Dosar tematic

Sensibilitatea, firescul

Amenajarea urbană a străzii Kogălniceanu, Cluj

Dosar tematic

Conf. dr. arh. Vlad Sebastian RUSU
îl recomandă pe arh. Lázár Csaba

Sensibilitatea, firescul

Colegul și prietenul Lázár Csaba este absolvent al Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj. Atât în timpul facultății, cât și după absolvire a colaborat cu birouri recunoscute din Cluj, stagiul și activitatea sa ca arhitect cu drept de semnătură desfășurându-se, în prezent, în cadrul biroului clujean Mossfern.
Arhitectul Lázár Csaba s-a remarcat încă din anii facultății ca fiind unul dintre cei mai talentați colegi, proiectele și maturitatea abordărilor sale confirmând acest lucru. De altfel, în memoria școlii de arhitectură din Cluj și a noastră, a corpului didactic, lucrarea sa de diplomă a rămas unul dintre cele mai notabile proiecte, prin complexitatea și maturitatea abordării unei reconversii funcționale a unui sit industrial din orașul natal Vlăhița și redarea acestuia comunității locale. Proiectul a fost remarcat și a devenit finalist la Premiul publicului la Média Építészit Díja 2014, fiind ulterior publicat pe platforma de arhitectură Építészfórum din Ungaria.

Activitatea sa profesională din timpul facultății a cunoscut o serie de colaborări cu Biroul de arhitectură și urbanism Planwerk, Csaba făcând parte din colectivele de proiectare pentru soluțiile de concursuri pentru „Noul Turn de control al aeroportului din Cluj”, proiect finalist, și „Reamenajarea Pieței Centrale din Bistrița”, proiect cu care a obținut împreună cu colegii săi locul I.
Interesul pentru participarea la concursurile de arhitectură a continuat și după terminarea facultății, implicarea lui Csaba în diverse formule și echipe de proiectare fiind răsplătite aproape în toate situațiile cu premii. În anul 2015, a câștigat concursul de idei pentru „Restaurarea, punerea în valoare și refuncționalizarea Palatului Micul Trianon, localitatea Florești, județul Prahova” (alături de colegii arhitecți Anca Mihai, Andrei Bacoșcă, Mădălina Perju și Daniel Șerban), iar în anul 2018 a fost răsplătit cu locul al III-lea la concursul internațional de soluții pentru „Reabilitarea peisageră și reactivarea Parcului Feroviar din Cluj”, (împreună cu colegii Andrei Bacoșcă, Ruxandra Grigoraș, Mădălina Perju și Daniel Șerban).

Din anul 2014, arhitectul Lázár Csaba este membru al echipei Mossfern din Cluj, având prilejul de a activa într-unul dintre birourile de arhitectură din România care aprofundează cu pasiune proiectarea de arhitectură. Colaborarea sa cu arhitectul Macalik Arnold demonstrează acest aspect, prin valoarea proiectelor realizate împreună, recunoscute în mediul profesional național: Premiul I la Concursul de soluții pentru „Amenajarea urbană a străzii Kogălniceanu și a străzilor adiacente din Cluj” și Premiul Secțiunii Rural din cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură pentru proiectul „Capela Sf. Ana” din Siculeni, ambele obținute în anul 2018.
În ciuda diferenței de scară dintre cele două proiecte, unul de amenajare urbană și unul de obiect de arhitectură, sensibilitatea, firescul și maturitatea demersului profesional confirmă direcția asumată de Csaba, încă din anii facultății.
Dar, cu siguranță lucrurile nu se opresc aici. Sunt convins că ne aflăm doar la începutul unui parcurs profesional de excepție, arhitectul Lázár Csaba reușind, în pofida tuturor greutăților cunoscute ale profesiei, să devină și să rămână unul dintre tinerii absolvenți ai facultății din Cluj promotori ai valorilor profunde ale arhitecturii contemporane.

SUMARUL REVISTEI ARHITECTURA, NR.2-3/2019
BNA 2018 600 Pentru Viitor