RDW

Proiecte naționale cu valoare europeană

Dosar tematic

Arh. Ileana TUREANU ÎI recomandă pe

arh. Veronica VAIDA și arh. Eugen VAIDA

Proiecte naționale cu valoare europeană

„Am alergat la Maratonul Internaţional de la Sibiu pentru a cumpăra o ambulanţă de monumente.” Eugen Vaida

I-am cunoscut pe Veronica și Eugen Vaida la Cluj, cu ocazia Galei de premiere a secțiunii „Rural”, nou-introduse în cadrul BNA. Eugen participa în calitate de membru al juriului și Veronica era speaker. Mi-a plăcut Gala pentru că a prezentat una dintre cele mai interesante secțiuni ale BNA printr-o dezbatere animată, cu probleme reale, plină de întrebări și speranțe. Am urmărit activitatea profesională a tinerei familii Vaida, Ambulanța, Ghidurile și am avut șansa să descopăr doi arhitecți autentici, pasionați, competenți, cu valori solide și cunoștințe temeinice, cu dorința și putința de a transforma în bine realitatea românească. Patrimoniul rural, muzeele etnografice, salvarea monumentelor aflate în pericol sunt, pentru ei, pasiune și preocupare dobândite nu pentru că sunt trendy, ci pentru că le-au aflat și îndrăgit acasă, la bunici, în sate uitate. Ei sunt suflul nou, atât de necesar în arhitectura și restaurarea românească. Țiglăria, Ambulanța Monumentelor sunt idei și programe autentice, originale, cu impact și valoare europeană. Prințul Charles a fost primul care le-a recunoscut valoarea.

Eugen Vaida s-a născut în Alţâna și este unul dintre cei mai convingători promotori ai culturii locale (muzica şi jocul tradiţional, casele săseşti şi româneşti cu specific local) care antrenează intensificarea turismului cultural. Preocupările sale în acest domeniu sunt vechi: de la 16 ani, a început să colecţioneze obiecte etnografice și, împreună cu fratele său, Ştefan, restaurator, s-au implicat cumpărând case vechi, ca să le salveze de la distrugere şi să le redea circuitului vieţii prin proiecte culturale. El caută să identifice soluții de îmbunătățire a confortului de locuire rurală, plecând de la resursele locale. Capacitatea de a concepe şi de a finaliza proiecte culturale, pasiunea şi hotărârea, franchețea și originalitatea sunt calităţi esențiale ale lui Eugen Vaida.

Datorită lor, Eugen – care este și proprietarul unei colecții etnografice rurale – a fost ales de posesorii de colecţii şi muzee etnografice preşedintele asociației RECOMESPAR (Rețeaua Colecțiilor și Muzeelor Etnografice Sătești Particulare) încă de la înfiinţarea acesteia, în 2011. Eugen Vaida doreşte să dea obiectelor vechi o viaţă nouă prin utilizare şi îşi imaginează un eco-muzeu cu pensiuni în care obiectele vechi să fie folosite din nou.

Deoarece este convins că „Patrimoniul României se degradează și dispare odată cu trecerea timpului”, arhitectul Eugen Vaida a înființat și prezidează Asociația Monumentum, o asociație preocupată de situația arhitecturii vernaculare rurale, de implicarea societății civile în salvarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural și de situația patrimoniului eclezial. Prin această asociație a construit, inițiat și dezvoltat o serie de programe de conservare și educație, în strânsă legătură cu comunitățile locale. Este preocupat și de formarea arhitecților și studenților-arhitecți în domeniul meșteșugurilor tradiționale.

Viața lui Eugen se împarte între intervenții de urgență la monumente istorice, programe cu organizațiile transilvane sprijinite de Prințul Charles, colaborare cu meșteri locali, școli de vară cu studenți la Arhitectură, coordonarea celor 55 de ghiduri regionale, coordonarea programelor culturale inițiate. Evident, o asemenea viață nu se poate duce decât cu ajutorul, colaborarea și sprijinul familiei, și Veronica este un partener pe măsură!
În calitate de membru al Grupului Rural al OAR a inițiat, alături de Ghidurile de proiectare contextuală (pe zone etnografice ale României), un proiect de cartare a meșterilor populari și produselor tradiționale din domeniul construcțiilor din România.

