trecut, trăsături determinante ale personalității sale. Pe Vlad îl preocupă să dea un rost nou, contemporan, să expună și să pună în valoare edificiile istorice (fie ele săpături arheologice, clădiri monument, ansambluri urbane și clădiri de cult etc.), prin acțiuni contemporane, prin proiectele și propunerile sale.
S-a implicat în proiecte variate și interesante, inițial de mici dimensiuni, ajungând până la cele mari și cu probleme de proiectare complexe - cum sunt Planul Urbanistic General al Municipiului Alba Iulia; Platforma Industrială Daimler din Sebeș; Golf Club Theodora etc. A demonstrat o infinită capacitate de analiză și înțelegere a problemelor, de identificare a oportunităților de dezvoltare, de coordonare a unor echipe ample, mixte. Curiozitatea și implicarea sunt trăsăturile sale definitorii și l-au făcut să se implice trup și suflet în toate fazele de promovare a unui proiect, să înțeleagă cum funcționează „rotițele” unui mecanism atât de complex cum este proiectarea și materializarea proiectului în România începutului de sec. XXI.

Vlad STRĂJAN (n. 1986)

2011 - absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ București
2011-2013 - stagiu în Biroul de Proiectare al tatălui său, arh. Ioan Străjan
2013-2016 - a trecut de la proiecte de mici dimensiuni la proiecte mari
- a preluat „frâiele“ Biroului de Proiectare, devenind șef de proiecte
2015-2016 - profesor-invitat de Facultatea de Conservare și Restaurare Sibiu a UAUIM
- este membru în Comisiile Tehnice de Urbanism și Amenajare a Teritoriului din Primăria Municipiului Alba Iulia, Primăria Municipiului Sebeș, Consiliul Județean Alba

LUCRĂRI
2013-2015 - dezvoltare platformă Daimler AG, Sebeș - coautor
- ansamblul hotelier „Golf Club Theodora”, Alba Iulia
- clădire de birouri Transavia, Alba Iulia - coautor
- Hotel Transilvania, Alba Iulia - coautor
- Plan Urbanistic General 2012 - Municipiul Alba Iulia - coautor
- Plan Urbanistic Zonal - Ansamblul Marii Uniri - Axul Marii Uniri, Alba Iulia - coautor
- Plan Urbanistic Zonal - Centrul Cultural - Bastion Sf. Mihail, Cetatea Alba Iulia - coautor
- refuncționalizare Zona Centrală - Alba Iulia - coautor
- Construire Ansamblu Rezidențial P+6-7, Alba Iulia, 400 unități locative

Cât a predat la facultatea de la Sibiu, bunătatea și onestitatea l-au făcut, în scurt timp, unul dintre cei mai apreciați „profi”. La Atelierele lui luau parte, alături de anul I, și studenți de anii II și III, ba chiar și de la Urbanism, auzind că „este unu’ nou care predă diferit“.

În 2018, a făcut parte din juriul secțiunii „Evenimentul de arhitectură și Strada ca o scenă”, din cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură.

Și prin prisma relației arhitect-client, abordarea lui Vlad este nonconformistă, implicând muzică, artă, hobby-uri, angoase și plăceri, lucruri care, din punctul lui de vedere, sunt obligatorii pentru înțelegerea clientului. Din toate aceste motive, obiective și subiective, Vlad, care este un talent, dar și un caracter, este „reperul” meu.

SUMARUL REVISTEI ARHITECTURA, NR.2-3/2019
BNA 2018 600 Pentru Viitor