RDW

Proiect de diplomă – Reconversie – Muzeul Fierului Reşiţa

student-arhitect Dan Caracostea

Îndrumători: lect. dr. arh. Gabriel Costăchescu și prof. dr. ing. Mircea Crișan

 

ISTORIC

Reșița este unul dintre cele mai vechi orașe in­dustriale europene, fiind fondat de Curtea Impe­rială Austriacă în 1771. Apogeul uzinelor de fier din Reșița a durat de la jumătatea secolului al XIX-lea până la cel de-al Doilea Război Mondial. În această perioadă, oțelăria și fabricile din Reșița au produs infrastructură feroviară și poduri pentru numeroase țări din Europa Centrală și pentru România, locomotive, motoare electrice sau chiar automobile.

PROIECTUL

Planul Urbanistic General prevede conversia zo­nelor industriale abandonate din proximitatea sau din interiorul centrului istoric. Proiectul de Diplomă propune un Master Plan care va ghida întregul proces de reciclare urbană și va crea noi funcțiuni pentru a completa țesutul existent: zone rezidențiale; un parc urban cu atmosferă indus­trială (artefacte industriale conservate in situ), echipamente sportive, restaurante, cinema; un nou campus pentru Universitatea locală, care va integra Biserica Evanghelică, Biserica Reformată și plantația existentă protejată ca monument natu­ral; spații comerciale pentru birouri sau servicii.

Fiind cel mai important oraș al regiunii, Reșița ar urma să devină Punctul-Ancoră al viitorului Drum al Fierului din Banatul Montan, care conectează toate siturile industriale înconjurătoare (Mina Anina, calea ferată Anina – Oravița, Bocșa), parcuri naționale și rezervații.

Esența Master Planului constă în situl Furnalului Înalt, convertit în Orașul Culturii Industriale. Acest complex multifuncțional este construit în jurul unei mari piețe urbane, dominată de silueta Muze­ului Fierului. Celelalte clădiri, fost hale industriale, con­țin un centru de conferințe, un centru al inovației și un centru de interpretare a culturii industriale.

Conceptul de reciclare este, de asemenea, aplicat în clădirea Muzeului, nu numai prin conversia spa­țiilor Furnalului Înalt, ci și prin construirea întregii structuri a noului edificiu cu ajutorul profilelor de oțel recuperate din halele industriale ce vor fi demolate.

Muzeul constă în mare parte din spații expoziționale care ocupă în mod creativ clădirile existente și care converg cu funcțiuni complementare precum me­dia­teca, auditoriumul și atelierele pentru re­staurarea artefactelor industriale recuperate din situri abandonate. Această hibridizare fluidă a func­țiunilor Muzeului amintește de configurația istorică a orașului, în care viața urbană cotidiană conviețuia în mod eficient cu spațiile industriale dedicate producției. Această filosofie a epocii in­dustriale a generat o structură urbană unică în Reșița și va fi reinterpretată în conceptul Muzeului Fierului.

Proiect realizat cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Caraș-Severin.

Comments

comments

Comments
2 Responses to “Proiect de diplomă – Reconversie – Muzeul Fierului Reşiţa”
  1. Cristian Badoiu spune:

    Felicitari!

    Simpla mediatizare intensa a unui asemenea proiect concret ar sensibiliza spiritul general la necesitatea unei reconversii atent gandite. Politicul ar putea ajuta, si, cu cateva tone de noroc, poate se gaseste vreun politician local (F.?) care sa se bata pentru finantari, poate-poate ar ramane ceva de pomenit de pe urma lui.

    … nu mai trebuie decat sa se rescrie niste granite, si atunci sigur se va realiza.

  2. arhimania spune:

    Felicitari pentru proiect! E foarte interesant!

Powered by Jasper Roberts - Blog