RDW

Nu se feresc să abordeze construcții altfel

Dosar tematic

Arh. Sorin GABREA îi recomandă pe

arh. Áron Lóránt TÖRÖK și arh. Lászlo-Mihaly WEGROSZTA

NU SE FERESC SĂ ABORDEZE CONSTRUCȚII ALTFEL

Hotel și cămin Fidelitas

Am petrecut, în ultimii ani, câteva scurte vacanțe în zonă. Am vizitat Balvanyos, Miercurea Ciuc, Covasna, Sovata, Odorheiu Secuiesc. Nu m-am oprit în Sfântu Gheorghe, dar acum am de gând și am motiv să vizitez acest oraș. Motivul este Hotelul Fidelitas realizat de cei doi arhitecți care mi-au atras atenția și interesul. Am remarcat, în zonă evidente îmbunătățiri ale localităților, oameni amabili și prietenoși. Am văzut un orășel – Sovata – surprinzător: case frumoase, performante economic și arhitectural, restaurante bune. În jurul lacurilor este amenajat un superb traseu pietonal, cu locuri de popas bine plasate, în puncte de belvedere, piste de biciclete, iluminat public și panotaj cu explicații amănunțite (un alt proiect premiat la Bienală).

De altfel, în întreaga zonă se poate observa o evoluție pozitivă, multe proiecte realizate sau în diverse etape de dezvoltare. Administrația publică se vădește a fi, de cele mai multe ori, competentă și activă. Întrucât procesul investițional se dezvoltă prin convergența unor factori importanți – promotor, administrație, finanțator, arhitect, constructor, este evident că abordările contemporane atestă un nivel cultural general mai ridicat decât în alte zone.

Așa că performanța colegilor Áron Lóránt Török și Laszlo-Mihaly Wegroszta vine într-un climat bun și vădește o excelentă formație culturală și profesională.

Atitudinea față de un produs provenit dintr-o perioadă – de regulă – hulită, de multe ori fără motiv, vădește înțelepciune și talent. Același lucru se poate spune și despre promotor, care a avut o viziune și puterea de a înfrânge prejudecăți caraghioase. Astfel, această echipă a avut curajul să mizeze pe refacerea și reabilitarea unei clădiri ajunse la stadiul de ruină, plasată într-un loc fără vocație comercială și să investească bani, timp, energie și talent într-un proiect pe care cei mai mulți l-ar fi socotit riscant. Au reușit!
O clădire care nu spunea nimic a devenit un hotel respectabil, bine apreciat de utilizatori. Servicii hoteliere bune dublează un proiect cu certe calități arhitecturale. Pergola construită pe aliniamentul stradal delimitează un spațiu semiprivat, transparent și interesant. Elementul constructiv orizontal – noua pergolă, amendează, evident, proporția fațadei. Mai mult, în plan vertical, apare o demarcare a zonei de servicii față de zona de cazare. În interior, vechile coridoare, ritmate cu panouri în care apare zidăria de cărămidă, au devenit un element arhitectural interesant. Camerele sunt frumos desenate, în variante de mobilare și de echipare.

Clădirea, cu structură din zidărie portantă, probabil, nu a putut fi remodelată, astfel încât, amenajările interioare, realizate în spații determinate, sunt o dovadă a capacității profesionale a proiectanților și a constructorilor, deopotrivă.

Reușita lor demonstrează că multe clădiri, realizate cu multă strădanie, într-o perioadă de mare limitare economică și în care posibilitățile tehnologice erau, de asemenea, reduse, ar putea face obiectul unor operațiuni înțelepte de reabilitare sau de conversie funcțională. Motivare ideologică partinică nu trebuie să existe într-o arhitectură de bună calitate. Evident, excepții există, cu bine și cu rău și poate vor face obiectul unor comentarii ce vor veni.

Sorin GABREA: Ce credeți despre fenomenul investițional din zona voastră?

Laszlo-Mihaly Wegroszta: Investițiile de anvergură medie și mare ale sectorului privat sunt relativ rare la noi în regiune. Majoritatea investițiilor în domeniul construcțiilor civile sunt din finanțare și la comandă publică. Investițiile mai mari private se rezumă la clădiri (hale) industriale sau agricole. Din această cauză, investiția realizată la Hotelul Fidelitas a fost o întâmplare foarte fericită, dar atitudinea corectă a promotorului proiectului și a constructorului a fost cauza reușitei acestei clădiri. În ultimii ani, chiar și la noi, poate fi simțită o creștere benefică a nivelului de dorință a calității în arhitectură și construcții, atât la beneficiari, cât și la constructori.

