Lex

Programul de reabilitare termică: Asociațiile de proprietari pot lua credite fără dobândă pentru închiderea balcoanelor

02.10.2011

Asociațiile de proprietari pot accesa un credit bancar, garantat de stat, cu dobândă subvenționată și pentru închiderea balcoanelor, potrivit ultimelor modificări aduse de Guvernul României Ordonanței de Urgență 69/2010 privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit, pe 24 august 2011. Până acum, în lista lucrărilor de reabilitare termică eligibile pentru contractarea creditelor cu garanție guvernamentală și dobândă subvenționată nu erau stipulate lucrări de reparare/ închidere a balcoanelor.

O altă modificare se referă la facilitatea accesului la creditare al beneficiarilor de credite bancare cu garanție guvernamentală: asociațiile de proprietari devin eligibile dacă nu înregistrează mai mult de două rate scadente și neachitate la plata facturilor la utilități, menționează sursa citată.

De asemenea, actul normativ, aprobat pe 24 august, detaliază modalitățile de încheiere a contravențiilor de fidejusiune între instituțiile bancare și asociațiile de proprietari, la contractarea creditului pentru realizarea lucrărilor de reabilitare termică. Membrul/membrii asociațiilor de proprietari care finanțează din venituri proprii cota-parte ce îi/le revine din valoarea totală a cheltuielilor prevăzută în devizul general nu încheie convenție de fidejusiune. Direcțiile generale ale finanțelor publice județene/a municipiului București sunt mandatate să încheie aceste convenții în numele Ministerului Finanțelor Publice.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, această decizie a fost luată în scopul impulsionării lucrărilor de reabilitare termică și pentru reducerea consumului de energie a locuințelor.

Cât costă reabilitarea termică?

Costurile aferente executării lucrărilor de reabilitare termică sunt suportate în proporție de 50% de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței, 30% de către administrația locală și 20 la sută de către asociațiile de proprietari. În funcție de numărul de camere, reabilitarea unui bloc îi poate costa pe proprietari între 1.000 și 3.000 de euro de apartament. În unele cazuri, cum este sectorul 1, Primăria suportă și costurile locatarilor.

Până la sfârșitul anului 2010, în Capitală au fost reabilitate 316 imobile. În 2010, prin Programul Național de Reabilitare Termică, Guvernul a alocat 150 milioane lei pentru reabilitarea a 896 de imobile. În 2009 s-au alocat 360 de milioane lei pentru reabilitarea a 1.257 de clădiri.

Ce presupune reabilitarea termică?

• izolarea termică a pereților exteriori ai blocului;

• înlocuirea ferestrelor întregului bloc și a ușilor exterioare existente cu unele superioare calitativ, care vor izola mai bine fiecare încăpere;

• termo-hidroizolarea acoperișurilor sau a terasei/termoizolarea planșeului de peste ultimul nivel, în cazul existenței șarpantei;

• izolarea termică a planșeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter;

• demontarea instalațiilor și echipamentelor aflate pe fațadele și terasa blocului de locuințe, precum și remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică;

• lucrări de refacere a finisajelor anvelopei.

Cui se adresează asociațiile de proprietari pentru reabilitarea blocului?

Asociația de proprietari trebuie să facă o cerere către primaria pe raza căreia se află imobilul, menționând că vor să-și înscrie blocul în programul de reabilitare termică. După ce se face această cerere, se face auditul termic al blocului, iar o comisie de la Primărie decide dacă este cazul sau nu ca imobilul să intre în programul de reabilitare. Dacă intră în acest program, administrația locală semnează un contract cu proprietarii, se face studiul de fezabilitate, iar proiectul ajunge la Consiliul Local, urmând ca aleșii locali să bugeteze investiția. După ce primește girul consilierilor, se face proiectul tehnic al lucrărilor. În baza lui se obține autorizația de construire, se face licitația pentru alegerea constructorului și se încep lucrările de reabilitare.

Nota redacției

Convenția de fidejusiune: convenție încheiată în cadrul instituțiilor bancare prin care proprietarul/coproprietarul unei locuințe dintr-o clădire tip bloc de locuințe/locuință unifamilială se obligă față de Ministerul Finanțelor Publice să plătească el însuși obligația pe care asociația de proprietari/coproprietarul nu o îndeplinește la scadență, proporțional cu cota-parte indiviză pe care o deține din proprietatea comună, respectiv pentru valoarea parțială/totală de executare a garanției în cazul coproprietarilor clădirilor tip locuințe unifamiliale.