Dosar tematic

Cu încredere…

Casa Călin, coautor, 2010

Dosar tematic

Prof. dr. arh. Emil Barbu POPESCU îl recomandă pe
arh. Vlad EFTENIE

Cu încredere…

„Școala de Arhitectură” reprezintă, pentru mine, locul în care se formează tineri a căror opțiune profesională este asumată. Este cadrul în care se exersează creativitatea și, prin cunoaștere, inovația.
În îndelungata mea activitate de profesor au fost și sunt tineri - a căror evoluție am urmărit-o cu atenție și cu încredere - care și-au marcat generația prin rezultatele obținute, dar mai ales prin noutatea pe care au adus-o în arealul științific adaptat dinamicii actuale a domeniului arhitecturii.
Deloc ușor, cu mult efort și cu pasiune, Vlad Eftenie reușește să introducă o nouă filă de studiu - „Abordarea metodică a fotografiei de arhitectură - conceptualizată și înțeleasă ca instrument complex în studierea spațiului”. Deloc ușor, deoarece, în mod empiric, fotografia este la îndemâna tuturor, greu de convins că, mai ales, în practica și teoria de arhitectură actuale gestul profesional își îmbogățește instrumentele metodologice la un nou nivel de înțelegere.

Vlad EFTENIE (n. 1978)
www.vladeftenie.ro

2003 - Absolvent al UAUIM
2005 - Absolvent al Masterului franco-român de Dezvoltare Urbană Integrată
2009 - Doctorat cu subiectul „Fotografia, instrument metodic de studiu în planul imaginii urbane”
Prezent - Lector în cadrul Departamentului Sinteza de Proiectare la UAUIM
Autor/coautor al unor numeroase expoziții de fotografie urbană și de arhitectură, atât în România (București, Timișoara, Baia Mare, Negrești-Oaș), cât și în străinătate (Berlin, Lisabona, Toulouse, Padova, Dublin, Veneția, Viena).

PREMII
2011 - Premiu - Concurs internațional de fotografie urbană CBRE Urban Photographer of the Year
2014 - Câștigător al secțiunii Open Low Light din cadrul Sony World Photography Awards
2015 - Membru în echipa oficială de fotografi ai Festivalului „George Enescu”
2016 - Inclus în galeria „Forbes Heroes” de către publicația „Forbes Romania”

Vlad Eftenie a studiat un semestru în anul II și apoi anul V la EALR Montpellier, Franța, După absolvire, în 2003, a urmat cursurile Masterului franco-român de Dezvoltare Urbană Integrată, pe care l-a absolvit în 2005. Studiile doctorale în urbanism (coordonator - profesor A. M. Sandu) au structurat fundamentarea conceptuală a studiului spațiului construit în planul imaginii, care este prima lucrare de cercetare în arhitectură ce problematizează științific acest subiect, 2009.

Pasiunea neobosită, prestigioasele premii obținute în competiții naționale de fotografie urbană: CBRE Urban Photographer of the Year, 2011; Premiu I al secțiunii Open Low Light din cadrul Sony World Photography Awards, 2014, certifică autoritatea sa incontestabilă în domeniu, ceea ce se reflectă în cadrul cursului pe care a fost sprijinit să-l inițieze. Alături de studenții săi, la fel de entuziaști și interesați, Vlad „construiește” un nou mod de a înțelege spațiul.

Vlad este neobosit în a „deschide”, atât în mediul profesional, cât și în cel public, printr-o nouă și „permeabilă” înțelegere, Orașul și modul de a-l privi și de a-l locui. Conferințe, workshopuri și ateliere de fotografie urbană inițiate și susținute în orașe din țară; colaborator al Radio România Cultural în cadrul rubricii „Orașul vorbește” din 2016. Este inclus în galeria „Forbes Heroes” de către publicația „Forbes România”, 2016.
Vlad este autor și coautor a numeroase expoziții de fotografie urbană și de arhitectură din țară și din străinătate. Reprezentant al României în cadrul expoziției EuroArt Photo, organizată de Ufficio Stampa, Milano și Roma, 2014, 2015.
Din anul 2003 activează, în paralel cu activitatea didactică, în cadrul Atelierului de Arhitectură Baumarcproiect.
Am pus prezentarea lui Vlad Eftenie sub semnul „Încrederii”. Cred în calitatea de excepție, în evoluție și în inovație.

SUMARUL REVISTEI ARHITECTURA, NR.2-3/2019
BNA 2018 600 Pentru Viitor