Sorin Gabrea: Cum a decis promotorul să facă proiectul, cum v-a ales, care sunt opiniile despre lucrare, cum funcționează hotelul? Mai are promotorul alte proiecte pe care ar vrea să le realizeze cu echipa voastră?

L.M.W.: Beneficiarul proiectului a dat, într-un fel, mână liberă constructorului în realizarea proiectului, inclusiv în alegerea echipei de proiectare. Beneficiarul a vrut o clădire pentru funcțiunea propusă, iar constructorul a înțeles că imobilul (care de ani de zile era nefolosit și în acea perioada era de vânzare) se preta nevoilor beneficiarului. În urma unor colaborări pozitive mai vechi, constructorul l-a însărcinat pe colegul meu Török Áron cu această lucrare, care, la rândul lui m-a întrebat dacă nu aș vrea să colaborăm la acest proiect. De mai multă vreme am discutat despre o eventuală colaborare și acest prilej a fost perfect pentru a începe munca în comun. Ne-am bucurat foarte mult pentru acest proiect deoarece această clădire a meritat toată atenția noastră. Dorința beneficiarului a fost ca ea să fie împărțită între cele două funcțiuni: hotel și cămin studențesc. În momentul de față, camerele de la parter sunt folosite de studenții Universității Sapientia, iar restul clădirii funcționează în regim de hotel, cu camere de 3 și de 2 stele (cele care, inițial, erau camere de cămin studențesc). Hotelul, din momentul în care și-a deschis porțile, are un grad mare de ocupare. În oraș, numărul camerelor de cazare de bună calitate este mică, iar serviciile de bună calitate oferite de Hotelul Fidelitas sunt un motiv în plus pentru clienți să vină aici. Colaborarea cu constructorul a continuat și continuă și acum.

http://www.facebook.com/pages/Openworks

2005 – licenţă de arhitectură la Universitatea Tehnică şi de Ştiinţe Economice din Budapesta, Facultatea de Arhitectură, pregătire studio de nivel ridicat
2010 – Cursul Postuniversitar de Reabilitarea a Monumentelor Istorice, Universitatea „Babeş-Bolyai”
Din 2008 – arhitect asociat în Open Works Srl., Sf. Gheorghe
2005-2007– arhitect proiectant în 3H Építésziroda Kft., MCXVI Építészműterem Kft., TEAMAJOR Kft., Érd, Ungaria
2003-2004 – student ERASMUS la Universitatea Tehnică din Lisabona, Facultatea de Arhitectură, Portugalia

PREMII
2001 – Premiu Concurs pentru revitalizarea unei teritoriu de cazarmă
2002 – Premiu Cconcurs de student Velux pentru un studio de sculptor (cu János Vági)
2006 – Premiu Concurs naţional de arhitectură pentru clădiri de recepţie ale Abaţiei din Pannonhalma (cu János Vági)

László – Mihaly WEGROSZTA (n. 1976)
2003 – absolvent al Facultății de Arhitectură și Urbanism a Universitații Tehnice din Cluj-Napoca.
Din 2007 – proiectare de arhitectură și scenografie in Birou Individual de Arhitectură Wegroszta László.

Concursuri, distincții:
1999 – Mențiune Concurs studențesc al U.I.A. „Arhitectura, pentru eradicarea sărăciei”.
2005 – Nominalizare UNITER – debut pentru scenografie.
2008 – Premiu Concurs pentru proiectarea capelelor mortuare din Chilieni și Coșeni.

Sorin Gabrea: Care este impactul premierii proiectului la BNA? Ecouri în media?

L.M.W.: Premierea la BNA, care a avut loc la Oradea, a fost o mare bucurie, în primul rând pentru noi. Ne-am bucurat foarte tare că toți cei care au apreciat proiectul au văzut și rădăcinile intențiilor și a atitudinii noastre față de acest proiect și mai ales față de această ciudățenie de clădire socialist-realistă. Am primit felicitări de la colegii de breaslă (prin viu grai sau like-uri și comentarii pozitive pe facebook), dar și de la oameni care nu au de-a face, în mod direct, cu arhitectura. De ecouri media nu știm.

Sorin Gabrea: Cum a fost recepționat proiectul de locuitorii orașului?

L.M.W.: Oamenii din oraș (mai ales generația care a putut să vadă clădirea în funcțiunea originală), încă de pe vremea începerii lucrărilor de construire, s-au bucurat că se „mișcă” ceva acolo. După terminarea lucrărilor și după deschiderea hotelului, reacțiile au fost pozitive. În sala de conferințe se organizează multe evenimente și astfel foarte multă lume din oraș și nu numai poate să vadă clădirea care, între 1958-2016, a fost aproape o fortăreață în care accesul a fost foarte limitat.

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog