RDW

Amenzi de cinci ori mai mari pentru proprietarii care refuză consolidarea clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic

Guvernul, la propunerea Ministerului Dezvoltării, a majorat de cinci ori cuantumul amenzilor pentru proprietarii de imobile şi primarii care nu-şi respectă obligaţiile privind expertizarea şi consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat, potrivit unui proiect de Ordonanţă aprobat pe 24 august 2011. Astfel, sancţiunile – în prezent, de la 500 de lei la 15.000 de lei – cresc la sume cuprinse între 2.500 și 75.000 de lei.

Cele mai mari amenzi, cuprinse între 50.000 lei şi 75.000 lei, vor fi date primarilor care nu vor contracta proiectarea şi execuția lucrărilor de consolidare, pentru clădirile incluse în programele anuale, în termen de doi ani de la notificarea încadrării în clasa I de risc seismic.

Pe lângă amenzile usturătoare, pentru a grăbi programul de consolidare, Guvernul a oferit şi câteva facilităţi proprietarilor.

În cazul lucrărilor derulate prin progamul finanţat de Ministerul Dezvoltării şi implementat de primării, se renunţă la ipoteca instituită în favoarea autorităţilor locale. În schimb, în partea a III-a a Cărţii Funciare a imobilelor vor fi notate menţiuni cu privire la contractele ce au în vedere restituirea sumelor datorate către bănci şi, respectiv, cuantumul sumelor pe care proprietarii sunt obligaţi să le restituie către bugetul local, pentru executarea lucrărilor de consolidare finanţate de la bugetul de stat. Această măsură are ca scop informarea potenţialului cumpărător, în cazul înstrăinării imobilului, despre sarcinile care grevează imobilul/locuinţa.

De asemenea, proprietarii beneficiază de scutirea de taxă privind eliberarea autorizaţiei de construire pentru execuţia lucrărilor de consolidare a construcţiilor cu destinaţia de locuinţă, precum şi de taxa privind timbrul arhitecturii.

Atribuirea contractelor de lucrări de către administraţiile locale către firme private se va face cu mai multă transparenţă întrucât, în cazul imobilelor de locuit, asociaţiile de proprietari vor participa printr-un reprezentant desemnat în comisia de licitaţie pentru atribuirea contractelor. Totodată, aceştia vor confirma însuşirea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie şi a situaţiilor de lucrări executate şi vor participa la recepţia efectuată la terminarea lucrărilor de intervenţie, precum şi la recepţia finală a acestora.

O altă prevedere importantă este aceea că prevederile Ordonanţei 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, cu modificările aduse de Guvern pe 24 august 2011, se aplică şi construcţiilor de interes şi utilitate publică, nu numai clădirilor de locuit.

 

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog