In situ
Dosar tematic
IN SITU
Este de ajuns o plimbare prin Brașov ca să începi să te întrebi ce birou de arhitectură se află în spatele acestor clădiri noi aflate în puncte foarte vizibile ale orașului, aceste clădiri îndrăznețe, dar neostentative, care par a fi răspunsul cel mai adecvat pentru locul pentru care au fost concepute. Aceste clădiri ilustrează o arhitectură contemporană de cea mai bună calitate, cu jocuri armonioase între plin și gol și cu transparențe ce permit să întrezărești spații interioare primitoare, ce sugerează confort sau chiar lux. Și așa ajungem la… In Situ și la arhitectul Ion Popușoi.
Dintre toate definițiile pentru sintagma „in situ” cea a dicționarului Cambridge pare a fi cea mai relevantă pentru a ilustra activitatea Biroului de arhitectură al arhitectului Ion Popușoi: „In the original place, or the place where something should be”.
Clădirile proiectate și realizate de Popușoi „aparțin” locului în care au fost construite. Deși fiecare proiect pare a fi total diferit de celelalte, clădirile realizate de In Situ au un numitor comun: atenția la detaliu. Găsești detaliul perfect fie că este vorba despre un ecran metalic perforat ce se inspiră din structura unei frunze sau a unei aripi de insectă (alegeri foarte bine argumentate, de altfel), fie că este vorba despre îmbinarea unor suprafețe de cupru patinat ce se pierd într-un luciu de apă în care se reflectă lumina apusului de soare sau de soluții îndrăznețe de utilizare a spațiilor interioare.
Bineînțeles, arhitectura pe care In Situ o concepe și o realizează este o reflexie a omului Ion Popușoi - un om cu aplecare spre semenii săi, preocupat de consecințele asumării responsabilității de a fi arhitect și de a construi. Dacă mai era nevoie să spun, Ion Popușoi face arhitectură cu multă pasiune și dedicație. Numeroasele nominalizări și premii la concursuri naționale și internaționale sunt o dovadă în plus.
Ion Popușoi își împarte timpul între biroul de la Brașov, cel de la București și familie. Se pare că reușește să mențină un echilibru astfel încât totul să meargă bine. Cel puțin aceasta este impresia pe care o lasă zâmbetul molcom, tipărit parcă pe chipul său. Ion este și un părinte care își face timp pentru familia sa. Le vorbește copiilor cu același entuziasm și când este vorba despre Carlo Scarpa, Șerban Sturza și când vorbește despre cărți de povești și viitoare destinații de vacanță… Deși și acestea, bineînțeles, implică tururi arhitecturale. O ieșire în oraș poate însemna Street Delivery!
Ion Popușoi (n.1972)
1997 - Absolvent Institutul de arhitectură „Ion Mincu”
2008 - Ion Popușoi și Bogdan Preda devin arhitecți-asociați.
Ulterior s-au alăturat echipei arhitectul Dragoș Hinta și inginerul Andrei Parfene.
LUCRĂRI
2009 - Imobil de apartamente str. Cetățuia. Brașov.
2011 - Cetățuia Loft. Amenjare interioară.
2015 - Restaurant Grădinița/Dakota by Isoletta.
2017 - Imobil de apartamente Neorama. Brașov.
2016 - Locuință individuală București.
2016 - Patiseria artizanală Panner. Moeciu/Bran.
2017 - Imobil de apartamente Emil Gârleanu. Brașov.
2017 - Loft Emil Gârleanu/Dealul Melcilor.
2019 - Imobil apartamente str. Maior Cranța. Brașov.
PREMII
1999 - Locul 3 - Concurs național C.E.C. - Imagine de corporație. 2000 - Premiul Ex-Aequo. Museum of Stone Culture and Prun Quarries Natural Reserve, Negrar - Verona/Italia
2001 - Mențiune de onoare. USA institute - New York, The Masques of the City.
2008 - Nominalizare. Anuala de Arhitectură București, categoria Amenajări interioare pentru Sony Center showroom 2015 - Nominalizare. International Space Design Award - Idea-Tops. Best Dining Spaces. Restaurant Dakota/Gradinița.
Cine are curiozitatea de a afla mai multe despre In Situ va descoperi o varietate de proiecte în zona Brașovului și în București: clădirile de apartamente Neorama Residence, cea din strada Emil Gârleanu, amenajările Cetățuia Loft - toate la Brașov, Panner Artisan Bakery din Moeciu de Jos, Casa cu „furnal” și Casa Damian din București. Dar, dintre toate, proiectul Restaurantului Grădinița din București pare a fi proiectul care să îl reprezinte cel mai bine pe Ion Popușoi: este o clădire care se pierde în peisaj, dar, în același timp este o „apariție”. Nu pare a exista o delimitare între obiectul construit și vegetația din jurul acestuia, între imaginar și real.