RDW

Programul de reabilitare termică: Asociațiile de proprietari pot lua credite fără dobândă pentru închiderea balcoanelor

Asociaţiile de proprietari pot accesa un credit bancar, garantat de stat, cu dobândă subvenţionată şi pentru închiderea balcoanelor, potrivit ultimelor modificări aduse de Guvernul României Ordonanţei de Urgenţă 69/2010 privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit, pe 24 august 2011. Până acum, în lista lucrărilor de reabilitare termică eligibile pentru contractarea creditelor cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată nu erau stipulate lucrări de reparare/ închidere a balcoanelor.

O altă modificare se referă la facilitatea accesului la creditare al beneficiarilor de credite bancare cu garanţie guvernamentală: asociaţiile de proprietari devin eligibile dacă nu înregistrează mai mult de două rate scadente şi neachitate la plata facturilor la utilităţi, menţionează sursa citată.

De asemenea, actul normativ, aprobat pe 24 august, detaliază modalităţile de încheiere a contravenţiilor de fidejusiune între instituţiile bancare şi asociaţiile de proprietari, la contractarea creditului pentru realizarea lucrărilor de reabilitare termică. Membrul/membrii asociaţiilor de proprietari care finanţează din venituri proprii cota-parte ce îi/le revine din valoarea totală a cheltuielilor prevăzută în devizul general nu încheie convenţie de fidejusiune. Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene/a municipiului Bucureşti sunt mandatate să încheie aceste convenţii în numele Ministerului Finanţelor Publice.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, această decizie a fost luată în scopul impulsionării lucrărilor de reabilitare termică şi pentru reducerea consumului de energie a locuinţelor.

 

Cât costă reabilitarea termică?

Costurile aferente executării lucrărilor de reabilitare termică sunt suportate în proporţie de 50% de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, 30% de către administraţia locală şi 20 la sută de către asociaţiile de proprietari. În funcţie de numărul de camere, reabilitarea unui bloc îi poate costa pe proprietari între 1.000 şi 3.000 de euro de apartament. În unele cazuri, cum este sectorul 1, Primăria suportă şi costurile locatarilor.

Până la sfârşitul anului 2010, în Capitală au fost reabilitate 316 imobile. În 2010, prin Programul Naţional de Reabilitare Termică, Guvernul a alocat 150 milioane lei pentru reabilitarea a 896 de imobile. În 2009 s-au alocat 360 de milioane lei pentru reabilitarea a 1.257 de clădiri.

 

Ce presupune reabilitarea termică?

• izolarea termică a pereţilor exteriori ai blocului;

• înlocuirea ferestrelor întregului bloc şi a uşilor exterioare existente cu unele superioare calitativ, care vor izola mai bine fiecare încăpere;

• termo-hidroizolarea acoperişurilor sau a terasei/termoizolarea planşeului de peste ultimul nivel, în cazul existenţei şarpantei;

• izolarea termică a planşeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter;

• demontarea instalaţiilor şi echipamentelor aflate pe faţadele şi terasa blocului de locuinţe, precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică;

• lucrări de refacere a finisajelor anvelopei.

 

Cui se adresează asociaţiile de proprietari pentru reabilitarea blocului?

Asociaţia de proprietari trebuie să facă o cerere către primaria pe raza căreia se află imobilul, menţionând că vor să-şi înscrie blocul în programul de reabilitare termică. După ce se face această cerere, se face auditul termic al blocului, iar o comisie de la Primărie decide dacă este cazul sau nu ca imobilul să intre în programul de reabilitare. Dacă intră în acest program, administraţia locală semnează un contract cu proprietarii, se face studiul de fezabilitate, iar proiectul ajunge la Consiliul Local, urmând ca aleşii locali să bugeteze investiţia. După ce primeşte girul consilierilor, se face proiectul tehnic al lucrărilor. În baza lui se obţine autorizaţia de construire, se face licitaţia pentru alegerea constructorului şi se încep lucrările de reabilitare.

 

Nota redacţiei

Convenţia de fidejusiune: convenţie încheiată în cadrul instituţiilor bancare prin care proprietarul/coproprietarul unei locuinţe dintr-o clădire tip bloc de locuinţe/locuinţă unifamilială se obligă faţă de Ministerul Finanţelor Publice să plătească el însuşi obligaţia pe care asociaţia de proprietari/coproprietarul nu o îndeplineşte la scadenţă, proporţional cu cota-parte indiviză pe care o deţine din proprietatea comună, respectiv pentru valoarea parţială/totală de executare a garanţiei în cazul coproprietarilor clădirilor tip locuinţe unifamiliale.

 

Comments

comments

Comments
One Response to “Programul de reabilitare termică: Asociațiile de proprietari pot lua credite fără dobândă pentru închiderea balcoanelor”
  1. nnm spune:

    Interesante informatii, dar intr-o revista de arhitectura ma asteptam sa gasesc mai degraba niste opinii, poate chiar solutii, referitoate la „calitatea” arhitectonica absolut incalificabila a blocurilor reabilitate. Calitate care este in multe cazuri, lucru care parea greu de imaginat, chiar sub calitatea proiectelor initiale. Macar pentru zonele importante, spre exemplu blocul Dunarea, s-ar fi putut gasi solutii cat de cat acceptabile (sa mai amnintim ca acest bloc se afla vizavi de Facultatea de Arhitectura?). Nu mai vorbim ca exista in Bucuresti destule blocuri sau ansambluri „comuniste”, care chiar daca nu exceleaza la capitolul arhitectura, sunt cel putin acceptabile (multe chiar peste unele proiecte „moderne”) fiind reprezentative pentru o etapa din arhitectura romaneasca. In aceste cazuri pastrarea lor in stare apropiata de cea initiala ar fi chiar in spiritul Bucurestiului, de melanj de stiluri si epoci.

Powered by Jasper Roberts - Blog