Limbaj contemporan pentru mediul rural
Dosar tematic
Limbaj contemporan pentru mediul rural
Irina mi-a fost studentă, începând cu anul II. Ulterior, i-am îndrumat diploma și am colaborat îndeaproape la Arhipera. Am avut, așadar, posibilitatea de a-i urmări devenirea profesională și pot spune că îmi place foarte mult ceea ce văd acum la ea. Încă din facultate, Irina a căutat mijloace de expresie noi, a avut o abordare inovativă și personală. La diplomă, a revitalizat un sat din Făgăraș printr-o arhitectură proaspătă, generată de spiritul locului. A continuat studiul arhitecturii tradiționale, pentru a înțelege cum putem face arhitectură nouă fără a o distruge pe cea veche și a lucrat activ la trei „Ghiduri de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural”, pentru zonele Gorj, Vâlcea și Țara Loviștei.
Proiectele la care a lucrat pentru a ilustra aceste ghiduri vorbesc despre înțelegerea sensibilă a rafinamentului formelor tradiționale și încercarea de reconfigurare a acestora în limbaj arhitectural contemporan, actual și capabil să susțină programe de arhitectură ample, fără precedent la sat.
Proiecte Arhipera
arh. Irina Scobiola (n. 1990)
Din 2012 - a participat la șapte școli de vară organizate de Asociației Arhipera și a contribuit la proiectarea și realizarea a nouă locuințe pentru familii defavorizate din comunele Dor Mărunt și Belciugatele
2013-2015 - voluntariat la Asociatia ARHIPERA
2016 - absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București
2019 - manager de proiect Asociației Arhipera, organizând școli de vară și implementând proiecte precum „Energie vie_Soluții alternative durabile” și „Hub inovativ pentru comunități defavorizate”
- stagiar ARCHOS 2002
PREMII
2015 - Premiul Anualei de Arhitectură București - secțiunea Arhitectura neconstruită
2015 - Premiul Anualei de Arhitectură București - Premiul Grupului Rural, secțiunea Arhitectură participativă și acțiuni civice
2016 - Expozant în cadrul expoziției DIPLOMA, organizată de THE INSTITUTE
2017 - Nominalizare în cadrul Anualei de Arhitectură
De altfel, Irina a început să cerceteze în mod sistematic posibilitatea găsirii unui limbaj arhitectural contemporan pentru mediul rural, capabil să potențeze și să pună în valoare moștenirea istorică, de o inestimabilă valoare, a satului românesc. Voluntar, apoi membru în consiliul director și manager de proiecte al Asociației Arhipera, Irina conduce proiecte educaționale inovative și de arhitectura interesului public în comunități defavorizate.
Irina este pasionată de muzică, artă vizuală, artă digitală și artă aplicată, inovare, experiment și cercetare în arhitectură, educație și arhitectură socială participativă. Speră să contribuie la valorificarea potențialului de inovare și creativitate al copiilor și tinerilor prin proiectele pe care le realizează împreună cu echipa Arhipera și la practicarea unei arhitecturi de calitate în România prin proiectele pe care le realizează în cadrul firmei de proiectare Archos 2002 și al Asociației Arhipera.
„Irina este o persoană originală și insistentă de care nu scapi usor, mai ales când vine vorba de a realiza proiecte îndrăznețe, creative și experimentale (de arhitectură) care aduc un câștig comunității”.