Proiect de diplomă - Reconversie - Muzeul Fierului Reșița
student-arhitect Dan Caracostea
Îndrumători: lect. dr. arh. Gabriel Costăchescu și prof. dr. ing. Mircea Crișan
ISTORIC
Reșița este unul dintre cele mai vechi orașe industriale europene, fiind fondat de Curtea Imperială Austriacă în 1771. Apogeul uzinelor de fier din Reșița a durat de la jumătatea secolului al XIX-lea până la cel de-al Doilea Război Mondial. În această perioadă, oțelăria și fabricile din Reșița au produs infrastructură feroviară și poduri pentru numeroase țări din Europa Centrală și pentru România, locomotive, motoare electrice sau chiar automobile.
PROIECTUL
Planul Urbanistic General prevede conversia zonelor industriale abandonate din proximitatea sau din interiorul centrului istoric. Proiectul de Diplomă propune un Master Plan care va ghida întregul proces de reciclare urbană și va crea noi funcțiuni pentru a completa țesutul existent: zone rezidențiale; un parc urban cu atmosferă industrială (artefacte industriale conservate in situ), echipamente sportive, restaurante, cinema; un nou campus pentru Universitatea locală, care va integra Biserica Evanghelică, Biserica Reformată și plantația existentă protejată ca monument natural; spații comerciale pentru birouri sau servicii.
Fiind cel mai important oraș al regiunii, Reșița ar urma să devină Punctul-Ancoră al viitorului Drum al Fierului din Banatul Montan, care conectează toate siturile industriale înconjurătoare (Mina Anina, calea ferată Anina – Oravița, Bocșa), parcuri naționale și rezervații.
Esența Master Planului constă în situl Furnalului Înalt, convertit în Orașul Culturii Industriale. Acest complex multifuncțional este construit în jurul unei mari piețe urbane, dominată de silueta Muzeului Fierului. Celelalte clădiri, fost hale industriale, conțin un centru de conferințe, un centru al inovației și un centru de interpretare a culturii industriale.
Conceptul de reciclare este, de asemenea, aplicat în clădirea Muzeului, nu numai prin conversia spațiilor Furnalului Înalt, ci și prin construirea întregii structuri a noului edificiu cu ajutorul profilelor de oțel recuperate din halele industriale ce vor fi demolate.
Muzeul constă în mare parte din spații expoziționale care ocupă în mod creativ clădirile existente și care converg cu funcțiuni complementare precum mediateca, auditoriumul și atelierele pentru restaurarea artefactelor industriale recuperate din situri abandonate. Această hibridizare fluidă a funcțiunilor Muzeului amintește de configurația istorică a orașului, în care viața urbană cotidiană conviețuia în mod eficient cu spațiile industriale dedicate producției. Această filosofie a epocii industriale a generat o structură urbană unică în Reșița și va fi reinterpretată în conceptul Muzeului Fierului.
Proiect realizat cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Caraș-Severin.