Proiecte naționale cu valoare europeană
Dosar tematic
Proiecte naționale cu valoare europeană
„Am alergat la Maratonul Internațional de la Sibiu pentru a cumpăra o ambulanță de monumente.” Eugen Vaida
I-am cunoscut pe Veronica și Eugen Vaida la Cluj, cu ocazia Galei de premiere a secțiunii „Rural”, nou-introduse în cadrul BNA. Eugen participa în calitate de membru al juriului și Veronica era speaker. Mi-a plăcut Gala pentru că a prezentat una dintre cele mai interesante secțiuni ale BNA printr-o dezbatere animată, cu probleme reale, plină de întrebări și speranțe. Am urmărit activitatea profesională a tinerei familii Vaida, Ambulanța, Ghidurile și am avut șansa să descopăr doi arhitecți autentici, pasionați, competenți, cu valori solide și cunoștințe temeinice, cu dorința și putința de a transforma în bine realitatea românească. Patrimoniul rural, muzeele etnografice, salvarea monumentelor aflate în pericol sunt, pentru ei, pasiune și preocupare dobândite nu pentru că sunt trendy, ci pentru că le-au aflat și îndrăgit acasă, la bunici, în sate uitate. Ei sunt suflul nou, atât de necesar în arhitectura și restaurarea românească. Țiglăria, Ambulanța Monumentelor sunt idei și programe autentice, originale, cu impact și valoare europeană. Prințul Charles a fost primul care le-a recunoscut valoarea.
Eugen Vaida s-a născut în Alțâna și este unul dintre cei mai convingători promotori ai culturii locale (muzica și jocul tradițional, casele săsești și românești cu specific local) care antrenează intensificarea turismului cultural. Preocupările sale în acest domeniu sunt vechi: de la 16 ani, a început să colecționeze obiecte etnografice și, împreună cu fratele său, Ștefan, restaurator, s-au implicat cumpărând case vechi, ca să le salveze de la distrugere și să le redea circuitului vieții prin proiecte culturale. El caută să identifice soluții de îmbunătățire a confortului de locuire rurală, plecând de la resursele locale. Capacitatea de a concepe și de a finaliza proiecte culturale, pasiunea și hotărârea, franchețea și originalitatea sunt calități esențiale ale lui Eugen Vaida.
Datorită lor, Eugen - care este și proprietarul unei colecții etnografice rurale - a fost ales de posesorii de colecții și muzee etnografice președintele asociației RECOMESPAR (Rețeaua Colecțiilor și Muzeelor Etnografice Sătești Particulare) încă de la înființarea acesteia, în 2011. Eugen Vaida dorește să dea obiectelor vechi o viață nouă prin utilizare și își imaginează un eco-muzeu cu pensiuni în care obiectele vechi să fie folosite din nou.
Deoarece este convins că „Patrimoniul României se degradează și dispare odată cu trecerea timpului”, arhitectul Eugen Vaida a înființat și prezidează Asociația Monumentum, o asociație preocupată de situația arhitecturii vernaculare rurale, de implicarea societății civile în salvarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural și de situația patrimoniului eclezial. Prin această asociație a construit, inițiat și dezvoltat o serie de programe de conservare și educație, în strânsă legătură cu comunitățile locale. Este preocupat și de formarea arhitecților și studenților-arhitecți în domeniul meșteșugurilor tradiționale.
Viața lui Eugen se împarte între intervenții de urgență la monumente istorice, programe cu organizațiile transilvane sprijinite de Prințul Charles, colaborare cu meșteri locali, școli de vară cu studenți la Arhitectură, coordonarea celor 55 de ghiduri regionale, coordonarea programelor culturale inițiate. Evident, o asemenea viață nu se poate duce decât cu ajutorul, colaborarea și sprijinul familiei, și Veronica este un partener pe măsură!
În calitate de membru al Grupului Rural al OAR a inițiat, alături de Ghidurile de proiectare contextuală (pe zone etnografice ale României), un proiect de cartare a meșterilor populari și produselor tradiționale din domeniul construcțiilor din România.
Proiectul Hărții meșterilor în construcții a fost prezentat la Cluj de Veronica Vaida și Marina Gingirof. Harta cuprinde trei categorii: meșteri, produsele acestora, școlile de vară care susțin meșteșugurile. Proiectul a implicat o muncă imensă în colaborare cu muzee etnografice, autorități locale, organizații non-guvernamentale și specialiști în domeniul etnografiei. Proiectul contribuie la creșterea calității arhitecturii din mediul rural.
Pentru că satul românesc este în pericol să-și piardă substanța în tăvălugul globalizării și indiferența generală, pentru că în România există peste 600 de clădiri clasate, în stare de colaps sau pre-colaps, pentru că nu există finanțări sigure și coerente de la stat, activitatea profesională și socială a arhitectul Eugen Vaida mi se pare nu numai remarcabilă și lăudabilă, dar vitală și de importanță națională.
Veronica VAIDA ( n. 1984)
2009 - licențiată a Facultății de Arhitectură, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, cu lucrarea de dizertație „Memoria la limita cotidianului” și cea de licență „Muzeul memorial al Contrarevoluției albe din 1918, Yaroslavl, Rusia”
Eugen VAIDA (n. 1981)
2007 - licențiat al Facultății de Arhitectură, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, cu lucrarea de dizertație „Spațiul în literatura lui E. T. A. Hoffmann” și cea de licență „Centrul Cultural Săsesc «Samuel von Brukenthal», Sibiu”
PREMII
2017 - Mențiune în cadrul Galei premiilor AFCN pentru proiectul „Ambulanța Monumentelor”
2019 - Premiul de Excelență în Cultură a județului Sălaj, pentru proiectul „Ambulanța Monumentelor”
2019 - Premiul I al secțiunii Cultură și educație în cadrul Galei Societății Civile pentru proiectul „Ambulanța Monumentelor”
PROIECTE
2011 - Centrul de echitație Villa Abbatis, Apoș, comuna Bârghiș, jud. Sibiu
2013 - Țiglăria tradițională din satul Apoș, comuna Bârghiș, județul Sibiu
2014 - Coordonarea proiectului Veni, Vidi, Viscri. Lecție practică de protejare a patrimoniului cultural imobil
2014-2018 - coordonare a Proiectul integrat de restaurare și revitalizare a satului Daia, comuna Apold, județul Mureș (intervenții asupra a 120 de clădiri istorice)
2015-2018 - coordonare a atelierului Meșteșug și patrimoniu. Țiglăritul în viziunea arhitecților
2016 - Centrul expozițional pentru țigle istorice din Apoș, comuna Bârghiș, jud. Sibiu
2016-prezent - coordonare a programului Ambulanța Monumentelor - intervenții asupra a 23 de monumente istorice
2016 - coordonare a proiectului Fritz Balthes. Un pionier al proiectării contextuale, prin care s-au clasat șapte imobile în Lista Monumentelor Istorice
2016-2018 - coordonare a atelierului de restaurare Casa cu har de la Topârcea, jud. Sibiu
2017-2018 - Centrul de sănătate și terapie alternativă din Nocrich, jud. Sibiu
2017 - coordonare a Heritage valorisation plan, prin Global Heritage Fund și Asociația Monumentum
2017-2019 - coordonare a proiectului privind elaborarea a 55 de ghiduri de Îndrumare de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural, realizat de OAR
2018-2019 - coordonare a proiectului Cartografierea meseriilor tradiționale și emergente și a produselor derivate din domeniul construcțiilor din România (Harta Meșterilor în Construcții), realizat de OAR