Privind lumea prin obiectiv

Dosar tematic

Prof. dr. arh. Vlad GAIVORONSCHI îl recomandă pe
arh. Ovidiu Micșa

Privind lumea prin obiectiv

În privința lui Ovidiu sunt mai subiectiv. Lucrăm împreună de mai bine de 10 ani, avem aceeași pasiune pentru fotografie și, în bună măsură, gusturi apropiate în materie de muzică, arhitectură etc.
Atunci când ne-a fost greu, a rămas alături de noi. Când a fost nemulțumit, nu s-a ascuns a ne avertiza. Două lucrări rămân referințe ale colaborării noastre: Casa Harmonia, Timișoara - finalizată în 2010 și Re(re)funcționalizarea Pieței Badea Cârțan din Timișoara 2012, amândouă lucrări nominalizate și premiate.
Începând din anul 2002, Ovidiu și-a deschis propria sa firma, ADMO STUDIO, realizând fotografii profesionale de arhitectură, dar și diferite alte proiecte.
Recent, Ovidiu, lucrând în cadrul firmei noastre, a adăugat un frumos pavilion-cameră de zi unei case pe care o regenerasem la rândul meu la finele anilor ’90, croindu-i un atrium înverzit și o coajă exterioară de piatră masivă. Pavilionul propus de Ovidiu s-a dovedit o continuare, o preluare de ștafetă reușită, în contrast cu ceea ce făcusem până atunci, un dispozitiv deschis și generos către grădină și piscină, atrăgând atenția juriului internațional al Bienalei Euroregionale Timișorene de Arhitectură - BETA, anul trecut (nominalizare). Același juriu a acordat o Mențiune în cadrul aceluiași eveniment la secțiunea Inițiative/Experimente/Viziuni - „Mina de Idei Anina (#MdIA)” - Ovidiu fiind coautor alături de Oana Țiganea, Gabriela Pașcu, Marius Barbieri.

Anina

Ovidiu Micșa (n.1982)

2006 - Bursier Erasmus - Facoltà di Ingegneria, Università degli Studi di Napoli, Italia
din 2006 - prezent Arhitect S.C. Andreescu & Gaivoronschi s.r.l
2007 - Absolvent al Facultății de Arhitectură, Universitatea Politehnica Timișoara
2008 - Master în Restaurarea și Reabilitarea Suprafețelor și Ambientelor Arhitecturale

PREMII

2005 - Premiul pentru cel mai bun detaliu și premiul II - Amenajări urbane în imediata vecinătate a zidurilor de fortificație medievală, concepte actuale și studii de caz pentru două amplasamente din Mediaș
2010, 2011, 2012 - Premiul pentru Fotografie de Arhitectură - Anuala Timișoreană de Arhitectură
2010 - Nominalizare la Premiul pentru Arhitectură al Uniunii Europene MIES VAN DER ROHE, Casa Harmonia (colaborator Andreescu & Gaivoronschi)
2010 - Nominalizare Anuala Timișoreană de Arhitectură
2011 - Premiul național Baumit
2018 - Premiu - Bienala Națională de Arhitectură 2018 - Secțiunea Evenimentul de arhitectură și Strada ca o scenă - Mina de Idei Anina (#MdIA) - colectiv 2018 - Nominalizare Bienala Timișoreană de Arhitectură BETA - „Pavilion Sufragerie - casa M. Ionescu Timișoara” 2018 - Mențiune Bienala Timișoreană de Arhitectură BETA 2018 - Mina de Idei Anina (#MdIA) - colectiv

Tot anul trecut, MINA DE IDEI ANINA a obținut Premiul la Bienala Națională de Arhitectură 2018 - secțiunea Evenimentul de Arhitectură și Strada ca o Scenă. Cu alte cuvinte, este vorba despre o latură distinctă a activităților lui Ovidiu legată de pasiunea sa pentru fotografie și mai mult decât atât.
Pasiunea și talentul său în această direcție au avut ca rezultat o teză de doctorat remarcabilă, susținută de el anul acesta, având ca temă fotografia de arhitectură și nenumăratele premii, propulsarea sa printre cei mai apreciați artiști fotografi români de arhitectură, prezența în volumul „12 Fotografi de Arhitectură din România”, apărut anul trecut la Editura IGLOO.

Polivalent, călător între Cuba și Kashmir, mare iubitor de natură și de drumeție montană, conștient de importanța de a nu fi copleșit de viteza vremurilor actuale, Ovidiu a devenit, încet, dar sigur, unul dintre cei mai respectați tineri arhitecți timișoreni.
O latură importantă a activității sale este și cea didactică, lucrând în cadrul orelor de Atelier de Proiectare la anii 1 și 5 și, începând de anul trecut, la anul 3, unde am coagulat o echipă deosebită.
Începând de anul trecut lucrăm împreună la proiectul de Hotel Radisson Blu, din cadrul ansamblului ISHO Timișoara. Sperăm să trecem acest examen cu bine.

SUMARUL REVISTEI ARHITECTURA, NR.2-3/2019
BNA 2018 600 Pentru Viitor