Arhitectura românească în proiectul comunist. România 1944-1989
În acest volum au fost adunate cinci studii și eseuri, scrise între anii 2002 și 2007, revizuite și adăugite, pe care Ana Maria Zahariade le-a intitulat „schițe pentru o istorie care trebuie scrisă”: Două cărți, visul comunist și Dacia 1300; Despre tăcere și cuvinte; Citind tăcerea: „arhitectul fericit”; Arhitectura care nu a existat: „arhitectura ocultă” și Proiectul comunist în beton - o istorie a profesiunii.
„Schițele” încearcă să descifreze sensul în care a evoluat practica de arhitectură sub comunism, căutând să identifice punctele de inflexiune care au modelat construitul de-a lungul acestei perioade și să surprindă existența și geometria variabilă a acelui spațiu de libertate profesională care a scăpat dicteului politic. Volumul ne propune, astfel, o reflecție asupra istoriei recente și a modului în care proiectul comunist a intervenit asupra profesiunii și conștiinței de breaslă.
Arhitectura în proiectul comunist este un subiect actual „pentru că îl locuim, arhitectura perioadei comuniste face parte din existența noastră cotidiană și ne pune felurite probleme atât profesionale, cât și umane”, scrie Ana Maria Zahariade. Autoarea vorbește despre „firescul ca excepție” și „coșmarul construit în piatră”, despre condiția arhitectului și nevoia de recunoaștere a utilității lui pentru societate, despre naționalizarea practicii de arhitectură, despre institutele de proiectare, despre locuință și plasarea ei sub semnul maximei eficiențe economice. Autoarea afirmă cu sinceritate că textele sunt parțial greoaie, dar numai din dorința „de a transmite măcar o parte din atmosfera acelor timpuri, am folosit în text multe formulări caracteristice frazeologiei comuniste, cu absurdul, stângăcia și redundanțele lor inepuizabile”. Studiile și eseurile cuprinse în acest volum se bazează pe o cercetare laborioasă, dar „departe de a fi încheiată, și pe o emoție încă vie”.
Ana Maria Zahariade predă teoria arhitecturii la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, este puternic implicată în cercetări teoretice despre modernismul românesc și central-european, arhitectura românească sub comunism și după, locuirea și reabilitarea marilor ansambluri, precum și registrul estetic în teoria arhitecturii. Printre altele, autor a numeroase articole în reviste de arhitectură și volume colective în România și în străinătate; volume de autor, în coautorat și în calitate de coordonator.
Ultimul titlu: Simptome de tranziție (bilingv, două volume, Arhitext Design, 2009, 2010), a primit două premii naționale pentru publicații și activitate curatorială (UAR, 1998; Margareta Sterian, 1999) și Premiul Herder (2003, Alfred Toepfer Foundation și Universitatea din Viena) pentru activitate teoretică și activism cultural.
Arhitectura românească în proiectul comunist. România 1944-1989 / Architecture in the Communist Project. Romania 1944-1989 a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, din Timbrul Arhitecturii.