Proiectul Hărţii meşterilor în construcţii a fost prezentat la Cluj de Veronica Vaida și Marina Gingirof. Harta cuprinde trei categorii: meşteri, produsele acestora, şcolile de vară care susţin meşteşugurile. Proiectul a implicat o muncă imensă în colaborare cu muzee etnografice, autorităţi locale, organizaţii non-guvernamentale şi specialişti în domeniul etnografiei. Proiectul contribuie la creşterea calităţii arhitecturii din mediul rural.

Pentru că satul românesc este în pericol să-și piardă substanța în tăvălugul globalizării și indiferența generală, pentru că în România există peste 600 de clădiri clasate, în stare de colaps sau pre-colaps, pentru că nu există finanțări sigure și coerente de la stat, activitatea profesională și socială a arhitectul Eugen Vaida mi se pare nu numai remarcabilă și lăudabilă, dar vitală și de importanță națională.

2009 – licenţiată a Facultăţii de Arhitectură, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, cu lucrarea de dizertaţie „Memoria la limita cotidianului” şi cea de licență „Muzeul memorial al Contrarevoluţiei albe din 1918, Yaroslavl, Rusia”

2007 – licenţiat al Facultăţii de Arhitectură, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, cu lucrarea de dizertaţie „Spaţiul în literatura lui E. T. A. Hoffmann” și cea de licență „Centrul Cultural Săsesc «Samuel von Brukenthal», Sibiu”

2017 – Mențiune în cadrul Galei premiilor AFCN pentru proiectul „Ambulanța Monumentelor”
2019 – Premiul de Excelență în Cultură a județului Sălaj, pentru proiectul „Ambulanța Monumentelor”
2019 – Premiul I al secțiunii Cultură și educație în cadrul Galei Societății Civile pentru proiectul „Ambulanța Monumentelor”

2011 – Centrul de echitaţie Villa Abbatis, Apoş, comuna Bârghiş, jud. Sibiu
2013 – Țiglăria tradițională din satul Apoș, comuna Bârghiș, județul Sibiu
2014 – Coordonarea proiectului Veni, Vidi, Viscri. Lecție practică de protejare a patrimoniului cultural imobil
2014-2018 – coordonare a Proiectul integrat de restaurare și revitalizare a satului Daia, comuna Apold, județul Mureș (intervenții asupra a 120 de clădiri istorice)
2015-2018 – coordonare a atelierului Meșteșug și patrimoniu. Țiglăritul în viziunea arhitecților
2016 – Centrul expozițional pentru țigle istorice din Apoș, comuna Bârghiș, jud. Sibiu
2016-prezent – coordonare a programului Ambulanța Monumentelor – intervenții asupra a 23 de monumente istorice
2016 – coordonare a proiectului Fritz Balthes. Un pionier al proiectării contextuale, prin care s-au clasat șapte imobile în Lista Monumentelor Istorice
2016-2018 – coordonare a atelierului de restaurare Casa cu har de la Topârcea, jud. Sibiu
2017-2018 – Centrul de sănătate și terapie alternativă din Nocrich, jud. Sibiu
2017 – coordonare a Heritage valorisation plan, prin Global Heritage Fund și Asociația Monumentum
2017-2019 – coordonare a proiectului privind elaborarea a 55 de ghiduri de Îndrumare de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural, realizat de OAR
2018-2019 – coordonare a proiectului Cartografierea meseriilor tradiționale și emergente și a produselor derivate din domeniul construcțiilor din România (Harta Meșterilor în Construcţii), realizat de OAR

Comments

comments

Comments
One Response to “Proiecte naționale cu valoare europeană”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Deoarece este convins că „Patrimoniul României se degradează și dispare odată cu trecerea timpului”, arhitectul Eugen Vaida a înființat și prezidează Asociația Monumentum, o asociație preocupată de situația arhitecturii vernaculare rurale, de implicarea societății civile în salvarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural și de situația patrimoniului eclezial. Source: http://arhitectura-1906.ro/Proiecte naționale cu valoare europeană […]Powered by Jasper Roberts - Blog