Grădinița din strada Mântuleasa
Dosar tematic
Grădinița din strada Mântuleasa
Seara, după ce am terminat lucrul la birou, am răsfoit lucrările primite.
Eram încărcat de problemele de zi cu zi și pot spune că m-am simțit din nou student, liber, fără constrângeri, visând într-un colț de atelier la tot felul de case pe care trebuie să le plămădim.
Mi-a plăcut mult ceea ce am văzut. Toate proiectele sunt frumoase.
Am remarcat Gradinița de copii propusă pe strada Mântuleasa de Vraciu Mihaela-Violeta. Mi-a plăcut ideea și modul în care se integrează în țesutul urban. O văd foarte posibil de realizat și chiar cred că ar fi foarte bine primită de bucureșteni.
Tensiunea dintre limbajul arhitecturii contemporane și țesutul urban istoric, dintre simplitatea formei și complexitatea programului, dintre elementele nou-construite și memoria grădinilor urbane sunt elemente esențiale ce definesc și dau o nouă identitate sitului.
Soluția propusă scoate la iveală, pe de o parte, respectul și înțelegerea trecutului orașului nostru, iar, pe de altă parte, o ancorare în realitate necesară perceperii schimbărilor ce apar, în mod continuu, în societatea noastră și creării de noi soluții arhitecturale care să vină în întâmpinarea nevoilor individului și comunității.
Am fost impresionat de capacitatea de a jongla cu diverse aspecte implicate și flexibilitatea prin care s-au ales soluțiile, calități necesare oricărui tânăr arhitect în zilele noastre.
Mihaela-Violeta VRACIU (n. 1990)
2015 - absolventă a Facultății de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București
2016 - consilier în cadrul Primăriei Sector 4, în Departamentul de Urbanism
din 2016 - proiectare în cadrul unui birou de arhitectură și urbanism, unde a contribuit și realizat proiecte de locuințe individuale, colective, birouri
- în paralel, desfășoară proiecte de relevee realizate cu scanner 3D, implicând monumente istorice ce urmează a fi restaurate, proiecte de design interior și scenografie
„Este luni dimineața... Copiii intră cu părinții în curtea cu castani. Au înflorit ca în fiecare an, iar Ana culege trei flori căzute, să le pună în sala de pictură.
Astăzi vin părinții la expoziția vaselor din lut. Cele trei fetițe aleargă spre curtea de joacă. Grupa mică are ora de sport și dans. E frumos afară, cred că doamna educatoare va ieși cu grupa în curte. Cei mari urcă la sere. Au plantat căpșuni, trebuie udate, iar zmeura deja începe să crească…
…Situl este localizat pe strada Mântuleasa, una dintre cele mai vechi străzi din Capitală, care creează un traseu ce te poartă prin diferite epoci. În timpul lui Alexandru Ioan Cuza, strada era încă mărginită de grădini de zarzavat, livezi și case. În memoria colectivă, aceste locuri sunt păstrate și prin povestirile lui Mircea Eliade, care a copilărit și a învățat la Școala Mântuleasa, recent demolată, care se afla pe acest teren. În traseul linear existent al străzii, situl este acel loc al amintirilor, locul mistic, cu cei șase castani seculari supraviețuitori.”
(Memoriul proiectului)